Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Παρασκακιστικά

Τελική φάση ατομικών νεανικών Κρήτης

Eπικαιρότητα

-Η 45η Σκακιστική Ολυµπιάδα θα πραγµατοποιηθεί στη Βουδαπέστη από 10 έως 22 Σεπτεµβρίου. Με ενδιαφέρον αναµένονται οι αναµετρήσεις των σταθερά ανερχόµενων ασιατικών οµάδων Κίνας και Ινδίας µε την άλλοτε κραταιά Ρωσία, καθώς και µε την ενισχυµένη µε παίκτες άλλων χωρών οµάδα των ΗΠΑ. Ευελπιστούµε ότι θα συνεχιστεί η παράδοση των καλών εµφανίσεων Ελλήνων και Ελληνίδων, µε κατάταξη σε θέσεις πάνω από τις προβλεπόµενες. Πολύ καλό νέο στοιχείο, η συµµετοχή οµάδας Προσφύγων!
-Στον Προκριµατικό Όµιλο Α΄ Εθνικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, στον ΠΟΑ Αττικής οι Μαχητές Κερατσινίου και στους δύο υποοµίλους Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής η Ε.Σ. Θεσσαλονίκης και η Σ.Α. «Λευκός Πύργος».
-Το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ράπιντ και Μπλιτς για αγόρια και κορίτσια έως 12 ετών θα διεξαχθεί στο ∆υρράχιο από 26 έως 28/4 (https://worldcadetrb2024.fide.com/).

Τελική φάση ατοµικών νεανικών Κρήτης

Ολοκληρώθηκε η τελική φάση των ατοµικών νεανικών Κρήτης µε την τελική βαθµολογία ανά κατηγορία να έχει ως ακολούθως.
Αγόρια -8: 1.Μαραγκάκης Μανώλης 7β. 2.Φραγκάκης Γιώργος (ΣΑΧ) 6β. 3.Πιαγκαλάκης Γιώργος (ΣΑΧ) 5β.
Αγόρια -10: Κοκολάκης Παύλος (ΣΚΟΡ 914) 7β. 2.Καλλιγέρης Ιωάννης (ΟΑΧ 1245) 6β. 3.Ζάχος Κώστας (ΟΦΗ 863) 5β.
Αγόρια -12: 1.Λάτος ∆ηµήτρης (Α.Ο.Κύδων 1065) 4β. 2.Χριστοδουλάκης Μιχάλης (ΟΑΧ 3,5β. 3.Χατζησάββας Νίκος (Α.Ο.Πόρος 1151) 2,5β.
Αγόρια -14: 1.Λουκάκης Νίκος (Α.Ο.Κύδων 1281) 3,5β. 2.Κηλαϊδάκης Γιάννης (ΓΑΖΙ 1264) 3,5β. 3.Χωραφάς ∆ηµήτρης (ΛΑΤΩ 1225) 3β.
Αγόρια-16: 1.Σακλαµπανάκης ∆ηµήτρης (ΟΑΑΗ 1491) 4β. 2.Μαυρίδης Μανώλης (ΟΑΧ 1698) 4β. 3.Μανουσιδάκης Ανδρέας (Α.Ο.Πόρος 1175) 2,5β.
Κορίτσια -8: 1.Κουβαδάκη Ραφαέλα (ΣΑΧ) 5β. 2.Κοπανάκη Μαρία (Ιεράπετρα) 4β. 3.Σγουρού Άννα (Αποκόρωνας) 2,5β.
Κορίτσια -10: 1.Βολάνη Όλγα (ΣΑΧ 1111) 5β. 2.Βακάλη Αναστασία (ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ 1023) 3β. 3.Βεντούρου Σύλια (ΓΑΖΙ) 3β.
Κορίτσια -12 : 1. Σερλιδάκη Αναστασία (ΟΦΗ) 5β. 2.Ρεµεντιδάκη Σοφία (ΟΦΗ 1181) 3,5β. 3.Βεγλίρη Εµµέλεια (Α.Ο.Κύδων) 3β.
Κορίτσια -14: Πλατσάκη Ευγενία (Ευβοϊκή 1482) 4β. 2.Ψαριανού Ελένη (ΣΑΧ 1365) 3β. 3.Αναστασάκη Αναστασία (ΓΑΖΙ 1140) 2β.
Κορίτσια -16: 1.Σκαράκη Γεωργία (ΣΑΧ 1417) 2β. 2.Σακλαµπανάκη Ελένη (ΟΑΑΗ 1075) 2β. 3.Μανουσουδάκη Ελένη (ΑΠΟ Μίκης Θεοδωράκης 1159) 1,5β.

 

Γραφειοκρατία και διαγραφές ερασιτεχνικών σωµατείων
Χωρίς αγωνιστικό σκάκι κινδυνεύουν να µείνουν µικροί και µεγάλοι σκακιστές και σκακίστριες εκατό περίπου υπό διαγραφή σωµατείων
Μικρά ερασιτεχνικά αθλητικά σωµατεία, ενώ πάσχιζαν να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσε η πανδηµία, βρέθηκαν µπροστά στον γραφειοκρατικό Γολγοθά της ΓΓΑ
Αναµφίβολα η τελευταία τριετία ήταν δυσβάσταχτα κακή για τα µικρά αθλητικά κύτταρα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές. Στα διαχρονικά οικονοµικά προβλήµατα ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις από την πανδηµία και, µόλις πήγαν να σηκώσουν κεφάλι, δέχτηκαν το καθοριστικό χτύπηµα από τον «νόµο Αυγενάκη».
Ερασιτέχνες παράγοντες που διέθεταν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους στο άθληµα που αγαπούσαν και µοχθούσαν να το αναδείξουν και να το διαδώσουν στα παιδιά, βρέθηκαν µπροστά σε πρωτόγνωρες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Αντί να αφεθούν απερίσπαστοι να διδάξουν και να προπονήσουν τους νέους, υποχρεώθηκαν να βουτηχτούν στη χαρτούρα της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Αντί να αξιοποιήσουν τους λιγοστούς πόρους του σωµατείου σε ανάπτυξη, έπρεπε να τους διαθέσουν στην κοστοβόρο εναρµόνιση του καταστατικού σύµφωνα µε νέο νόµο ο οποίος, ακολουθώντας την πεπατηµένη, κάποια στιγµή θα αλλάξει. Αντί να εκπονούν προγράµµατα ήταν αναγκασµένοι να προλάβουν να καταθέσουν µεγάλο αριθµό δικαιολογητικών σε συγκεκριµένη χρονική περίοδο για να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωµατείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέες διοικήσεις σωµατείων, που εκλέχθηκαν το τελευταίο εξάµηνο, βρήκαν την πλατφόρµα εγγραφής πεισµατικά κλειστή. Οι σύλλογοι, πρακτικά οι αθλητές τους, θα τιµωρηθούν µε διαγραφή επειδή η ΓΓΑ… δεν τους αφήνει να εγγραφούν!
Ανάγλυφη είναι η εικόνα στον σκακιστικό χώρο. Σχεδόν εκατό σωµατεία που είχαν συµβάλει στην ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού στη χώρα µας, που είχαν αγωνιστικές επιτυχίες, που προσέλκυσαν πολλές εκατοντάδες ξένων σκακιστών και σκακιστριών στις διοργανώσεις τους, που ανέδειξαν σπουδαίους παίκτες και αποτελούσαν σπουδαία σκακιστικά κύτταρα απειλούνται µε διαγραφή. Εκπρόσωποι των σωµατείων που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις κάθε είδους αντιξοότητες (εκείνοι γνωρίζουν µε πόσους κόπους και θυσίες το κατάφεραν), θα κληθούν στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ, στις 9 Μαρτίου, να επικυρώσουν µε την παρουσία τους τη διαγραφή σωµατείων που δεν κατάφεραν να βρουν το ίδιο κουράγιο. Να συναινέσουν στη διαγραφή σωµατείων µε τα οποία οι δικές τους οµάδες είχαν συναντηθεί σε διασυλλογικούς αγώνες, οι δικοί τους σκακιστές είχαν παίξει σε διοργανώσεις αυτών των σωµατείων, οι άρρηκτοι δεσµοί προοιώνιζαν κοινή πορεία…
Αξίζουν συγχαρητήρια όσα µικρά ερασιτεχνικά σωµατεία άντεξαν τις έως τώρα αντιξοότητες, αλλά ας µην εφησυχάζουν. Η αθλητική ηγεσία, αντί να τα αφήσει απερίσπαστα να καλλιεργήσουν τα αθλητικά τους τµήµατα, αντί να τα βοηθήσει ουσιαστικά να διαδώσουν το αθλητικό πνεύµα, τα απειλεί µε νέο γραφειοκρατικό κυκεώνα. Στη γωνία παραµονεύει ο «e-Kouros».

Αποδεκατίζεται το Αιγαίο

∆υσανάλογα βαριές θα είναι οι επιπτώσεις στον σκακιστικό χώρο του Αιγαίου, όπου απειλείται µε διαγραφή το 64% του σκακιστικού δυναµικού. Σε επιστολή διαµαρτυρίας προς τον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού έντεκα αιγαιοπελαγίτικα σκακιστικά σωµατεία αναφέρουν µεταξύ άλλων:
«Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωµατείων Αιγαίου παρακολουθεί µε ανησυχία την επαπειλούµενη διαγραφή 97 σκακιστικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα µε αιτιολογικό την µη έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωµατείων της ΓΓΑ. Τα 9 από αυτά τα υπό διαγραφή σωµατεία αντιστοιχούν σε 9 νησιά του Αρχιπελάγους και αποτελούν την πλειονότητα των σκακιστικών πυρήνων (9 από τα 14). Θα χαθούν σχεδόν τα δύο τρίτα από το σκακιστικό δυναµικό του Αιγαίου. Σε ορισµένες περιοχές απώλειες θα είναι πολύ µεγάλες: Θα χαθεί το 100% από τις Κυκλάδες, το 100% από την Π.Ε. Σάµου και το 66% από τα ∆ωδεκάνησα.
Απειλούνται µε διαγραφή σωµατεία µε ξεχωριστή δραστηριότητα σε έναν ή περισσότερους ιδιαίτερης αξίας τοµείς, όπως τα µαθήµατα σε παιδιά, η ενσωµάτωση προσφύγων σε σκακιστικές εκδηλώσεις, ισότιµη συµµετοχή τυφλών σκακιστών και σκακιστριών σε αγώνες, η διοργάνωση διεθνών τουρνουά παγκόσµιας εµβέλειας, η πραγµατοποίηση εσωτερικών πρωταθληµάτων, η συµµετοχή σε διεθνείς διαδικτυακούς αγώνες και η διάδοση του σκακιού σε αποµονωµένα νησιά».

Ο σκακιστικός χάρτης στο Αιγαίο συρρικνώνεται σε µια εποχή που στα Μικρασιατικά παράλια η Τουρκία αναπτύσσει το πνευµατικό παιχνίδι στα παιδιά και διοργανώνει όλο και περισσότερα διεθνή τουρνουά, προσκαλώντας σκακιστές και σκακίστριες από όλο τον κόσµο. Αισθάνεται άραγε υπερήφανη η αθλητική ηγεσία µε αυτή τη σύγκριση;

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα