Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Παρασκακιστικά

Ατοµικοί Μαθητικοί Αγώνες Περιφερειακής Ενότητας Χανίων 2024

 

Το Μαθητικό Πρωτάθληµα Π. Ε. Χανίων 2024, θα διεξαχθεί τ 24 και 25 Φεβρουαρίου στο ∆ηµ. Σχολείο Βρυσών του ∆ήµου Αποκορώνου Χανίων. Τους αγώνες διοργανώνουν ο Α. Ο. Αποκoρώνου, ο Ο.Α.Χ., η Σκακιστική Ακαδηµία Χανίων, ο Α. Ο. Κύδων, ο Ο.Φ.Σ. Χανίων, ο Α.Π.Ο. Μίκης Θεοδωράκης, ο Α.Ο.Κισσάµου, και η Ε.Σ.Σ.Κ., σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αποκορώνου και την Π. Ε. Χανίων, υπό την αιγίδα του Υ. ΠΑΙ.Θ. Οι ενδιαφερόµενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συµµετοχή µέχρι την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2024.

Το διαδικτυακό σκάκι αναζητά και διεκδικεί ζωτικό χώρο

του ΚΟΣΜΑ
ΚΕΦΑΛΟΥ

Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας οι αγώνες µέσω ίντερνετ κέρδισαν τις προτιµήσεις των σκακιστών ως λύση ανάγκης. Όµως το διαδικτυακό σκάκι ήρθε για να µείνει!
Το σκάκι στο ∆ιαδίκτυο δεν είναι καινούργιο. Παρτίδες παίζονται από τη δεκαετία του 1970. Αν επιχειρήσουµε µια ιστορική προσέγγιση, µπορούµε να το δούµε ως συνέχεια των αγώνων δι’ αλληλογραφίας, µε τέλεξ (σιµουλτανέ του Ταλ µε παίκτες της Αυστραλίας το 1974), µε δορυφορική σύνδεση (σιµουλτανέ του Κασπάροβ µε Αµερικανούς εφήβους το 1984), µε τηλέφωνο, τηλέγραφο, φαξ και άλλα µέσα. Το 1970 και το 2020 έγιναν σκακιστικές αναµετρήσεις Γης-∆ιαστήµατος µεταξύ κοσµοναυτών και παικτών από διαστηµικό σταθµό. Το 1945 πραγµατοποιήθηκε ένα ιστορικό µατς διπλών συναντήσεων, µέσω ραδιοφώνου, µεταξύ δεκαµελών οµάδων των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δέκα Αµερικανοί που έπαιζαν στη Νέα Υόρκη είχαν θεωρηθεί επικρατέστεροι. Άλλωστε, η Εθνική ΗΠΑ είχε βγει πρώτη σε τέσσερις συνεχόµενες Ολυµπιάδες από το 1931 έως το 1937 (αλλά χωρίς τη συµµετοχή των Σοβιετικών). Η δεκάδα που έπαιζε στη Μόσχα προς γενική έκπληξη (τότε…) θριάµβευσε µε 15,5-4,5. Έκπληξη, επίσης, θεωρήθηκε η νίκη µε 2-0 του µετέπειτα παγκόσµιου πρωταθλητή, αλλά έως τότε άγνωστου στη ∆ύση Βασίλι Σµίσλοβ επί του µεγάλου Σάµουελ Ρεσέφσκι.
Η έκρηξη στους διαδικτυακούς αγώνες παρατηρήθηκε το 2020. Η πανδηµία έκλεισε τον κόσµο στο σπίτι, οι σύλλογοι υπολειτουργούσαν και πολλά τουρνουά µαταιώθηκαν. Το διαδικτυακό σκάκι παρουσιάστηκε ως η µόνη λύση. Επιπλέον, εµφανίστηκαν νέοι φίλοι του παιχνιδιού, κάτι που ίσως οφείλεται και στη δηµοτικότητα της µίνι σειράς του Netflix «The Queen’s Gambit», η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020. Τον επόµενο µήνα διπλασιάστηκαν οι εγγραφές σε σκακιστικές πλατφόρµες, ενώ αναλογικά µεγαλύτερες ήταν οι εγγραφές γυναικών.
Γρήγορα το διαδικτυακό σκάκι προσέλκυσε κορυφαίους παίκτες. Ένας από τους λόγους που ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν δεν υπερασπίστηκε πέρυσι τον τίτλο του παγκόσµιου πρωταθλητή ήταν ότι, αντί να δαπανήσει τον χρόνο του στην προετοιµασία του για το µατς, προτίµησε να τον επενδύσει (µε πολλές ερµηνείες η λέξη) και σε διαδικτυακά τουρνουά. Το πιο πρόσφατο ήταν το Chessable Masters, το πρώτο από τα τέσσερα διαδικτυακά τουρνουά του Champions Chess Tour. Πραγµατοποιήθηκε στην πλατφόρµα chess.com και είχε έπαθλα 300.000 δολαρίων. Στον συναρπαστικό µεγάλο τελικό ο Κάρλσεν βρέθηκε στην πολύ άσχηµη θέση να χάνει 0-2 από τον Φιρούζια. Στη συνέχεια πέτυχε νίκη και ισοπαλία. Στο επαναληπτικό µατς ο µεγάλος Νορβηγός θριάµβευσε µε 2-0. Ο Κάρλσεν είχε αποκλείσει τον Σο (2,5-1,5), τον Φεντοσέεβ (2,5-2,5 µε καλύτερο κριτήριο στην ισοπαλία) και τον Λάζαβικ (2,5-1-5). Ο Φιρούζια, µετά την ήττα του από τον Φεντοσέεβ (1,5-2,5), έφθασε στον µεγάλο τελικό από τα µατς των ηττηµένων: νίκη επί του Σο (1,5-0,5), νίκη επί του Μαρτίνεθ Αλκαντάρα (1,5-0,5), πρόκριση σε ισοπαλία µε τον Νεποµνιάτσι (2-5-2,5) και νίκη επί του Λάζαβικ (1,5-0,5).
Στο 2ο τµήµα πρώτευσε ο Κέιµερ, νικώντας στον µεγάλο τελικό τον Αρονιάν µε 2-0. Πρώτος στο 3ο τµήµα ο Σαράνα, µε νίκη 2-0 στον µεγάλο τελικό επί του Γκριστσούκ. Το δεύτερο διαδικτυακό για το Champions Chess Tour θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 15/5.

∆εύτερος ο Καλογερής στο ∆ιεθνές Πανεπιστηµιακό

Ακόµα µία διάκριση για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε διαδικτυακούς αγώνες γρήγορου σκακιού. Τούτη τη φορά η µεγαλύτερη διάκριση ήταν ατοµική. Ο Χανιώτης φοιτητής και µετρ της FIDE Ιωάννης Καλογερής κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Πανεπιστηµιακό Πρωτάθληµα που διοργάνωσε για 4η χρονιά το Ίδρυµα Κασπάροβ, συγκεντρώνοντας 8,5 βαθµούς σε 9 αγώνες. Πρώτη µε 9 νίκες η Ουκρανή Ναταλία Ζούκοβα. Η οµάδα του ΕΜΠ, στην οποία αγωνίστηκαν επίσης οι ∆ηµήτρης Αλεξάκης, Βασίλειος Κασιούµης και Γεώργιος Παπιδάκης, κατέλαβε τη 13η θέση µεταξύ 117 φοιτητικών οµάδων από όλο τον κόσµο. Σηµείωσε 6 νίκες και 3 ήττες. Πρώτο τερµάτισε το Πανεπιστήµιο του Τέξας, δεύτερο το Πανεπιστήµιο της Ινδονησίας, τρίτο το Εθνικό Πανεπιστήµιο του Κιέβου. Στη µαζική διοργάνωση πήραν µέρος 494 φοιτητές και φοιτήτριες.

 

Επικαιρότητα

-Ο Αντώνης Παυλίδης (2563) ενισχύει την οµάδα SC Remagen Sinzig στη γερµανική Μπουντεσλίγκα. Στα πολύ καλά αποτελέσµατά του συγκαταλέγονται οι νίκες επί του Κροάτη Μπρικίτς (2638) και επί του Άγγλου ΜακΣέιν (2624), καθώς και οι ισοπαλίες µε τον υπό σηµαία Ρουµανίας Ρώσο Μοτίλεβ (2619) και τον Αζέρο Μαµεντιάροβ (2726).
-Άρχισε στο γερµανικό θέρετρο Weissenhaus, στη Βαλτική Θάλασσα, το Freestyle Chess µε τους Κάρλσεν, Ντινγκ Λίρεν, Καρουάνα, Φιρούζια, Αρονιάν, Γκούκες, Αµπντουσατόροβ, Κέιµερ. Παίζονται παρτίδες µε τυχαία αρχική τοποθέτηση κοµµατιών, στις οποίες απαιτείται περισσότερη σκέψη επειδή δεν υπάρχει αποµνηµονευµένη «θεωρία ανοιγµάτων».
-Στη δεύτερη φάση του Προκριµατικού Οµίλου Α΄ Εθνικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης αγωνίζονται ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ο Σ.Ο. ∆ράµας, ο Σ.Ο. Ξάνθης και ο Ηρακλής Καβάλας. Οι δύο πρώτες οµάδες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στους δύο υποοµίλους και οι επόµενες, δευτεραθλήτριες. Η νικήτρια οµάδα της δεύτερης φάσης θα ανέλθει στην Α΄ Εθνική (Τρίκαλα, 4-10/7/24).
-Αποτελέσµατα 2ου γύρου στον ΠΟΑ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής: Σ.Ο. Καλαµαριάς-Σ.Α. Μουδανιών 5,5-4,5, Ε.Σ. Θεσσαλονίκης-Χρονικόν Παπάφη 7-3, ΣΑΧ Θεσσαλονίκης-Ε.Σ. Καλαµαριάς 4-6 (α΄ όµιλος), Ο.Σ. Τριανδρίας-Σ.Ο. Πολίχνης 3,5-6,5, Σ.Α. «Λευκός Πύργος»-ΑΣΟ Πολυγύρου 8-2, Ε.Σ. ∆ήµου Θέρµης-Σ.Σ. Γαλαξία Θεσσαλονίκης 6-4 (β΄ όµιλος).
-Αποτελέσµατα 3ου γύρου στον ΠΟΑ Αττικής: Σ.Ο. Χαλανδρίου-Σ.Ο. Ν. Φιλαδέλφειας 4-6, Φ.Ο. Ελληνικού-ΕΣΠ Μαχητές 1-9, Ακαδηµία Ν. Ψυχικού-Α.Ο. Πεύκης 7,5-2,5, ΣΑΣ Κορωπίου-Πανελλήνιος Γ.Σ. 6-4, Α.Ο. Τρεις Αστέρες-Α.Ο. Κηφισιάς 6-4 (ελεύθερος ο ΑΠΟ Κότινος).

Μαθήµατα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήµατα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον µαγικό του κόσµο!
Στα τµήµατα εκµάθησης λειτουργούν τµήµατα αρχαρίων, προχωρηµένων και ενηλίκων.
∆ιδάσκει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τµήµατα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόµαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .
Μαθήµατα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τµήµατα εκµάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθηµερινά 6-8µ.µ. στο τηλέφωνο 6971735357

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα