Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Παρασκακιστικά

Πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, νόρμες τίτλων και βέλτιστη αξιολόγηση

ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Ορόσημο για τρεις παίκτες μας το Πρωτάθλημα Ευρώπης.
Ο Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έγινε γκραν μετρ, ο Γιάννης Καλογερής πέτυχε νόρμα διεθνούς μετρ
Οι Έλληνες σκακιστές βελτιώνουν τη θέση τους στην απαιτητική ευρωπαϊκή σκακιέρα! Σαφέστατο δείγμα είχαμε στο πρόσφατο Ατομικό Πρωτάθλημα Ευρώπης που οργανώθηκε στη Σερβία, όπου μετρήσαμε πολλές επιτυχίες. Η μεγαλύτερη, βέβαια, αξιοζήλευτη για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ήταν η κατάκτηση της 4ης θέσης από τον 24χρονο Σταμάτη Κούρκουλο-Αρδίτη, η οποία συνεπάγεται πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο! Ο πολύ δυνατός παίκτης του Σ.Ο. Καλλιθέας αλλά και εξαιρετικός λύτης προβλημάτων με την υψηλή απόδοση 2743 συμπλήρωσε τις νόρμες για τίτλο γκραν μετρ!
Ο 24χρονος Γιάννης Καλογερής, σκακιστής του Παναθηναϊκού Α.Ο. και μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σημείωσε νόρμα διεθνούς μετρ, ενώ ο ανερχόμενος 14χρονος παίκτης του Πειραϊκού Ο.Σ. Νίκος Πούπαλος (4ος στο Παγκόσμιο Παίδων 2022) τερμάτισε 169 θέσεις πάνω από την αρχική κατάταξη, αποκομίζοντας 167,2 μονάδες διεθνούς αξιολόγησης! Την υψηλή 57η θέση μεταξύ 484 σκακιστών από 40 χώρες (373 τιτλούχοι/126 γκραν μετρ), κατέλαβε ο 39χρονος μεγάλος μετρ του Σ.Ο. Καβάλας Δημήτρης Μαστροβασίλης.
Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Ρώσσος Σαράνα με 8,5 βαθμούς. Τις δύο επόμενες θέσεις κατέλαβαν, επίσης με 8,5 βαθμούς, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές άρσης ισοβαθμίας, ο Ρουμάνος Σεφτσένκο και ο 17χρονος Βέλγος Ντάρντα, ο οποίος βραβεύτηκε και ως καλύτερος νέος. Πρώτοι βετεράνοι με 7,5 ο Ισραηλινός Γκέλφαντ και ο Ουκρανός Ιβαντσούκ. Πρώτες από τις σχετικά λίγες σκακίστριες (μεγάλος αριθμός, περίπου 140, αναμενόταν στο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών), η Πολωνή Ζαβάντζκα και η Ρουμάνα Μπουλμάγκα με 6,5.
Σημαντικά οφέλη σε διεθνείς βαθμούς αξιόλογης, εκτός από το άλμα του Πούπαλου, είχαν και η 12χρονη Δήμητρα Αλεξανδρή (101,2 μονάδες), ο 14χρονος Γιώργος Αντωνιουδάκης (58,4), ο βετεράνος Δημήτριος Αλεξάκης (37,6), καθώς και οι Κούρκουλος (33), Καλογερής (12,8) Ραχμανίδης (11,6), Μήτσης (4,5), Δ. Μαστροβασίλης (4,3) και οριακά ο Χαλκιάς (0,5). Συγκριτικά μικρότερες είναι οι απώλειες όσων δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση, με αποτέλεσμα το αλγεβρικό άθροισμα των διεθνών βαθμών αξιολόγησης να είναι θετικό (170,4).

 

Ο Αρμαγεδδών φέρνει το σκάκι στην τηλεόραση

Μετάδοση σε διαδικτυακές και τηλεοπτικές πλατφόρμες με γραφικά και βιομετρικά δεδομένα, όπως η εμφάνιση του επιπέδου άγχους των παικτών, η μέτρηση θερμίδων και οι καρδιακοί παλμοί
Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι το σκάκι κουβαλούσε για πολλά χρόνια τον χαρακτηρισμό του αντιτηλεοπτικού παιχνιδιού. Η μεγάλη ανατροπή έγινε όταν άρχισαν να προβάλλονται μέσω του Διαδικτύου σκακιστικοί αγώνες εμπλουτισμένοι με σχόλια. Τότε ειπώθηκε ότι με το Ίντερνετ το σκάκι πήρε την εκδίκησή του από την τηλεόραση.
Σήμερα τα τηλεοπτικά δίκτυα διεκδικούν τον ζωτικό χώρο μέσα στο πνευματικό άθλημα με εκπομπές και ζωντανή μετάδοση παρτίδων. Σαν έτοιμη από καιρό, η τηλεόραση, εξετάζοντας τις προτιμήσεις του κοινού, πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα: παρουσιάζει τη σειρά Armageddon Championship 2023, η οποία περιλαμβάνει μεμονωμένα πρωταθλήματα πολύ γρήγορου σκακιού και τον μεγάλο τελικό με συνολικά χρηματικά έπαθλα 460.000 ευρώ. Ως καινοτόμα χαρακτηρίζονται τα διαδραστικά στοιχεία με γραφικά και βιομετρικά δεδομένα, όπως η εμφάνιση του επιπέδου άγχους των παικτών, οι καρδιακοί παλμοί, η μέτρηση θερμίδων κ.ά.
Ο Αρμαγεδδών στο σκάκι είναι το μπλιτς, όπου ο λευκός έχει περισσότερο χρόνο (συνήθως ένα λεπτό), αλλά σε περίπτωση ισοπαλίας νικητής θεωρείται ο μαύρος. Η λέξη προέρχεται από την Αγία Γραφή και χρησιμοποιείται σε πολεμικές συρράξεις για να περιγράψει τον όλεθρο και την καταστροφή.

 

Οι Ρώσοι στο Πρωτάθλημα Ασίας – Ωκεανίας

Η Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία (RCF) ανήκει και επισήμως στην Ασιατική Σκακιστική Ομοσπονδία (ACF), οπότε οι Ρώσοι θα αγωνιστούν από 3 έως 9 Απριλίου στο Πρωτάθλημα Αρμαγεδδών Ασίας-Ωκεανίας. Πρόκειται για πολύ μεγάλα ονόματα που ανατρέπουν τις ισορροπίες και θα αμφισβητήσουν εμπράκτως την κυριαρχία Κινέζων και Ινδών στον χώρο. Στο συγκεκριμένο τουρνουά, τη χώρα με τη μεγάλη σκακιστική παράδοση θα εκπροσωπήσουν οι Ντουμπόβ (2802) και Κράμνικ (2712). Αγωνίζονται επίσης ο Κινέζος Γιου Γιανγκί (2783), ο νεαρός Ουζμπέκος Αμντουρσατόροβ (2672) και οι Ινδοί Βιντίτ (2651), Γκουκές (2612) και Καρθικεγιάν (2523). Ακόμα μία θέση θα προέλθει από τον διαδικτυακό προκριματικό. Τα πρώτα ονόματα στο Πρωτάθλημα Αρμαγεδδών Ευρώπης-Αφρικής (12-18 Ιουνίου): Ντούντα (Πολωνία, 2790), Βασιέ-Λαγκράβ (Γαλλία, 2740), Ράπορτ (Ρουμανία, 2701), Κέιμερ (Γερμανία, 2651). Περισσότερα στοιχεία για τη διοργάνωση στον δικτυακό τόπο: https://chessarena.com/armageddon

Καρδιακοί παλμοί

Το πρώτο τουρνουά της σειράς Αρμαγεδδών πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και αφορούσε παίκτες της αμερικανικής ηπείρου. Νικητής αναδείχθηκε ο Γουέσλεϊ Σο, Μαζί με τον δεύτερο, τον Σαμ Σάνκλαντ, προκρίθηκαν για το μεγάλο τελικό (14-20 Σεπτεμβρίου).
Οι αγώνες μεταδόθηκαν ζωντανά σε 16 διαδικτυακές και τηλεοπτικές πλατφόρμες. Η τηλεθέαση ήταν υψηλή και οι θεατές, εκτός από τις κινήσεις στη σκακιέρα, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και άλλα στοιχεία, όπως τον καρδιακό ρυθμό των αγωνιζομένων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετρήσεις. Ο Σο κατέγραψε υψηλότερο καρδιακό ρυθμό 177 bpm (παλμοί ανά λεπτό), ο Σάνκλαντ 155, ο Ταννκ 161, ο Μαρτινέζ 160, ο Ρόμπσον 175, ο Τέρι 165, ο Χάνσεν 146 και ο Ντομίνγκεζ 181, δηλαδή δυόμισι με τρεις φορές πάνω από τις συνήθεις μέσες τιμές σε κατάσταση ηρεμίας.

Επικαιρότητα

-Τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων και Νεανίδων έως 20 ετών θα φιλοξενηθούν από 18 έως 24 Απριλίου στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων. Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, προβλέπονται παροχές στους τρεις πρώτους κάθε πρωταθλήματος. Οι ενώσεις και τοπικές επιτροπές πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και τη Δευτέρα 10 Απριλίου στη γραμματεία της ΕΣΟ (info@chessfed.gr), με παράλληλη κοινοποίηση στους συνδιοργανωτές (xrimatoz@otenet.gr, fax: 2431077511).
-Η Balkan Chess Federation σε συνεργασία με το Chesskid.com προσφέρει σε όλα τα μέλη της δωρεάν ετήσια ChessKid Gold Membership για όλα τα παιδιά μέχρι 12 ετών. Όπως αναφέρει η ΕΣΟ, η οποία συμμετέχει σ’ αυτή την πρωτοβουλία, μπορείτε να κάνετε δωρεάν την εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://www.chesskid.com/register/kid/group/MVPU36. Για περισσότερες πληροφορίες, τεχνική υποστήριξη και επίλυση αποριών σχετικά με το Chesskid.com μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Αναστάση Τζούμπα (τηλ. 6940460097, e-mail at@tzoumpaschesslab.gr).

 

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο! Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων. Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .
Μαθήματα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα