Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Παρασκακιστικά

Πνευματικός αθλητισμός στην προσφυγούπολη

Του Κοσμά Κέφαλου

Η Νίκαια είναι από τις πρώτες περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η σημερινή εικόνα της ελάχιστα θυμίζει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης πριν εκατό χρόνια, καθώς και την κατάσταση που επικρατούσε στην εργατούπολη των περασμένων δεκαετιών. Κάτι που σήμερα αναβλύζει αβίαστα είναι ο πολιτισμός. Ένα αθλητικό και πολιτιστικό κύτταρο είναι και ο Φυσιολάτρης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο πνευματικό άθλημα και παράλληλα οργανώνει αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δράσεις. Συνδυάζοντας υψηλές αγωνιστικές επιδόσεις με δουλειά σε βάθος, οργανώνει στο σκακιστικό του εντευκτήριο (Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια, τηλ. 210-4930470, info@fysiolatris.gr) μαθήματα για μικρούς και μεγάλους, με έμφαση σε παιδιά από 5 ετών!

Ο Νίκος Ορνιθόπουλος συναντά τον Κάστρο

Δεν θα προσθέσουμε κάτι καινούργιο, αν επισημάνουμε πως ένας από τους στυλοβάτες του σωματείου είναι ο μετρ, σκακιστικός δάσκαλος και παλαιότερα μέλος της Εθνικής Ελλάδας Νίκος Ορνιθόπουλος. Τούτες τις ημέρες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος αφού, για εκείνον που έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, ένας τίτλος στο Παίδων-Κορασίδων αξίζει περισσότερο και από έναν τίτλο Α΄ Εθνικής. Γι’ αυτό, όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και εξέχον μέλος του Φυσιολάτρη Λιμβέριος Αγγελάκης, «θέλω το πρωτάθλημα αυτό να το αφιερώσουμε στον κ. Νίκο Ορνιθόπουλο»!

Κινήσεις στη μεταγραφική σκακιέρα

Εντυπωσιακές μετακινήσεις τη φετινή μεταγραφική περίοδο. Μία από τις σημαντικότερες είναι η απόκτηση του GM Παπαϊωάννου, του ΙΜ Φρεντζά, της WGM Ρέπκοβα και της WIM Κόντου από τον Ιππότη Ρόδου. Μετακινήσεις μεγάλων μετρ: ο Ναβάρα και ο Κοτρωνιάς θα παίζουν στον ΑΜΕΣ Ν. Ερυθραίας, ο Μπανίκας στον Σ.Ο. Ηρακλείου, ο Θ. Μαστροβασίλης στον ΑΜΟ Γαλαξίας, ο Δ. Μαστροβασίλης στον Σ.Ο. Καβάλας, ο Γρίβας στην Π.Σ. Περιστερίου και ο Κρ. Γκεοργκίεβ ξανά στον Πανελλήνιο. Άλλες ενδιαφέρουσες μετακινήσεις: ο Μαλικέντζος πάει στην Ευβοϊκή, ο Μεγαλιός στον Άρη Θεσσαλονίκης, ο Καλέσης στον Παναθηναϊκό, ο Αν. Κοφίδης στον ΕΕΣ Κορυδαλλού, ο Μουτούσης στον Α.Σ. Παπάγου, ο Τ. Παυλίδης στον Σ.Ο. Ηρακλείου και η Ζαβάντζκα στη Σ.Κ. Τρικάλων. Μετακινήσεις νέων: ο Κράλλης θα ενισχύσει τη Σ.Κ. Τρικάλων, ο Χρ. Τσαρσιταλίδης τον Σ.Ο. Καβάλας, ο Φράγκος τον Φοίβο Πειραιά και οι Χ. Λάμπος και Μ. Λάμπου τον Πανιώνιο.

Πήγαν καλά στο Ευρωπαϊκό, μπορούσαν καλύτερα!

Με πλούσια συγκομιδή βαθμών επέστρεψαν οι εκπρόσωποι της χώρας μας από τους αγώνες γρήγορου σκακιού που οργανώθηκαν στην Πολωνία. Στο Πανευρωπαϊκό Ράπιντ ο Δημήτρης Μαστροβασίλης κατετάγη 35ος μεταξύ 910 παικτών από 37 χώρες (233 τιτλούχοι / 57 γκραν μετρ), συγκεντρώνοντας 8 βαθμούς σε 11 παρτίδες. Ο Δημήτρης Αλεξάκης συγκέντρωσε 7,5 βαθμούς, ο Θεόδωρος Βαρβαδούκας 7 και η Κατερίνα Παυλίδου 6,5 βαθμούς. Πρωταθλητές Ευρώπης αναδείχθηκαν ο Ισπανός Σάντος Λατάσα και η Πολωνή Μαλτσέφσκαγια.

Μια ανάσα από την ισοβαθμία στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη βρέθηκε ο Δημήτρης Μαστροβασίλης

Στο Πανευρωπαϊκό Μπλιτς ο Αλεξάκης κατετάγη 45ος μεταξύ 830 παικτών από 38 χώρες (234 τιτλούχοι / 52 γκραν μετρ), συγκεντρώνοντας 15 βαθμούς σε 22 παρτίδες. Ο Μαστροβασίλης συγκέντρωσε 14,5 βαθμούς, ο Βαρβαδούκας 14, η Παυλίδου 13 και η Λίνα Κορού 6,5 βαθμούς. Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Τσέχος Ναβάρα και πρωταθλήτρια η Ρωσίδα Κόστενιουκ.
Έχει λεχθεί ότι στους αγώνες με ελβετικό σύστημα ο τελευταίος γύρος είναι το μισό τουρνουά. Μία νίκη μπορεί να σε ανεβάσει ψηλά και μία ήττα να σε ρίξει. Ο Μαστροβασίλης ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Πανευρωπαϊκού Ράπιντ και μέχρι τον τελευταίο γύρο παρέμενε αήττητος. Στην τελευταία παρτίδα αντιμετώπισε τον όχι ισχυρότερο Πολωνό διεθνή μετρ Ντροζντόφσκι και ύστερα από κόψιμο «δηλητηριασμένου πιονιού» στην 35η κίνηση και από κάποιες ανακρίβειες στη συνέχεια υπέστη τη μοναδική του ήττα. Αν νικούσε, θα έφτανε τους 9 βαθμούς και θα ισοβαθμούσε στη δεύτερη θέση. Αντιστοίχως, ο Αλεξάκης στις δύο τελευταίες παρτίδες του Πανευρωπαϊκού Μπλιτς (διπλές συναντήσεις) ηττήθηκε από τον Ρουμάνο μεγάλο μετρ Ντέακ. Αν νικούσε, θα έφτανε τους 17 βαθμούς και θα ισοβαθμούσε στην τέταρτη θέση.

Πατρελάκης και ΕΚΠΑ στο Διαπανεπιστημιακό

Το 2ο Ατομικό Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στη Δραπετσώνα με συμμετοχή 79 φοιτητών και φοιτητριών από 11 τριτοβάθμια ιδρύματα. Πρώτος με απόλυτο σκορ (9 βαθμοί σε 9 παρτίδες!) τερμάτισε ο Πατρελάκης (ΕΚΠΑ). Ακολούθησαν οι Εργαζάκης (Πάντειο), Ντεληγιώργης (ΕΚΠΑ), Κρίτσας (ΑΠΘ) με 7 και οι Κόντος (Πάντειο), Δάλλης (ΕΚΠΑ) με 6,5 βαθμούς. Πρώτη σκακίστρια με 5,5 βαθμούς ήταν η Ταγκαλάκη (ΟΠΑ). Στην ομαδική βαθμολογία πρώτευσε το ΕΚΠΑ με 27,5 βαθμούς, δεύτερο το ΕΜΠ με 22 και τρίτο το Πάντειο με 21,5 βαθμούς. Στο ομαδικό «φυτευτό» πρώτευσε η ομάδα των Χρ. Δεληγιάννη και Δ. Κρεμμύδα με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Τους αγώνες διοργάνωσαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Σ.Ο. Κορυδαλλού και το ερευνητικό κέντρο Αμίλλημα.

Σκάκι στην Ικαρία

Πανικαριακή σκακιστική συνάντηση προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στον Άγιο Κήρυκο. Θα διεξαχθούν αγώνες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ματς μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ικαρίας, καθώς και άλλες δράσεις. Παράλληλα διεξάγονται τρία σκακιστικά τουρνουά (τελική φάση Πρωταθλήματος Ικαρίας, Κλειστό «Ίκαρος» με διεθνές ΕΛΟ και Φιλικό Ραχών), ενώ μέσα στις γιορτές θα αρχίσουν το Ατομικό Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας και το Προκριματικό Πρωταθλήματος Αγίου Κηρύκου. Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: skaki64@gmail.com.

Επικαιρότητα

-Χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα στο Καζακστάν για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράπιντ και Μπλιτς. Τα μεγάλα ονόματα στους άνδρες: Κάρλσεν, Νακαμούρα, Καρουάνα, Ντούντα, Βασιέ-Λαγκράβ, Νεπομνιάτσι, Γκριστσούκ, Μαμεντιάροβ. Οι καλύτερες σκακίστριες: Ταν Ζονγκί, Λάχνο, Γκοριάτσκινα, Κόστενιουκ, Κόνερου, Τζαγκνίτζε, Χαρίκα, Στεφάνοβα (https://worldrapidandblitz2022.fide.com/).

-Διεθνές Όπεν διοργάνωσαν ο Κεραυνός Ωραιοκάστρου, η ΕΣΣΘ-Χ και η ΕΣΟ. Πρώτευσε ο δωδεκάχρονος Γεώργιος-Ραφαήλ Μανταζής του Σ.Ο. Σαχ Θεσσαλονίκης με 6 βαθμούς σε 7 αγώνες (κέρδος 60 μονάδες ΕΛΟ). Ισόβαθμος στην πρώτη θέση και ο 17χρονος Χρήστος Τσιλίδης της Σ.Α. Πτολεμαΐδας Ο Σκακιστάκος (κέρδος 19 μονάδες ΕΛΟ).

-Το Ατομικό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων έως 18 ετών θα διεξαχθεί στη Λάρισα από 2 έως 8 Ιανουαρίου 2023 (www.chessfed.gr).

-Τα Πανελλήνια Ατομικά Ανοιχτά Πρωταθλήματα Βετεράνων (Όπεν και Γυναικών άνω των 50 ετών) θα ενσωματωθούν στο διεθνές τουρνουά Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος» (2-8 Ιανουαρίου 2023). Δηλώσεις συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: chess.tournament.skg@gmail.com.

-Το 5o Ανοιχτό Τουρνουά «Νικόλαος Γιαμαρέλλος» θα διεξαχθεί από 5 ως 8 Ιανουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Lucy (Βουδούρη 10, Χαλκίδα). Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 3.1.23 στο e-mail eyvoiki.enosi.skakiston@gmail.com, στον Π. Γιαννούτσο (τηλ. 6993012264) ή στον Κ. Μακρυγιάννη (τηλ. 6942449414).

-Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Γκούμα και της Τόνιας Χριστοδουλάκη «Παίζουμε σκάκι; Έτοιμοι για απογείωση!» ως συνέχεια του βιβλίου «Παίζουμε σκάκι; Τα πρώτα σκακιστικά βήματα του παιδιού». Απευθύνεται σε μικρούς κυρίως, αλλά και γενικά σε όσους γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες και θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στον κόσμο του σκακιού.

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο!
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .
Μαθήματα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα