Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Παραπαίει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ υπερτονισµού της επιτυχίας και απόλυτης σιωπής των αποτυχιών της, η καθορισµένη τελευταία οµιλία της προέδρου της Κοµισιόν, πριν τις ερχόµενες ευρωεκλογές, έλαβε χώρα στις 13/09/2023, στην ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η λογική που αρµόζει στην πρόεδρο είναι να της ευχηθούν αυτοί που την επέλεξαν να πάει στο καλό. Γι αυτό διαβάζουµε ότι ίσως µετακινηθεί στη θέση του γραµµατέα του ΝΑΤΟ, που ούτε αυτό θα είναι καλό για τα συµφέροντα της χώρας µας, αλλά πλέον µας έχει γίνει συνείδηση ότι η βορειοατλαντική συµµαχία µονίµως αλληθωρίζει προς την πλευρά της Τουρκίας. Είτε µείνει, είτε φύγει η κυρία πρόεδρος, για τη χώρα µας δεν πρόκειται να είναι «επικερδής»1.

 

Ένα σίγουρο µέρος της οµιλίας της προέδρου της Κοµισιόν ήταν τα ερωτήµατα που ήδη απασχολούν την ευρωπαϊκή καθηµερινότητα, στην αποστροφή της για το τι θα αποφασίσουν ποιο µέλλον και ποια Ευρώπη επιθυµούν οι πολίτες της.
Μεταξύ των ψηφοφόρων θα είναι και εκατοµµύρια πολίτες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι νεότεροι από τους οποίους γεννήθηκαν το 2008.
Την ώρα που θα βρεθούν πίσω από το παραβάν, θα σκεφτούν τι έχει σηµασία για εκείνους.
Θα σκεφτούν τον πόλεµο που µαίνεται στα σύνορά µας.
Ή τις συνέπειες της καταστροφικής κλιµατικής αλλαγής.
Τον τρόπο µε τον οποίο θα επηρεάσει τις ζωές τους η τεχνητή νοηµοσύνη.
Ή τις πιθανότητες να αποκτήσουν σπίτι ή δουλειά τα επόµενα χρόνια.
Για να γίνει η αρχή πρέπει να κερδίσουµε την εµπιστοσύνη των Ευρωπαίων ώστε να εναποθέσουν στα χέρια µας τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους.
Αυτό είναι και το νόηµα όλης της οµιλίας της Γερµανίδας προέδρου, γεµάτη από στοχασµούς και ατελείς συγκρίσεις, από ελλείψεις και φανταστικές επιτυχίες σε έναν πληθυσµό (τον ευρωπαϊκό πληθυσµό) που µε γοργούς ρυθµούς οδηγείται στη φτωχοποίησή του, µε ένα ανύπαρκτο όραµα της δηµοκρατίας, πλήρως ποδοπατηµένης!
Ποδοπατηµένης αφού η ΕΕ έχει πλήρως αποµακρυνθεί από τα οράµατα των ιδρυτών της και έχει περιπέσει σε κατάσταση που δυσχεραίνεται η ανάταξη σε πιο υγιείς δρόµους.
Το ζήτηµα για την πρόεδρο της Κοµισιόν δεν είναι να βρεθούν λύσεις στα πολλά προβλήµατα που οδηγούν στη φτωχοποίηση δεκάδων εκατοµµυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αλλά στο να κερδίσουν την εµπιστοσύνη των πολιτών που θα ψηφίσουν.
Και για να πείσει µε τα λόγια της ανέφερε στη συνέχεια, ότι «µέσα στις επόµενες 300 ηµέρες πρέπει να ολοκληρώσουµε το έργο που µας εµπιστεύτηκαν».
Για να καταλάβει ο αναγνώστης τι πραγµατικά έγινε τα χρόνια της διακυβέρνησης της Κοµισιόν από την κυρία φον ντερ Λάϊεν θα αναφερθούµε σε ένα σηµείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας και σε ένα καυτό θέµα της µετανάστευσης.
Στο πρώτο σηµείο αναφέρει στην οµιλία της η πρόεδρος της Κοµισιόν, ότι «Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, για παράδειγµα, αποτελεί πραγµατική ευρωπαϊκή επιτυχία.
Ωστόσο, επί του παρόντος αντιµετωπίζει έναν µοναδικό συνδυασµό προκλήσεων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουµε µια δέσµη µέτρων για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια – σε στενή συνεργασία µε τη βιοµηχανία και τα κράτη µέλη.
∆εν αγνοεί, βέβαια, η κυρία πρόεδρος, ότι ο συνδυασµός των προκλήσεων δεν είναι δηµιούργηµα µιας µέρας, αλλά σειράς ετών. Έτσι τίθεται το ερώτηµα γιατί δεν προτάθηκαν δέσµες µέτρων όχι µόνο για την αιολική, αλλά και για τις άλλες ανανεώσιµες πηγές ενέργειας; ∆εν αγνοεί πλέον, ο µέσος Ευρωπαίος ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας σηµαίνει υποχώρηση της χρήσης των επιβαρυντικών υλικών για παραγωγή ενέργειας (πετρέλαια, λιγνίτες κ.ά). Όπως δεν αγνοεί ο ίδιος, ότι είµαστε ανίκανοι να προσαρµόσουµε την τεχνολογία µας στις νέες συνθήκες και στις διαφαινόµενες προοπτικές.
Και βρεθήκαµε ελέω Αµερικάνων στους οποίους έχει προσδεθεί πισθάγκωνα η εν λόγω πρόεδρος να πληρώνουµε τριπλό και τετραπλάσιες τιµές του ίδιου αερίου που έρεε για την ανάπτυξη όλης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Το ίδιο παρατηρούµε και στο δεύτερο σηµείο που θίγουµε εδώ: Στο πρόβληµα της µετανάστευσης, για την οποία η πρόεδρος αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανίκανη να βρει λύσεις και να προτείνει µέτρα και νέες νοµοθεσίες, διαβάζουµε από την οµιλία της όσα αναφέρει για το θέµα:
«∆εν ξεχνάµε ότι στον τοµέα της µετανάστευσης απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες. Οι προσπάθειες αυτές είναι παραπάνω από σηµαντικές για την καταπολέµηση των διακινητών ανθρώπων. Η νοµοθεσία µας όµως είναι πάνω από είκοσι ετών και πρέπει να επικαιροποιηθεί επειγόντως. Έτσι λοιπόν, χρειαζόµαστε νέα νοµοθεσία και νέα δοµή διακυβέρνησης. Μάλιστα 4 ηµέρες µετά ανακοινώνει ότι η ίδια κατευθύνεται στη Λαµπεντούζα, καθώς η Ιταλία µάχεται το µεταναστευτικό κύµα, µετά από αίτηµα της Ιταλίας που ζητά ναυτικό αποκλεισµό κατά των µεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο2.
Και το ερώτηµα δεν είναι άλλο από το γιατί δεν έδρασε προς την απαιτούµενη κατεύθυνση η ίδια, τώρα και πέντε χρόνια που είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Γιατί το πρόβληµα αυτό είναι δυσεπίλυτο και υπάρχει έντονη ανάγκη να βρεθούν λύσεις διαρκείας.
Στο σηµερινό µας σηµείωµα δεν αναφερθήκαµε στη γεωργία για την οποία η κυρία πρόεδρος της Κοµισιόν είπε στην οµιλία της «Πολλοί υποστηρίζουν ήδη σήµερα τη στροφή σε µια πιο βιώσιµη γεωργία». Και σβήνει µε µια µονοκονδυλιά την ήδη προβληµατική πολιτική που υποστήριξε τα χρόνια της διακυβέρνησής της «από το αγρόκτηµα στο πιάτο», αναφέροντας ότι «θέλουµε να ξεκινήσουµε στρατηγικό διάλογο για το µέλλον της γεωργίας στην ΕΕ».
Γίνεται κατανοητό γιατί παραπαίει η ΕΕ.
Η συνολική πρόσδεση πίσω από το αµερικάνικο άρµα της ΕΕ και της εκτελεστικής της εξουσίας δια µέσου της προέδρου φον ντερ Λάϊεν, οδηγεί στη συνεχιζόµενη φτωχοποίηση των ήδη διαπιστωµένων 95 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρώπη έχασε την αποτελεσµατικότητα που της έδινε προβάδισµα στη διπλωµατία και σύρεται πίσω από ένα δηλωµένο εχθρό της που είναι ο Αµερικάνος.
Αν δεν αντιδράσουν οι πολίτες της Ένωσης, πριν είναι ήδη (που είναι) πολύ αργά, θα εξακολουθήσουµε να διαπιστώνουµε τη µεγέθυνση της φτωχοποίησης και τη συµπαροµαρτούσα κατακρήµνιση προς την ακροδεξιά και φασιστική λαίλαπα!

1. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/SPEECH_23_4426?pk_campaign=ENER%20Newsletter%20September%202023
2. https://www.politico.eu/article/eu-commission-von-der-leyen-heads-to-lampedusa-amid-migrant-surge-giorgia-meloni-italy/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Von%20der%20Leyen%20heads%20to%20Lampedusa%20as%20Italy%20battles%20migrant%20surge


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα