Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Παραλειπόμενα από την εκδήλωση στο Ξυλόσκαλο

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΑΛΟΓΑ
Στο φαράγγι Σαμαριάς υπάρχουν απο παλαιά τα ζώα εργασίας όπως τα ονομάζουν (μουλάρια) που εξυπηρετούν και μεταφορές υλικών και εργαλείων για έργα αλλά κυρίως έκτακτα περιστατικά με διερχόμενους. Τώρα “υπηρετούν” εκεί έξι. Οι αγωγιάτες τους και τα ζώα είναι οι αφανείς ήρωες του φαραγγιού.
Τώρα όμως τα περισσότερα έχουν γεράσει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς, στην σύντομη ομιλία του στο Ξυλόσκαλο, ανάφερε ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος στην Αγία Ρουμέλη, εν είδει “γηροκομείου” για τα απόμαχα ζώα όπου θα έχουν κάποια φροντίδα. Αυτό είχε προταθεί και από το δασαρχείο από χρόνια να παραμένουν δηλαδή εκεί τον χειμώνα όλα αυτά και να μην μεταφέρονται κάθε λήξη της περιόδου στο φυτώριο στα Χανιά. Ευχής έργο να πραγματοποιηθεί αυτή η εξαγγελία.

Ο ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ
Για πρώτη φορά επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Αμυρά, εκτός από την ανάγκη προστασίας του αγριμιού μας, και να επιδιωχθεί η προστασία και ανάδειξη και του μοναδικού ίσως άγριου ζώου της περιοχής, αλλά και πέρα από αυτήν, του αγριόγατου. Ας σημειωθεί ότι ο αναφερόμενος κάποιες φορές σαν φουρόγατος είναι ο ήμερος γάτος, ο σπιτίσιος, που είτε… εξορίζεται σε κάποια ερημιά για να απαλλαγεί από αυτόν ο ιδιοκτήτης του είτε δραπετεύει από σπίτια ορεινών οικισμών προς την ελευθερία του στην άγρια φύση.
Ο αγριόγατος όμως, από διηγήσεις παλαιών ανθρώπων της Σαμαριάς, είχα πληφορορηθεί ότι κάποιες φορές ξεσχίζει τα νεογέννητα αγρίμια για να τραφεί. Μάλιστα ο αλησμόνητος Βαγγέλης Βίγλης, πρώτος φύλακας στον Δρυμό, μου είχε αναφέρει οτι κάποτε αντιλήφθηκε ένα τέτοιο ζώο σε ερειπωμένο σπίτι εκεί και του έριξε πέντε σφαίρες από περίστροφο και όμως έφυγε. Φυσικά δεν νομίζω να επέζησε.
Όπως και την ορεινή περιοχή Γούρνες Αποκορώνου, 8 χιλιόμετρα από Καρές και υψομ. 1000 μέτρα, φίλος βοσκός είχε, πριν μερικά χρόνια, σκοτώσει αγριόγατο που πρόλαβα και φωτογράφησα το νεκρό ζώο και αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά ότι οι αγριόγατοι στήνουν καρτέρι έξω από φωλιές λαγών για να κατασπαράξουν νεογέννητα.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΞΥΛΟΣΚΑΛΟΥ
Στο γεύμα που παρατέθηκε κατά την εκδήλωση στο τουριστικό περίπτερο στο Ξυλόσκαλο το προσωπικό φορούσε μπλουζάκια με την αναφορά στην Αγγλική για ίδρυση του χώρου το έτος 1962. Σύμπτωση δηλαδή με τη γιορτή 60 χρόνων Δρυμού. Απ’ ότι θυμάμαι αυτό ανεγέρθηκε από τον Ε.Ο.Τ. το 1960 και για δύο χρόνια δεν είχε λειτουργήσει και με τον ορειβατικό προβήκαμε σε ενέργειες και το 1962 λάβαμε τηλεγράφημα από τον τότε βουλευτή Γιώργο Βολουδάκη ότι εγκρίθηκε η ανάθεσή του. Πρώτο το λειτούργησε αποδοτικά για πολλά χρόνια ο αείμνηστος Γιώργος Καζαλάκης και μετά ανέλαβε η Εταιρία Αναπτύξεως Λάκκων – Ομαλού. Έχω και μια απόδειξη για 5.000 δρχ. προκαταβολή για μετοχές της αλλά ουδέν όφελος!
Εκεί υπήρχε τότε και μικρός θάλαμος με κάπου δέκα διώροφα κρεβάτια ξύλινα για ύπνο που καταργήθηκαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα