Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Παραλειπόμενα μιας εκλογής

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κρίθηκε με την εκλογή Ανδρουλάκη μετά την ιδιαίτερα δυσάρεστη ήττα για τον Γιώργο Παπανδρέου, λόγω μοιραίων και συνεχών λαθών του κατά την περίοδο της προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ και ως πρωθυπουργός, κυρίως γιατί είχε την «έμπνευση»! να επανακάμψει στην παράταξη που είχε βλάψει.
Η επιδίωξη του Γιώργου Παπανδρέου αποτέλεσε τον άλλο πόλο έλξεως του Ανδρουλάκη και ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, η υποψηφιότητα του οποίου κατεστράφη ένεκα τούτου. Ήρθε τρίτος παρά την προσπάθειά του σε κάθε συγκέντρωσή του, να εκθειάζει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, «αν εκλεγώ, το ίδιο βράδυ θα είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Το ότι ριψοκινδύνευσε για την αναγέννηση του κόμματος του Ανδρέα να ξαναγίνει η εναλλακτική λύση στην πολιτική σκηνή ήταν κατά την άποψή του η μοναδική ευκαιρία ν’ αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήταν υπουργός τριών μνημονιακών κυβερνήσεων, σε δύσκολα υπουργεία και υποψήφιος αρχηγός, επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα «αντιαριστερό» κλίμα, καταγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιούσε οπαδούς του να ψήφιζαν Παπανδρέου.
Δεν τα κατάφερε και δεν είναι μόνο αυτή η αποτυχία. Συμβαίνει το άλλο δυσάρεστο ότι δεν απαλλάχθηκε ακόμα από την κατηγορία της δωροληψίας πολιτικών προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση “NOVARTIS”. Τότε η ανακρίτρια του ζητήματος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατηγορία, επειδή το αδίκημα έχει παραγραφεί, λόγω «αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3 Συντάγματος», ενώ ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών πρότεινε να παραπεμφθεί η υπόθεση προς κρίσιν στο Δικαστικό Συμβούλιο. Όμως ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών μελέτησε την υπόθεση και κατόπιν της διαφωνίας ανακρίτριας και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών πρότεινε «να διαβιβασθεί εκ νέου η δικογραφία στην κύρια ανάκριση, προκειμένου αυτή να συνεχισθεί και να περαιωθεί νομίμως» (Εφ. Συν. 23-26/12/21).
Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί η Βουλή τον Μάιο 2018 και έκρινε ότι δεν ήταν αρμοδία να ασκήσει δίωξη, ότι το αδίκημα δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, ότι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή και ότι η εκδίκαση του θέματος υπάγεται στα όργανα της «τακτικής ποινικής δικαιοσύνης». Κατά συνέπεια η κρίση τέτοιων υποθέσεων γίνεται απ’ αυτήν, εφόσον δεν έχει παρέλθει 15ετία από τη διάπραξή τους, ώστε να παραγραφούν. Σημειωτέον ότι το περί ου πρόκειται για αδίκημα που συνέβη από 1-4-2011 έως 17-5-2012 και η 15ετία δεν έχει παρέλθει.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέδειξε την τοποθέτησή του στο “Κέντρο” και τούτο ήταν σημαντική προσφορά στο να λάβει μέρος εντυπωσιακός αριθμός ψηφοφόρων, βάζοντας τη σφραγίδα του στην επιστροφή του ονόματος “ΠΑΣΟΚ”. Πάντως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος συμπλήρωσε το επικοινωνιακό του επιτελείο, χωρίς να αναφέρεται το όνομα “Λοβέρδος” πουθενά, παρά τη δήλωση στον δεύτερο γύρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα