Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Παραδόθηκε το έργο ανάδειξης της βασιλικής στράτας

Παραδόθηκε το έργο για την «Ανάδειξη κι αξιοποίηση ιστορικού μονοπατιού της βασιλικής στράτας», προϋπολογισμού 95.000,00€, στον δήμο Πλατανιά, όπου αναδείχθηκε τμήμα του μονοπατιού που συνέδεε για αιώνες την Επαρχία Σελίνου με την πόλη των Χανίων.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση «το ιστορικό μονοπάτι είναι γνωστό ως “Βασιλική στράτα” ή “Στρατολατές” και εικάζεται ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το μήκος του διαμορφωμένου τμήματος είναι 4.950 μέτρα, ο μέσος χρόνος πεζοπορίας 2 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας χαμηλός.
Η είσοδος είναι από την Τοπική Κοινότητα Πρασέ του Δήμου Πλατανιά, με έναρξη στη θέση Βατάλι σε υψόμετρο 950 μέτρων και κατάληξη στη θέση Χωστή. Το μονοπάτι διανύει μια περιοχή υψηλής φυσικής αξίας στα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR 4340008 και ονομασία “ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ”.
Με την υλοποίηση του έργου εμφανίσθηκαν λιθόστρωτα τμήματά του τα οποία καλύπτονταν από βλάστηση και χώμα. Οι στερεώσεις και συμπληρώσεις του αναλημματικού τοίχου έγιναν όπου απαιτήθηκε, με υλικά της περιοχής και με τον ίδιο τρόπο κατασκευής που είχαν κατασκευαστεί τα διασωθέντα τμήματα. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκε εξοπλισμός αναψυχής, σήμανση του μονοπατιού και η παροχή πληροφοριών για την περιοχή.
Το έργο υλοποιήθηκε υπό την αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών, καθώς είχε προβλεφθεί σχετικό υποέργο. Επίσης είχε προηγηθεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, καθόσον τμήμα του είναι σε δασική περιοχή και λόγω του δασικού του χαρακτήρα, η υλοποίησή του έγινε και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Δ/νσης Δασών Χανίων.
Το παραπάνω έργο είχε εντάξει ο Δήμος Πλατανιά στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 και η χρηματοδότηση του προήλθε από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020 προσέγγιση CLLD LEADER» με συγχρηματοδότηση από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα