Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Παπα – Άγγελος Ψυλλάκης, Σφακιανομαδαρίτης

» Καίτης Αλέξη – Σελίδες βιογραφίας – Μαρτυρίες
Όντε σαλεύγουν τα βουνά
μέγας σεισμός λογάται
κι αθρώπου άξιου πάντοτε
ο λόγος θα γροικάται
η μνήμη μένει απέθαντη
κι απ’ της ψυχής τη σκήτη
λάμπει το φως τ’ αυγερινού
και του αποσπερίτη!

Ένα βιβλίο για ένα άστρο της προσφοράς και της αλληλεγγύης, της ευσέβειας και της αγάπης, της χαράς της ζωής και της απαντοχής, της Τέχνης και της δωρικής μελωδίας. Ένα βιβλίο κεντημένο με βιογραφικά στοιχεία σχετικά με τον παπα-Άγγελο Ψυλλάκη, μαρτυρίες στενών και απώτερων συγγενών, συνεργατών και ανθρώπων που ευεργετήθηκαν στη διάρκεια της διακονίας του και βρήκαν στήριξη στο πρόσωπό του.
Αναμφίβολα είναι δύσκολο σε ένα βιβλίο να συμπεριληφθούν όλα τα δεδομένα μιας ζωής αφιερωμένης ολόψυχα στο ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και στη διάσωση της αυθεντικής μουσικής έκφρασης του Τόπου, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ριζίτικο τραγούδι, σάλπισμα και θούριο ψυχής της Δυτικής Κρήτης. Ωστόσο, η κυρία Καίτη Αλέξη, μέσα από τη μυσταγωγία μιας εμπεριστατωμένηςκαι ευλαβικής μελέτης που ιχνηλατεί και ψυχογραφεί, οδηγεί  τον αναγνώστη σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή προσέγγισης του πολύπτυχου της προσωπικότητας ενός χαρισματικού κληρικού και φημισμένου ριζίτη.
Η συγγραφέας εκφράζει τις ευχαριστίες της για την τιμή της ανάθεσης της συγγραφής αυτού του βιβλίου από την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ενώ το βιβλίο προλογίζουν τόσο ο Μητροπολίτης  Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός όσο και ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος, στη διάρκεια της θητείας του στην Ενορία Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών εμπνεύσθηκε την έκδοση αυτού του, εν πολλοίς βιογραφικού χαρακτήρα, βιβλίου.
Τη δημιουργική παρουσία,την εμβληματική προσωπικότητα και την πηγαία  προσφορά του παπα-Άγγελου Ψυλλάκη στην τοπική εκκλησία αλλά και στο πλήρωμα της εκκλησίας παρουσιάζει με δέος και συγκίνηση η συγγραφέας, η οποία διεκπεραιώνει με άψογο τρόπο το έργο αυτό. Αναμφίβολα η Καίτη Αλέξη, διακεκριμένη προσωπικότητα στο χώρο των πολιτισμικών δρώμενων, είναι και προικισμένη συγγραφέας, όπως αποδεικνύεται. Το βιβλίο το οποίο συνέγραψε είναι ένα αφιέρωμα Τιμής και Ευγμωμοσύνης, ο οφειλόμενος Αίνος σε έναν Άξιο.  Από την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους μέχρι τη διοργάνωση συσσιτίων για τους κατοίκους της περιοχής και τη δημιουργία ενός ευρύτερου κόσμου προσφοράς στο συνάνθρωπο, ο αφοσιωμένος και αποφασισμένος ιερωμένος δεν έπαψε να παρακινεί “τον ουρανό να βρέξει μαργαριτάρια” ειρήνης, αγάπης και αλληλεγγύης.
Συμπτωματικά, χτες βράδυ άκουγα τη φωνή του να τραγουδά αθάνατους ριζίτικους σκοπούς, από μια προσωπική του μουσική παρουσίαση με τίτλο “ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΡΙΖΙΤΙΚΑ”.  Άκουγα το “Εσιγανέψαν οι καιροί, επάψαν οι ανέμοι…”.   Ο παπα Άγγελος Ψυλλάκης υμνεί τους αγωνιστές που αναζητούν την αρματωσιά τους, όπως και στην καθημερινή ζωή χρειάζεται η αναζήτηση της μεγάλης αρματωσιάς της ανθρωπιάς, που καθίσταται όλο και πιο δυσεύρετη.
Κάθε άνθρωπος που φεύγει είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίο έζησε. Αυτό ισχύει ιδιαίτατα για ανθρώπους όπως ο μακαριστός παπα-Αγγελος, ο οποίος φεύγοντας άφησε, ως προμετωπίδα του όλου έργου του, το μήνυμα της Αγάπης, καθολικής, έμπλεης, καθάριας και άνευ όρων. Επομένως, κάθε βήμα για διάσωση αυτών των προσώπων με την καθαρότητα των έμπρακτων μηνυμάτων τους είναι πραγματικά σημαντικό και χρεώνεται με ιδιαίτερη βαρύτητα. Είμαι βέβαιη ότι το από καρδιάς πόνημα της κυρίας Καίτης Αλέξη θα “μιλήσει” στην ενσυναίσθηση κάθε αναγνώστη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα