Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Πανηγυρικός εσπερινός

■ Και παρουσίαση βιβλίου του Σταμάτη Αποστολάκη για τον Ειρηναίο Γαλανάκη 

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και την παρουσία αρκετών προσκυνητών τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού στην εορταζόμενη εκκλησία της Αγίας Σοφίας του ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” στον Αποκόρωνα.

Αμέσως μετά ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων και ευεργετών καθώς επίσης και των δωρητών του Ιδρύματος, ενώ λστη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, η παρουσίαση του βιβλίου του Σταμάτη Αποστολάκη με τίτλο: “Το συγγραφικό έργο του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη”. Να σημειωθεί ότι το παρουσιαζόμενο πνευματικό πόνημα, αποτελεί έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.

Το “παρών” στον εσπερινό και την εκδήλωση έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοικησης, συλλόγων, φορέων, ιδρυμάτων όπως και της πολυμετοχικής εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ. στον Αποκόρωνα.

Η εκδήλωση άρχισε με τον εφημέριο της Ενορίας Καλυβών και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Βλαβογιλάκη ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ανέγνωσε τους βίους της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδος δίνοντας στη συνέχεια τον λόγο στην ομιλήτρια Μαρία Γαλανάκη, φιλόλογο – ψυχολόγο  για την παρουσίαση του βιβλίου.

Με χειροκροτήματα επεφήμησαν οι παρευρισκόμενοι τον άξιο ηλικιωμένο συνταξιούχο δάσκαλο, λαογράφο, συγγραφέα και μόνιμο συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων”, Σταμάτη Αποστολάκη αμέσως μετά την προσφώνηση του από την ομιλήτρια, η οποία τον προσκάλεσε για ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ για την παρουσίαση του βιβλίου του υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Ο Σταμάτης Αποστολάκης έχει χειροθετηθεί το 2017  Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης, ενώ το 2018 βραβεύτηκε και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Τέλος το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών του έχει απονείμει δύο  επαίνους για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού καθώς και βραβείο για την συνολική προσφορά του στην Κρητική λαογραφία”.

Αναφερόμενη Στο νέο βιβλίο του κ. Αποστολάκη, η κα Γαλανάκη επεσήμανε ότι «το βιβλίο επιμελείται ο πατήρ Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Θεολόγος, ερευνητής, ιστορικός και αποτελείται από δύο κύριες ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τα δημοσιεύματα του τότε Θεολόγου Μιχαήλ Γαλανάκη τόσο από τον ημερήσιο όσο και από τον περιοδικό Τύπο των Χανίων, αλλά και τα δημοσιεύματα του ως μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου στη φωνή του Αποκορώνου από το 1978 ως το 2007 και άλλα δημοσιεύματα τρίτων για τον Σεβασμιώτατο. Στην ίδια ενότητα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μνεία στον ορθόδοξο μετανάστη, την περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο χρόνο 1972 – 1980 αρχιερατείας Ειρηναίου Γαλανάκη.

Στη δεύτερη ενότητα  αναγράφονται δεκατρία δημοσιεύματα του Σταμάτη Αποστολάκη στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” που αναφέρονται στο συνολικό συγγραφικό έργο του μακαριστού Ιεράρχη. Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου τονίζοντας ότι “τα συγγράμματα, οι ομιλίες και οι δημοσιεύσεις του μακαριστού γέροντα κυρού Ειρηναίου αποτελούν διαχρονική πηγή εμπνεύσεως και διδασκαλίας”.

Από μεριάς του ο συγγραφέας κ. Αποστολάκης με έκδηλη την συγκίνηση στο πρόσωπο του, για την έκδοση, παρουσίαση και κυκλοφορία του βιβλίου του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “… συν Θεό, έγινε απόψε πραγματικότητα. Η πολύτιμη συμβολή του επιμελητή της έκδοσης πατρός Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, η ανεκτίμητη συνεισφορά στην έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και βέβαια από το τυπογραφείο Γεωρβασάκη είναι οι συντελεστές της παρουσίασης του αποψινού έκτου έργου μας για τον Άγιο Ειρηναίο” για να καταλήξει με εγκάρδιες ευχαριστίες στα “Χανιώτικα νέα” σημειώνοντας τα εξής: “Ευχαριστούμε την πανελλήνια εφημερίδα του επαρχιακού μας Τύπου “Χανιώτικα νέα” για την ευπρόσδεκτη πάντα τώρα και 50 χρόνους κάθε Παρασκευή συνεργασία μου δύο σελίδων τόσο φροντισμένη κάθε φορά.

Για 13 Παρασκευές, τα κείμενα του έργου μας αυτού χειρόγραφα φιλοξενούνταν στις σελίδες των Χανιώτικων μας νέων. Πόσα ευχαριστώ και αν πω, είναι λίγα. Να ευχηθούμε μόνο ολόθερμα  να υπάρξει και συνέχεια γιατί οι θησαυροί των γραπτών Ειρηναίου είναι και ανεξάντλητοι και πολύτιμοι και Θεόπνευστοι”.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα