Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Άγ. Χαράλαμπος από τη γειτονιά του Γαρίπα στα Περιβόλια

Μια από τις πολλές γειτονιές των Περιβολίων του Δήμου Χανίων με την ονομασία “Γαρίπας”, γιόρτασε το πρωί του Σαββάτου πανηγυρικά τον προστάτη της Άγιο Χαράλαμπο στην τετράκλιτη εκκλησία αμέσως μετά την ιστορική γειτονιά καθ οδόν για το Θέρισο με αρκετούς προσκυνητές.

Για το ιστορικό της εκκλησίας μίλησε στα “Χ.ν.” ο συνταξιούχος δάσκαλος Γεώργιος Μανιαδάκης, γέννημα θρέμμα αυτής της γειτονιά υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: “ Ο ιερομάρτυς άγιος Χαράλαμπος είναι προστάτης του οικισμού μας του Γαρίπα Περιβολίων και έχει γεννηθεί στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Η εκκλησία που βρισκόμαστε σήμερα είναι αφιερωμένη στον άγιο Χαράλαμπο που γιορτάζουμε σήμερα, στον άγιο Δημήτριο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στο Σωτήρα Χριστό.

Υπάρχουν, βέβαια δύο εκδοχές για το αν κτίστηκε από τον Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη που έμενε στον οικισμό και ήταν έμπορος στα Χανιά ή αν ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων από εκείνον, αλλά σημασία έχει ότι αποτελείται από τέσσερα κλίτη και κάθε κλίτος είναι αφιερωμένο στο κάθε ένα από τα τέσσερα παιδιά του.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι δύο από τα παιδιά του κτήτορα ή ανακαινιστή, ο Χαράλαμπος και ο Ιωάννης διέπρεψαν ως ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού.

Η τετράκλιτη εκκλησία μας μέχρι και το έτος 1963 που ανοίχτηκε ο δρόμος για τον Θέρισο είχε ένα μεγάλο περίβολο περιτριγυρισμένο με τοίχο. Τα παλιά χρόνια που ο οικισμός μας είχε αρκετές οικογένειες, επειδή είχαμε τον άγιο Χαράλαμπο προστάτη μας, αρκετοί βάφτιζαν τα παιδιά τους με το όνομα του αγίου και πάντα κάναμε μεγάλο πανηγύρι. Τώρα στη γειτονιά του Γαρίπα μένουν μόνιμα ελάχιστοι άνθρωποι, αλλά όλα τα κλίτη της εκκλησίας τα γιορτάζουμε πανηγυρικά με κεράσματα εδώ”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα