Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Πανηγύρι των Χανίων

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις»
Η 21η Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και η μεγάλη ημέρα της πόλης των Χανίων και των Χανιωτών.
Ο Ιερός Καθεδρικός μας Ναός, η ιστορική Τριμάρτυρη των Χανίων, Εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας, για 150 και πλέον έτη λειτουργεί «υπέρ της πόλεως ταύτης, του ευσεβούς ημών Έθνους και πάσης πόλεως και χώρας».
Πλέον τούτου, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας των Εισοδίων, ιστορικό κατάλοιπο του παλαιού μικρού βυζαντινού ναού, που υπήρχε από τον 10ο αιώνα στη θέση που υπάρχει σήμερα η Τριμάρτυρη, δεν ενώνει μόνον τους αιώνες, ευλογεί και αγιάζει τον τόπο και τους ανθρώπους όλους για πάνω από 1.000 έτη.
Οι γενιές των Χανιωτών Σε εφύλαξαν Παναγία μας των Εισοδίων από τις επιθετικές και τυραννικές κατακτήσεις των βαρβάρων, για να μας φυλάσσεις εσύ «πανάχραντε Δέσποινα», Κερά του ουρανού και της γης, να μας δίνεις κουράγιο και απαντοχή στα δύσκολα των καιρών και των περιστάσεων για να ζούμε με τις πρεσβείες σου την πληρότητα και την ομορφιά της ζωής και της δημιουργίας, πάνω και πέρα από την κρίση της οικονομικής δυσπραγίας, την πίεση του άγχους, τις εντάσεις που προκαλούνται από τις τριβές της καθημερινότητας στην οικογένεια και την κοινωνία και τις όποιες άλλες απροσδόκητες επιθέσεις του κακού, ασθένειες, ατυχήματα, εγκατάλειψη, μοναξιά, μερικές φορές και θανατηφόρα πεσκέσια σε φίλτατα και αγαπημένα μας πρόσωπα νέων και ηλικιωμένων.
Μεγάλη η χάρη της Παναγίας, «πλατυτέρας των ουρανών», να μας αγκαλιάζει όλους, αλλά και μεγάλη η ευλογία του Θεού σε εμάς τους ίδιους, ότι έχουμε τόσο «ισχυρή προστασία, σκέπη και κραταίωμα».
Υστερα από την εορταστική εκδήλωση της Πέμπτης 17ης Νοεμβρίου προς τιμή της Παναγίας, που πραγματοποιήθηκε στην Τριμάρτυρη και όπου τέσσερις εκλεκτοί ομιλητές, διακεκριμένοι συμπολίτες μας, μίλησαν ρηξικέλευθα για την Παναγία και παράλληλα ακούστηκαν ψαλμοί και ύμνοι καθώς και ριζίτικα τραγούδια που υμνούν την Παναγία, είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε και να χαρούμε στο πρόσωπο, στη ζωή, την οικογένεια και την πόλη μας, την εορτή των εορτών των Χανίων, τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Ο Ιερός Καθεδρικός μας Ναός, η Τριμάρτυρη έχει ανοιχτές τις πόρτες της αλλά και την καρδιά της να μας υποδεχθεί την Παραμονή με τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό, την ιερή παράκληση της Παναγίας και την ολονύχτια πρώτη πανηγυρική θεία λειτουργία.
Το πρωί επίσης, την ημέρα της κυριώνυμης εορτής, από τα βαθιά χαράματα η Τριμάρτυρη και πάλιν με ανοιχτή την αγκαλιά είναι έτοιμη να υποδέχεται τους πιστούς με την ακολουθία του όρθρου και την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, καθώς και την λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας, στους δρόμους της πόλεως.
Με όλα αυτά, συμβολικά και πραγματικά μας προσφέρεται εόρτια και λειτουργικά ως μάνα του ουρανού η ίδια η Παναγία, προς πλήρωση των αδυναμιών μας, προς στήριξη του κατατρεγμού μας και φυσικά για την προκοπή «βίου και πίστεως», την πρόοδο, την ειρηνική συμπόρευση πάντων ημών, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό.
Ολα αυτά που συμπεπυκνωμένα και περιληπτικά καταγράφονται και αναφέρονται δεν αποτελούν ουτοπικό λόγο παρηγορίας και ανακούφισης των δεινώς δοκιμαζομένων από την περίσταση και των «εν θλίψεσι και ασθενείαις» ευρισκομένων εμπερίστατων αδελφών μας, είναι αυτό που λέει ο ύμνος της Αγίας μας Εκκλησίας και προτάσσουμε ως επικεφαλίδα τούτου του λόγου «η προκήρυξις της των ανθρώπων σωτηρίας» που εκπορεύεται από τον ουρανό και κατακλύζει τη δημιουργία και την κοινωνία σε κάθε περίσταση και σε κάθε εποχή.
Ο Θεός δίνει αυτά που δεν μπορεί να δώσει ο άνθρωπος και ο κόσμος και είναι ευθύνη του ανθρώπου και του κόσμου η αξιοποίηση των δωρεών του Θεού για τη λύτρωση, τον αγιασμό, τη σωτηρία, την ευλογία και τη χαρά της ζωής.
«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα