Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Πανέξυπνοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου!

Αν νοµίζετε πως ο άνθρωπος είναι ο εξυπνότερος εκπρόσωπος πάνω στον πλανήτη, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν ζώα που ανταγωνίζονται µε αξιώσεις τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι κοινωνικά, λύνουν προβλήµατα και κάνουν διάφορα εκπληκτικα πράγµατα που θα σας εκπλήξουν! Σήµερα, οι «Ιστορίες από τον Κόσµο», σας ταξιδεύουν στο ζωικό βασίλειο και αποκαλύπτουν τα πιο έξυπνα πλάσµατα της θάλασσας, της γης και των αιθέρων!

Ευφυή δελφίνια!

Τα δελφίνια, έχουν δικαίως µια θέση στη λίστα των πιο ευφυών ειδών της Γης. Τα πανέξυπνα θαλάσσια θηλαστικά, εκτός από ευφυία, αγαπούν πολύ και τα παιχνίδια. Σύµφωνα µε τους µελετητές, όχι µόνο διαθέτουν εντυπωσιακές δεξιότητες επίλυσης προβληµάτων, αλλά είναι και εξαιρετικά κοινωνικά. Σχηµατίζουν οµάδες και έχουν στενούς δεσµούς µεταξύ τους. ∆ιαθέτουν επίσης εξαιρετική ικανότητα επικοινωνίας, και χρησιµοποιούν µια εντυπωσιακά περίπλοκη γλώσσα για να «µιλήσουν». Παράλληλα, είναι πρωταθλητές στα ακροβατικά, και τους αρέσουν οι «τούµπες» και οι εκλεπτυσµένες περιστροφές. Τέλος χρησιµοποιούν έξυπνες τεχνικές κυνηγιού προκειµένου να εξασφαλίσουν ποιοτική και πλούσια τροφή.
∆είτε ένα εντυπωσιακό βίντεο εδώ: https://youtu.be/6M92OA-_5-Y

 

Ελέφαντες, οι πανέξυπνοι γίγαντες!

Οι ελέφαντες, αυτά τα υπέροχα πλάσµατα, διαθέτουν εγκεφάλους που συναγωνίζονται τους ανθρώπινους και επιδεικνύουν εντυπωσιακή γνωστική ικανότητα. Φανταστείτε πως αν οι ελέφαντες ήταν µαθητές σε σχολείο, θα περνούσαν άνετα όλα τα µαθήµατα. Γνωστοί για την αξιοσηµείωτη µνήµη τους, δεν ξεχνούν ποτέ πρόσωπα. Μπορούν να ανακαλέσουν και να διακρίνουν µεταξύ ανθρώπων και ζώων και να θυµηθούν πρόσωπα που δεν έχουν δει για χρόνια. Οι ελέφαντες παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες κοινωνικές συµπεριφορές, σφυρηλατώντας πανίσχυρους δεσµούς µεταξύ τους. Οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες περιλαµβάνουν ήχους και εκλεπτυσµένη γλώσσα του σώµατος. Εχει τεράστιο ενδιαφέρον πως είναι από τα ελάχιστα πλάσµατα του ζωικού βασιλείου που θρηνούν τους νεκρούς τους και έχουν παρατηρηθεί να συµµετέχουν σε αποχαιρετισµούς, σαν να διεξάγουν κάποιο είδος «κηδείας». Οι επιστήµονες υποστηρίζουν επίσης ότι οι ελέφαντες µπορούν να λύσουν προβλήµατα και είναι πραγµατικοί multitaskers!
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/FBFMGmbi2Io

Κοράκια, οι multitaskers


Τα κοράκια είναι οι απόλυτοι multitaskers στον κόσµο των πτηνών. Οι επιστήµονες τα έχουν δει να χρησιµοποιούν «εργαλεία» (πέτρες συγκεκριµένα για να σπάσουν αυγά, κλπ), άρα λύνουν µε ευχέρεια προβλήµατα της καθηµερινότητάς τους, ενώ υπάρχουν καταγεγραµµένες αποδείξεις πως… κρατούν µούτρα! Τα κοράκια είναι επίσης µάστερ στη µίµηση των ήχων αφού έχουν εντοπιστεί να κάνουν φάρσες σε ανυποψίαστα ζώα! Στο παιχνίδι της επιβίωσης, δεν είναι απλώς παίκτες, λένε οι ερευνητές, αλλά παίρνουν το πρώτο βραβείο.
∆είτε ένα ενδιαφέρον βίντεο εδώ: https://youtu.be/7aWL2iEb6y4

Παµπόνηροι χιµπατζήδες!

Είναι άτακτοι, γελούν, κάνουν σκανταλιές και µας µοιάζουν πολύ. Οι χιµπατζήδες δεν είναι µόνο «ξαδέλφια» µας, αλλά –κατά τους επιστήµονες- είναι και τα πιο αστεία ζώα της ζούγκλας, αφού αποδεικνύουν ότι η ευφυΐα συνοδεύεται από χιούµορ. Οι χιµπατζήδες, αποδεδειγµένα διαθέτουν εντυπωσιακές γνωστικές δεξιότητες. Μπορούν και χειρίζονται εργαλεία, παίζουν και επιδεικνύουν εντυπωσιακή εφευρετικότητα. Θα µπορούσαµε να πούµε πως οι χιµπατζίδες µοιάζουν… MacGyver µε ουρά, αφού µπορούν και βρίσκουν λύσεις στα καθηµερινά τους προβλήµατα µε τους πιο ευφάνταστους τρόπους. Είναι χαρισµατικοί και συµµετέχουν σε κοινωνικές οµάδες, σχηµατίζοντας περίπλοκες συµµαχίες. Ξεκάθαρα οι επικοινωνιακές τους ικανότητες είναι εντυπωσιακές. Από τις λεπτές χειρονοµίες έως τις εκφράσεις του προσώπου, οι χιµπατζήδες µπορούν να δώσουν ρεσιτάλ… ερµηνειών! Ωστόσο, εκείνο που κλέβει την παράσταση είναι οι πλάκες που κάνουν µεταξύ τους. Είναι γνωστοί φαρσέρ και λατρεύουν τα παιχνίδια. Βέβαια, οι χιµπατζήδες µπορούν να επιδείξουν µεγάλη γκάµα συναισθηµάτων. Λυπούνται, είναι τρυφεροί, προστατευτικοί ή και άγριοι, αν προκειται να υπερασπιστούν εκείνους που αγαπούν.
∆είτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/UY9lWUfmDf0

Γουρούνια Αϊνστάιν!


Αν νοµίζετε ότι τα γουρουνάκια είναι απλώς ροζ και συµπαθητικά, σκεφτείτε ξανά! Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, τα υπέροχα τετράποδα διαθέτουν εξυπνάδα ανάλογη µε αυτή των σκύλων. Η νοηµοσύνη τους είναι εντυπωσιακή, αφού µπορούν να βρουν την έξοδο σε πολύπλοκους λαβύρινθους και έχουν µάθει να χειρίζονται επιτυχώς αντικείµενα. Οι κοινωνικές τους δεξιότητες είναι εξίσου εντυπωσιακές, και διαµορφώνουν περίπλοκες σχέσεις µέσα στις οµάδες τους. Τα γουρούνια έχουν επίσης δείξει αξιοσηµείωτη ικανότητα να κατανοούν σύµβολα και ακόµη, παίζουν βιντεοπαιχνίδια! Ετσι, την επόµενη φορά που θα θελήσετε να χαρακτηρίσετε κάποιον «γουρούνι», σκεφτείτε πως µάλλον χάρη του κάνετε, παρά τον εγκαλείτε…
∆είτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/Bi1-wBA9HUk

Χταπόδια: οι «απατεώνες» των ωκεανών!

Τα χταπόδια είναι οι… Χουντίνι των θαλασσών και έχουν εγκεφάλους που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Εχουν ταλέντο και δηµιουργικότητα στην επίλυση προβληµάτων, αφού έχουν πιαστεί on camera να διαλύουν παγίδες και να δραπετεύουν από ενυδρεία σαν καλλιτέχνες υποβρύχιας απόδρασης. Αυτό που ξεχωρίζει τα χταπόδια είναι η ικανότητά τους να µαθαίνουν µέσω της παρατήρησης. Μπορούν να ανοίγουν βάζα, να βρίσκουν το δρόµο σε λαβυρίνθους, να ξεγελούν τους εχθρούς τους… Τα χταπόδια έχουν επίσης ζηλευτές γνωστικές ικανότητες. Εχουν τάση για αταξίες και αγαπούν το παιχνίδι. Ετσι, την επόµενη φορά που θα σκεφτείτε τα χταπόδια, θυµηθείτε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ζώο της θάλασσας, αλλά για ένα πανέξυπνο πλάσµα µε υψηλή ευφυία και πολλά ταλέντα.
∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/VLkKiVIBxXU


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα