Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Πανέμορφο υπόγειο ποτάμι στην περιοχή Λάκκων – Ζούρβας

Στην Κρήτη υπάρχει ένας όμιλος με πανελλήνιο κύρος και δράση που τιμά αυτόν τον τόπο. Είναι ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. (Σ.Π.Ο.Κ.)
Πέρα από τις άλλες θαυμαστές εξερευνήσεις, ετήσιες σχολές σπηλαιοδιάσωσης κ.λπ. έχει πραγματοποιήσει και εκδόσεις, όπως αυτήν την εξόχως επιμελημένη με τίτλο “Σπηλαιολογικές περιηγήσεις στην Κρήτη Νο I ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ”. Μέσα σε 250 σελίδες συμπεριλαμβάνουν έξι υπόγεια ποτάμια στην Κρήτη και ακόμη: Γεωλογική εξέλιξη και ιστορία της Κρήτης.

Αμέτρητα θέματα για τον υπόγειο κόσμο της κ.λπ. Πρώτο αναφέρουν το υπόγειο ποτάμι στο Βρυσί, τοποθεσία μεταξύ Λάκκων και Ζούρβας που διανοίγεται σε υψόμετρο 8455 μ. Αφιερώνουν σε αυτό 44 σελίδες, 58 φωτογραφίες, 20 σχέδια και χάρτες από την εμπειρία της πλήρους έρευνας και χαρτογράφησης του για πρώτη φορά. Κεφάλαια: Το γεωμορφολογικό πλαίσιο. Το υδρογραφικό δίκτυο. Το κλίμα. Διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή και το σπήλαιο και οι άνθρωποι. Περιγραφή της εξερεύνησης σπιθαμή προς σπιθαμή στα δυο παρακλάδια του ποταμού των 700 μέτρων μήκους περίπου το καθένα. Αίθουσες. Χλωρίδα και πανίδα. Ο φυσικός διάκοσμος. Σπηλαιογένεση κ.λπ. κ.λπ. Εκεί φθάνουμε από τη Ζούρβα ή από ένα είδος μονοπατιού που έχει δημιουργηθεί από Λάκκους, για να τοποθετηθούν οι σωλήνες νερού που το φέρνουν από εκεί ως το χωριό.
Και οι Χανιώτες σπηλαιολόγοι είχαν ασχοληθεί με την εξερεύνηση του, με πρωτοπόρο τον αλησμόνητο Κυριάκο Ναξάκη που “έμεινε” στα 27 του χρόνια, το έτος 2007 στα παγωμένα βουνά του Πακιστάν. Είναι και το σπήλαιο αυτό ένα στολίδι, κοντά στα αμέτρητα άλλα του Δήμου Πλατανιά και γενικά των Χανίων. Για να προχωρήσει ο επισκέπτης σε αυτό χρειάζεται σχετικό υλικό και κυρίως για να βαδίσει πολλές φορές μέσα στο νερό. Μάλιστα κοσμείται από υπέροχους σταλακτίτες.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τα θαυμαστά σε βλάστηση και γκρεμνά φαράγγια: Το Ζουρβιανό με την κοίτη του ποταμού του Δρυ, όπου ενώνεται με την κοίτη του Αχλαδιώτη ποταμού ως τη Ζούρβα. Ο χείμαρρος – Φαράγγι του Καλαμπούκη. Του Δρυ ο ποταμός ή Μελισσίτης. Ο Αχλαπιδιώτης ποταμός και άλλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα