Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

» Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 

Με ποιο τρόπο το Yπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών. Το νέο Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
Τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Υπουργείο Υγείας και γενικότερα το σύστημα Υγείας που αναμορφώνεται σταδιακά, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2ήμερο 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ασθενών που διοργάνωσε την Δευτέρα – Τρίτη 20 και 21 Νοεμβρίου αντίστοιχα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, Divani Caravel.

Η ομιλία του υπουργού έδωσε έναν νέο τόνο στις τάξεις των συλλόγων με τις αποφάσεις που έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αφουγκραστεί τα χρόνια προβλήματα των ασθενών. Ένα από αυτά είναι οι δυσκολίες που προέκυψαν με την πανδημία της CoViD 19 που έκαναν ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία.

Γραφείο επικοινωνίας με τους Ασθενείς

O υπουργός που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τα προβλήματα αλλά και τους προβληματισμούς που του τέθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και τους εκπροσώπους των συλλόγων τους, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι ασθενείς πρέπει πλέον να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα κομβικά θέματα Υγείας που τους αφορούν άμεσα. Να σημειωθεί εδώ, κάτι που τόνισε και ο υπουργός, ότι πρόσφατα  δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας γραφείο επικοινωνίας με τους ασθενείς και τους συλλόγους τους, ώστε τα θέματα που τους αφορούν να γίνονται γνωστά στο Υπουργείο, να φιλτράρονται και να προχωρά άμεσα η σταδιακή επίλυσή τους.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η χώρα έχει βγει νικήτρια από την κρίση, και τα συστήματα Υγείας άντεξαν στην πανδημία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αναμόρφωσης του συστήματος Υγείας καθώς το σημείο είναι κομβικό. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε επισταμένως τις μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
«Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να ληφθούν έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στα συστήματα Υγείας, την ισότιμη πρόσβαση στις τεχνολογίες (καινοτόμα φάρμακα, ίση μεταχείριση πολιτών στην χρήση των φαρμάκων), αλλά και με την στενή παρακολούθηση των ασθενών με διάφορες παθήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κέντρα αναφοράς για τον καρκίνο

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου που συμμετείχε ο υπουργός, εκπρόσωποι συλλόγων Ασθενών του έθεσαν, όπως προαναφέρθηκε, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ο υπουργός απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις. Οι σύλλογοι επεσήμαναν την μεγάλη καθυστέρηση στα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων, την καθυστέρηση που σχετίζεται με την διάγνωση αλλά και την έναρξη της θεραπείας.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων και τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για τον Καρκίνο σε όλη την χώρα για όλους τους πάσχοντες.
Σύντομα θα υπάρξει δέσμευση για την επιτάχυνση της διάγνωσης μέχρι την επέμβαση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος και στο νέο σύστημα που θα ενημερώνει τον πολίτη μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής για τις ελλείψεις των φαρμάκων.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα μπορούν να στέλνονται τα φάρμακα υψηλού κόστους στο σπίτι των ασθενών, κατέληξε.
Το συνέδριο συνεχίστηκε και την Τρίτη 21/11 με εισηγήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών και γόνιμες ανταλλαγές απόψεων για προβλήματα που τους απασχολούν.
Εκλογή νέου Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου έλαβε χώρα ο κύκλος εργασιών του δεύτερου “Patients’ Summit” της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για τους συλλόγους – μέλη του.
Οι εργασίες με την εκλογή του νέου Δ.Σ, απαρτίζεται από πολλές γυναίκες, απόδειξη της αιτούμενης ισότητας των δύο φύλων.
Τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους συλλόγους τους, να ανταλλάξουν βέλτιστες εμπειρίες και τεχνογνωσία γύρω από καλές πρακτικές και να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση του αποτυπώματος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Κατά την έναρξη του Summit, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες, παρουσιάζοντας την ετήσια κατανομή πόρων στο εγχώριο ΑΕΠ, εστίασε στις υπέρογκες ιδιωτικές δαπάνες των ασθενών στο Σύστημα Υγείας (35%), συναρτήσει και της δημόσιας δαπάνης που εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος στις ανικανοποίητες ανάγκες πληθυσμού αναφορικά με την ιατρική περίθαλψη.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος παρουσίασε στα μέλη μια συνοπτική έκθεση πεπραγμένων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την περασμένη τριετία, ενώ ακολούθησε παραγωγική συζήτηση.
Οι εργασίες του φετινού Patients’ Summit, συνοδεύτηκαν, βάσει του καταστατικού, από αρχαιρεσίες του Διοικητικού Συμβουλίου, με τα αποτελέσματα να έχουν ως εξής:

Το Νέο ∆.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Νέα πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος εξελέγη η κ. Βάσω Ραφαέλα – Βακουφτσή (Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crown και Ελκώδη Κολίτιδα), Γενικός Γραμματέας ο κ. Νίκος Δέδες (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”), και Ταμίας ο κ. Νικόλαος Αγαμέμνων Σταυρόπουλος (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες “Αγία Σοφία”).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα