Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Παλιά τακτική «απεχθών ενεργειών»

ΣΤΗΝ προσωπική ιστοσελίδα του, ο Μίκης Θεοδωράκης (http://www.mikistheodorakis.gr) έγραψε σχετικά με το πολιτικό σκάνδαλο πώλησης πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, τα εξής αξιοσημείωτα: «Η εμπορία πολεμικού υλικού σημαίνει εξαγωγή του Μαύρου Θανάτου. Είναι μια πράξη που μας στιγματίζει ηθικά ως χώρα και ως λαό. Οι οικονομικές συναλλαγές με τη διάθεση όπλων μαζικής καταστροφής καταλήγουν σε εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και επί πλέον είναι αντίθετες με τον ειρηνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εξωτερική μας πολιτική. Αποτελούν σήμερα την μελανότερη σελίδα για τις Μεγάλες Δυνάμεις που συντηρούν πολεμικές βιομηχανίες και προσπορίζονται τεράστια οικονομικά οφέλη εξάγοντας πόλεμο. Αυτές οι απεχθείς ενέργειες είναι αντίθετες με τις δικές μας παραδόσεις και γι’ αυτό απαράδεκτες και καταδικαστέες».

ΘΑΡΡΑΛΕΑ και ωραία λόγια! Βέβαια, ας μη λησμονούμε ότι οι πωλήσεις όπλων δεν έχουν ιδεολογία, ούτε «ηθικό πλεονέκτημα». Όποιος διαβάσει την πρόσφατη -και όχι μόνο- ιστορία μας, το αντιλαμβάνεται άριστα: στον εμφύλιο, οι «προστάτες» μας Άγγλοι πωλούσαν όπλα και στους αντάρτες και στον εθνικό στρατό. Και θησαύριζαν με το αίμα των δυο αντιμαχομένων! Αλλά το ίδιο δεν κάνουν και σήμερα στη Συρία -και όπου υπάρχει ή «κατασκευάζεται» πόλεμος- Ρώσοι, Αμερικανοί και Αγγλογάλλοι; Δυστυχώς, οι πωλήσεις όπλων είναι το πιο προσοδοφόρο μέσον πλουτισμού μιας χώρας. Με το αζημίωτο φυσικά για τους μεσάζοντες: Τσοχατζόπουλος και –πιθανόν- Καμμένος γνωρίζουν πολύ καλά τις «μίζες» που προκύπτουν από τέτοιες αγοροπωλησίες.

ΣΥΝΕΠΩΣ, δίκαιο μεν έχει ο Μίκης να τοποθετεί το θέμα στις ηθικές του διαστάσεις, αλλά μάλλον απευθύνεται «εις ώτα μη ακουόντων», διότι η κυνικότητα χαρακτηρίζει όλους τους πολιτικούς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες