Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Παλαιοντολογικός “πλούτος” στα Χανιά

Ο σπάνιος παλαιοντολογικός πλούτος που υπάρχει στα Χανιά, όπως τα ευρήµατα του Τράχηλα, το Σπήλαιο των Ελεφάντων και το απολιθωµένο δάσος, αναδείχθηκε σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε χθες στο Μεγάλο Αρσενάλι και διοργάνωσε η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.).

Ειδικότερα ο ∆ρ Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας, Βασίλης Γιαννόπουλος, µίλησε για τα µοναδικά παλαιοντολογικά ευρήµατα ελεφάντων και δύο ειδών ελαφιών που έχουν εντοπιστεί στο υποθαλάσσιο Σπήλαιο των Ελεφάντων στον Αποκόρωνα Χανίων, αλλά και στοιχεία που συνδέονται µε το ενδιαφέρον για την ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. «Η έρευνα συνεχίζεται. Χρειάζεται να κάνουµε κάποιες πολύ σηµαντικές χρονολογήσεις, που όµως κοστίζουν και θα πρέπει να βοηθήσει το κράτος», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος ενώ ως προς το θέµα της προστασίας του σπηλαίου ανέφερε ότι σε αυτό κοµβικό ρόλο παίζει η στάση του ντόπιου πληθυσµού.

Ο ∆ρ Γεωλογίας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστηµίου Κρήτης και µέλος του Συµβουλίου της UNESCO για το πρόγραµµα των Παγκόσµιων Γεωπάρκων, Χαράλαµπος Φασουλάς, αναφέρθηκε στα «στα παγκόσµιας εµβέλειας παλαιοντολογικά ευρήµατα του Τράχηλα και της ευρύτερης περιοχής Κισσάµου». «Πρόκειται για πολύ σηµαντικά ευρήµατα για την ερµηνεία της εξέλιξης του είδους µας. Μιλάµε για περίπου 50 ίχνη πατηµασιών που βρέθηκαν λίγο έξω από το λιµάνι της Κισσάµου και µε βάση τις µελέτες που έχουµε κάνει ως µία µεγάλη διεπιστηµονική οµάδα Ευρωπαίων και Αµερικανών επιστηµόνων, φαίνεται ότι έχουν ηλικία γύρω στα 6 εκατ. χρόνια και ότι αυτά έχουν γίνει από ένα δίποδο πρόγονο του ανθρώπου», επεσήµανε ο κ. Φασουλάς και συµπλήρωσε ότι δεδοµένου ότι µέχρι σήµερα ως παλαιότερο ίχνος που έχει αφήσει ον δίποδης βάδισης πάνω στον πλανήτη θεωρείται η Λούσι στην Αφρική που χρονολογείται στα 3,6 εκατ. χρόνια. Ουσιαστικά δηλαδή τα ίχνη της Κισσάµου είναι 2 εκατ. χρόνια παλαιότερα. Η έρευνα συνεχίζεται, προσπαθούµε να τεκµηριώσουµε ακόµα περισσότερο την αξία που έχει η περιοχή γιατί αυτή η ανακάλυψη ανατρέπει πολλές από τις θεωρίες γύρω από την εξέλιξη του ανθρώπου κι αυτό προκαλεί διάφορες αντιδράσεις και αντιστάσεις», τόνισε ο κ. Φασουλάς και πρόσθεσε ότι ο χώρος είναι ευάλωτος στη διάβρωση και άλλους παράγοντες και χρειάζεται να προστατευτεί και να αναδειχθεί κατάλληλα.      

Ο ∆ρ Γεωλογίας, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εµµανουήλ Μανούτσογλου, µίλησε για τους απολιθωµένους λειµώνες σπόγγων που έχουν εντοπιστεί στον Ψηλορείτη και τα Σφακιά και τα οποία καταδεικνύουν ότι τα βουνά της Κρήτης δηµιουργήθηκαν από ιζήµατα που εναποτέθηκαν στον παλαιό ωκεανό της Τηθύος, δηλαδή ότι τα βουνά του νησιού ήταν ο πυθµένας του ωκεανού.   

Επίσης, αναφέρθηκε στο Απολιθωµένο ∆άσος Χανίων, για το οποίο τόνισε ότι πρόκειται για µία ξεχωριστή περίπτωση που αφορά τη δυτική Κρήτη και ότι σύντοµα θα προχωρήσει σε επιστηµονικές ανακοινώσεις που θα συνδέουν το παλαιοντολογικό αυτό εύρηµα µε την κλιµατική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα ιχνο-απολιθώµατα και οι Κοµόλιθοι που υπάρχουν στην Ποταµίδα.   

Τέλος, η πρόεδρος της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη µιλώντας στους δηµοσιογράφους αναφέρθηκε στον παλαιοντολογικό πλούτο των Χανίων και την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε µε την υποστήριξη του ∆ήµου Χανίων και του ξενοδοχείου “Σαµαριά”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα