Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Παλαιοντολογία: Berthasaura leopoldinae 

Πρόκειται για σπάνιο δεινόσαυρο χωρίς δόντια, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη νότια Βραζιλία: Έζησε πριν 70-80 εκατοµµύρια χρόνια.

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος «πολύ σπάνιου» δεινόσαυρου, ένα θηριόποδο χωρίς δόντια που ζούσε στη νότια Βραζιλία πριν από 70-80 εκατοµµύρια χρόνια.
Ο µικρόσωµος δεινόσαυρος Berthasaura leopoldinae είχε µήκος περίπου 1 µέτρο και ύψος 80 πόντους. Απολιθωµένα λείψανά του εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στην Πολιτεία Παρανά στο διάστηµα 2011-14.

Τα θηριόποδα ήταν δίποδοι δεινόσαυροι, συνήθως σαρκοφάγοι ή παµφάγοι και, σχεδόν όλοι τους, είχαν δόντια. Το νέο είδος όµως διέθετε ράµφος και όχι δόντια, σε αντίθεση µε όλους όσοι έχουν βρεθεί στη Βραζιλία µέχρι σήµερα, διευκρίνισε το Μουσείο.
Η µελέτη που έγινε από κοινού µε το Κέντρο Παλαιοντολογίας του Κοντεστάντο, στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, δηµοσιεύτηκε σήµερα στην επιστηµονική επιθεώρηση Nature.
Ο παλαιοντολόγος Αλεξάντερ Κέλνερ, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου, υπογράµµισε ότι τα απολιθώµατα ήταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

«Έχουµε υπολείµµατα κρανίου, τη γνάθο, τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τον θώρακα, καθώς και τα µπροστινά και πίσω άκρα. Η Μπέρτα είναι ένας από τους πληρέστερους δεινοσαύρους της κρητιδικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Βραζιλία», τόνισε.
Οι παλαιοντολόγοι χαρακτήρισαν «πραγµατική έκπληξη» το γεγονός ότι το είδος αυτό δεν διέθετε δόντια και αναρωτιούνται για το είδος της τροφής του. «Ίσως έτρωγε διαφορετικά από τα άλλα θηριόποδα, όµως το ό,τι δεν είχε δόντια δεν σηµαίνει ότι δεν µπορούσε να φάει κρέας», σχολίασε ο Γκεοβάνε Άλβες ντε Σόουζα, ένας από τους συγγραφείς της µελέτης.

Το όνοµα Berthasaura leopoldinae δόθηκε στο νέο είδος προς τιµή της Μπέρτα Λουζ, µιας Βραζιλιάνας ερευνήτριας του Εθνικού Μουσείου και της αυτοκράτειρας Μαρίας Λεοπολντίνα, συζύγου του Πέτρου του Α΄ της Βραζιλίας, αυτοκράτορα και προστάτη των ερευνών φυσικής ιστορίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα