Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Παιδότοπος: B1 10ου ∆ηµ. Σχ. Χανίων – Στο Παραδοσιακό Κρητικό Σπίτι της Σούδας

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για την επίσκεψη των ∆ευτερακιών (Β1) του 10ου ∆ηµ. Σχ. Χανίων στο Παραδοσιακό Κρητικό Σπίτι της Σούδας ο λόγος στον σηµερινό Παιδότοπο… Όπως τη βίωσαν και την κατέγραψαν στις εντυπώσεις τους, που µου έστειλε µαζί µε σχετικές φωτογραφίες η δασκάλα τους Κάτια Γκλάβα. Για το ταξίδι τους στο χθες των παππούδων τους και των γιαγιάδων τους. Για τον αργαλειό και τον ξυλόφουρνο… Για την παλιά κουζίνα, το παλιό σαλόνι και την παλιά αποθήκη… Για τα παλιά πιάτα µε τα τέλεια σχέδια και τα υπέροχα παλιά χαλιά… Για το ψωµί που τα ίδια ζύµωσαν, έψησαν κι έφαγαν… Κι αν πρέπει να κάνουν τέτοιες επισκέψεις οι δάσκαλοι µε τους µαθητές τους! Συγχαρητήρια και στη δασκάλα και στα παιδιά. Και βέβαια στους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας που έστησαν και κρατούν ανοιχτό τον ξεχωριστό αυτόν χώρο!

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος – λογοτέχνης

 

Πολλές ευχαριστίες για την φιλοξενία, την ξενάγηση και για όλα τα καινούρια που είδαµε και µάθαµε. Ευχαριστούµε για το πιο γλυκό ψωµί που φάγαµε. ‘Εγινε η αφορµή για να πούµε το σχετικό παραµύθι και να καταλάβουµε ότι κοπιάσαµε για να φάµε το ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΊ.

Η δασκάλα της τάξης 

Κάτια  Γκλαβά

Στο Λαογραφικό Μουσείο που πήγαµε είδα έναν αργαλειό παλιό που βρίσκεται εκεί και είναι από τα παλιά τα χρόνια. Εκεί υπήρχε και ένας ξυλόφουρνος διαφορετικός από αυτούς που έχουµε τώρα. Στον ξυλόφουρνο ψήσαµε το ολόφρεσκο ψωµί που φτιάξαµε. Μου άρεσε όµως πάρα πολύ η αποθήκη που είχαν στα σπίτια και µάζευαν τα υλικά που χρειάζονταν. Μου έκανε εντύπωση η ζυγαριά που είχαν και ήταν χωρίς µπαταρίες.

Ελευθερία Κ.

Αυτό που µου άρεσε περισσότερο ήταν ο αργαλειός επειδή µε αυτόν έφτιαχναν πολύχρωµα χαλιά και κουβέρτες. Επίσης µου άρεσε και η αποθήκη του σπιτιού γιατί ήταν το πιο σηµαντικό δωµάτιο τ για να κρατάνε τα τρόφιµα τους όπως το κρέας ,τα λαχανικά, τους σπόρους… Περίεργο ήταν και η ζυγαριά που είχαν. Εντύπωση µου έκαναν και τα παλιά λεφτά που είδα εκεί. Πολύ ωραία ήταν και τα πιάτα που είχαν όµορφες ζωγραφιές. Το σαλόνι ήταν πολύ ωραίο µε ωραίο µαλακό καναπέ και φαινόταν ακριβό. Υπήρχε και ένα δωµάτιο µε όπλα που όµως δε µου άρεσε καθόλου.

Άλκηστη Λ.

Σαυτό που µου άρεσε εµένα ήταν όταν ο κύριος µας έδειξε πώς γίνεται το αλεύρι από τα σιτάρι.

Πριν µπούµε στο Μουσείο έξω στην αυλή που ήµασταν έριξε σπόρους από σιτάρι µέσα σε δύο πέτρες και στριφογύρισε τη µία ,από κάτω µετά από λίγο έπεφτε το αλεύρι.

Ηλιόδωρος Σ.

Στο Μουσείο ήταν όλα τέλεια και παραλίγο να λιποθυµήσω από αυτά που έβλεπα. Ας ξεκινήσουµε πρώτα από τα πιάτα, ήταν τέλεια µε τέλεια σχέδια. Τα χαλιά όµορφα πολύχρωµα µε διάφορα χρώµατα άλλα κόκκινα, άλλα κίτρινα, άλλα πράσινα. Πιστεύω όλα ήταν πολύτιµα. Επίσης ο ξυλόφουρνος ήταν τέλειος και µου έµοιασε σαν αυτόν που ψήνουν τις πίτσες.

Θεανώ Κ.

Για µένα το πιο ωραίο ήταν ο ξυλόφουρνος και το ψωµί που φτιάξαµε. Ήταν πολύ νόστιµο και πολύ διαφορετικό από αυτό που αγοράζουµε.

Αγάπη Γ.

Στο Μουσείο που πήγαµε µάθαµε πώς έφτιαχναν παλιά το αλεύρι και πώς ζύµωναν και έψηναν το ψωµί. Ήταν πολύ ενδιαφέρον. Ο ξυλόφουρνος µου φάνηκε πολύ µεγάλος αλλά στα παλιά τα χρόνια έτσι έπρεπε να είναι για να µπορούν να µαγειρεύουν. Το πιο περίεργο πράγµα που είδα ήταν ο αργαλειός που τον είχαν για να υφαίνουν.

Άγγελος Μ.

Εµένα µου άρεσε περισσότερο που ζυµώσαµε µε την τάξη µου και ψήσαµε ψωµί. Μου έκανε εντύπωση που ο θησαυρός των παλιών ανθρώπων ήταν τα σπόρια τους. Ακόµη µου έκανε εντύπωση ο αργαλειός που που ύφαιναν τα ρούχα τους και τα χαλιά τους. Τέλος µου έκανε εντύπωση που τα παιδιά όλα δούλευαν για να έχουν όλα αυτά που χρειάζονταν.

Έφτου – Λίλα Γ.

Το ψωµί που ζύµωσα ήταν πολύ νόστιµο και φρέσκο και το ψήσαµε στον ξυλόφουρνο. Ενθουσιάστηκα όµως µε τον αργαλειό και την αποθήκη του σπιτιού. Επίσης τα χαλιά ήταν πολύ εντυπωσιακά και µου άρεσαν. Ακόµα ο ξύλόφουρνος ήταν εντυπωσιακός και περίεργος και µου άρεσε. Θα ήθελα να είχα έναν. Πέρασα πολύ ωραία και είδα και έµαθα εντυπωσιακά πράγµατα.

Μάνος Μ.

Από αυτά που είδα στο Κρητικό Σπίτι µου άρεσε περισσότερο το ψωµί που ζυµώσαµε και φάγαµε, ήταν πεντανόστιµο. Είδαµε και τον ξυλόφουρνο που το ψήσαµε όπως κάνανε παλιά. Το άλλο που µου άρεσε ήταν ο αργαλειός και τα υπέροχα χαλιά που έφτιαχναν.

Νεκτάριος Μπ.

Το ψωµί µου άρεσε περισσότερο από όλα, ήταν πολύ νόστιµο. Από όλα τα δωµάτια µου άρεσε περισσότερο η κουζίνα. Είχε πολλά πράγµατα που τα χρησιµοποιούσαν καθηµερινά. Ήταν πολύ γεµάτη αλλά και απλή.

Βίκτωρας Φ.

Το παλιό κρητικό σπίτι που επισκεφτήκαµε είχε πολλές παλιές εικόνες στους τοίχους. Μου έκανε εντύπωση µια εικόνα που είχε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το ψωµί που φτιάξαµε µόνοι µας ήταν πολύ νόστιµο.

Κρυσταλλένια Σ.

Στο Λαογραφικό Μουσείο που πήγαµε περάσαµε όλοι πολύ ωραία και θα ήθελα να  ξαναπάµε. Εκεί µας ξενάγησαν και µας έµαθαν να φτιάχνουµε ψωµί. Μου άρεσαν πολύ τα χαλιά και νοµίζω ότι ήταν ανεκτίµητης αξίας.

Άρτεµις Μ.

Αυτό που δε θα ξεχάσω είναι τα υπέροχα χαλιά  που ύφαιναν στον αργαλειό. Μου έκαναν εντύπωση για τα χρώµατα τους και για τα δύσκολα σχέδια τους. Ήταν υπέροχα όλα !

Μυρτώ-∆ήµητρα Τσ.

Το ψωµί που φτιάξαµε και φάγαµε ήταν πολύ νόστιµο. Το ψήσαµε σε ξυλόφουρνο όπως παλιά. Επίσης µου έκανε εντύπωση ο αργαλειός που δεν είχα ξαναδεί και ύφαιναν οι γυναίκες τα χαλιά τους.

Αντώνης Χ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα