Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Παιχνίδια στην Α. Μεσόγειο

Για δεύτερη φορά η κα Μέρκελ έχει αναλάβει να μεσολαβήσει, όσον αφορά τις διενέξεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Επικοινώνησε με τον Ερντογάν και περιμένουμε να επαναλάβει το τηλεφώνημα και στον Ελληνα πρωθυπουργό. Οι Βρυξέλλες ωστόσο με πρωτοβουλία του Μακρόν και με στήριξη των ΗΠΑ σχεδιάζουν επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε Αθήνα και Αγκυρα.
Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν δύσκολες καταστάσεις. Μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί κάποια σοβαρή πρόταση εφαρμόσιμη από οπουδήποτε, που να μας βγάζει από τ’ αδιέξοδα. Η Γερμανία δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, επειδή μπορεί να μην φέρουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, έχει δε με το μέρος της Ιταλία και Ισπανία.
Ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί την αποκλιμάκωση διά της διπλωματικής οδού. Σειρά από προτάσεις κατατίθενται, αλλά η μια μετά την άλλη αποδεικνύονται ατελέσφορες λόγω αδιαλλαξίας της Τουρκίας και διότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα μεσογειακά θέματα. Το κυριότερο, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε και το Δίκαιο της θάλασσας.
Η Ε.Ε. όμως δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή της Κύπρου στις διαβουλεύσεις. Υστερα είναι και το άλλο. Τα απρόβλεπτα ζητήματα που η Τουρκία προβάλλει την τελευταία στιγμή και ότι είναι βέβαιο, ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση επί του Τουρκολιβυκού Συμφώνου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βιάζονται ν’ αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Μπορεί τώρα να μην είναι έντονος ο φόβος θερμού επεισοδίου, όπως ήταν πριν λίγες ημέρες. Η Ελλάδα έχει θέσει ως ορόσημο, το αυτονόητο, για να επαναρχίσει διάλογος των Μ.Ο.Ε. την απόσυρση του Ορουτς Ρέις. Η Τουρκία, ωστόσο είναι άτεγκτη, δεν εμφανίζει καμιά διαλλακτικότητα. Δεν αφήνει τίποτα αναξιοποίητο.
Οι ημερομηνίες ως τις 24 Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμες. Εχουμε την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι για την υπογραφή συμφωνίας εξοπλιστικών προγραμμάτων, που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από μέρους της Τουρκίας. Επίσης η επίσκεψη της Π.τ.Δ. κας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, το οποίο η Τουρκία έχει μπλοκάρει με Νavtex είναι μια παρουσία, που επιβεβαιώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να μην δούμε αναγγελία και νέας Navtex μετά την 12η Σεπτεμβρίου, που λήγει η παρατεθείσα προηγουμένη, για νά ’ρθει πιο κοντά στα χωρικά ύδατα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν η Τουρκία αποφασίσει να φτάσει στα 6 ν.μ. έξω απ’ το Καστελόριζο, δεν απομένει άλλο παρά να γίνουν συντονισμένες ενέργειες διπλωματικών και στρατιωτικών μέτρων. Πάντως σε κάθε περίπτωση τον πόλεμο τον αποφασίζει ο πιο ισχυρός αντίπαλος. Αν η Τουρκία το αποφασίσει θα μας πιέζει και θα μας ξαναπιέζει κι εμείς κάτι πρέπει να κάνουμε, όχι βέβαια πίσω.
Η παρουσία της Γαλλίας στην Α. Μεσόγειο με το Σαρλ Ντε Γκώλ, τα μαχητικά Α/Φ και τις φρεγάτες θα αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα προκλήσεως θερμού επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία περιμένει να κάνουμε κάποιο λάθος για να ρίξει την ευθύνη πάνω μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες