Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Παι-ΖΟΥΜΕ – µαζί!!!

Τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού στη ψυχή των παιδιών!

Θεατρικό Παιχνίδι! Tα τελευταία χρόνια το ακούµε και το βλέπουµε συχνά ευτυχώς. Οι διάφοροι θεσµοί ή φορείς που το παρέχουν σαν υπηρεσία αυξάνονται συνεχώς και τα παιδιά που το επιλέγουν ως εξωσχολική δραστηριότητα το ίδιο. Αποτελεί επίσης «εργαλείο» που το χρησιµοποιούν εκπαιδευτικοί, ειδικοί παιδαγωγοί, αλλά και επαγγελµατίες ψυχικής υγείας  προκειµένου να επωφεληθούν από αυτό άνθρωποι ή νέοι που χρήζουν βοήθειας υποστηρικτικής.

Το θεατρικό παιχνίδι που κάποτε στα αρχαία χρόνια ξεπήδησε ως έννοια αν προσπαθήσουµε να δώσουµε ένα σαφή και τυποποιηµένο ορισµό, το µόνο σίγουρο είναι ότι θα το αδικήσουµε. Ξεδιπλώνοντας τις δύο λέξεις µπορούµε να καταλάβουµε λίγο την ουσία του.
Συνδυάζονται µαζί το θέατρο και το παίγνιο από το παιχνίδι, δηλαδή µία ψυχική ενέργεια που απολαµβάνουµε, µία πράξη που δηµιουργεί µία ευχαρίστηση στη ψυχή.
Πρόκειται για µια δηµιουργική διαδικασία µε στοιχεία αυτοσχεδιασµού που απελευθερώνει τη φαντασία, ένας τρόπος έκφρασης συναισθηµάτων και επικοινωνίας µε τους άλλους, ο οποίος µέσω της µίµησης, της κίνησης, της µουσικής αλλά και άλλων µέσων όπως η αφήγηση παραµυθιών, παιχνίδια, θέατρο forum συµβάλλει εκτός της υγιούς αναψυχής, στη προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας όλων, ιδιαιτέρως των µικρών παιδιών που διαµορφώνουν ακόµη την προσωπικότητά τους και έχουν ανάγκη από κατάλληλα υποστηρικτικά πλαίσια προκειµένου να ΄΄ ανθίσουν΄΄ τις διάφορες δεξιότητές τους.

Για τα παιδιά που θα γνωρίσουν τη µαγεία της θεατρικής αγωγής τα οφέλη διαπιστωµένα πολλά και ποικίλα. Ενδεικτικά θα αναφερθούν κάποια από αυτά. Καταρχήν µέσα από τις διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά έρχονται σε επαφή µε το σώµα τους και τα συναισθήµατά τους, την ύπαρξη των οποίων δεν συνειδητοποιούν πάντα ή δεν µπορούν να εκφράσουν µέσα από µια συζήτηση λόγω διαφόρων και ποικίλων περιορισµών.
Σε ένα ασφαλές περιβάλλον µε την παρουσία εµψυχωτών, ενθαρρύνονται να εκφράζονται ελεύθερα και να εξερευνούν τα συναισθήµατα τους, αναπτύσσοντας έτσι σταδιακά την δυνατότητα διαχείρισης αυτών και της συµπεριφοράς τους. Η αναγνώριση και δηµιουργική έκφραση «κακών» συναισθηµάτων όπως ο θυµός, η ζήλια, ο φόβος αλλά και η θλίψη στο προστατευόµενο περιβάλλον όπως αυτό της οµάδας, βοηθά τα παιδιά µε κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους να αποκαταστήσουν τη συναισθηµατική τους ισορροπία.
Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ένα παιδαγωγικό µέσο για τα παιδιά να καλλιεργήσουν επιπρόσθετα την ενσυναίσθησή τους καθώς µέσα από αυτό µαθαίνουν να αντιλαµβάνονται τους άλλους και να κατανοούν τη δική τους οπτική γωνία.
Συνειδητοποιούν τις µεταξύ τους οµοιότητες και διαφορές, ανακαλύπτουν
τη προσωπική τους ταυτότητα αλλά και το ότι οι οµάδες ανθρώπων δεν είναι ένα απλό άθροισµα αλλά µια αλληλεπίδραση ταυτοτήτων που έχουν κοινά και µη κοινά σηµεία, τα οποία λειτουργούν συµπληρωµατικά και όχι απειλητικά.
Επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα, την προσοχή και τη µνήµη τους, τα παιδιά µαθαίνουν να αφουγκράζονται τους χτύπους της καρδιάς τους αλλά και το ΄΄ψίθυρο΄΄ των άλλων παιδιών.

Ακόµη µέσα από το θεατρικό παιχνίδι προσεγγίζονται µεταξύ πολλών θέµατα τα οποία δύναται να αφορούν φαινόµενα όπως η βία, ο σεβασµός της διαφορετικότητας, διάφορες κοινωνικές ανισότητες, τα οποία επηρεάζουν τον ψυχισµό των παιδιών µας, ως αναπόσπαστο τµήµα του κόσµου στον οποίο αναπτύσσονται. Ως αποτέλεσµα καλλιεργούνται αβίαστα αξίες όπως η αποδοχή, η συνεργασία, η υποµονή και ο αλληλοσεβασµός. Συµπληρωµατικά, η εµπλοκή τους σε τέτοιες καταστάσεις τους επιτρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ενεργητικό ρόλο στη διαχείριση ανάλογων περιστάσεων που είτε βιώνουν στο παρόν είτε δύναται να βιώσουν στο µέλλον.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε επίσης ότι το οµαδικό πνεύµα, οι κοινοί στόχοι, η συνεργασία των παιδιών µέσα από το θεατρικό παιχνίδι, αναπτύσσει την κοινωνικότητά τους ενώ παράλληλα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αντίληψη εαυτού.
Τέλος, τα παιδιά µέσα από το θεατρικό παιχνίδι, απολαµβάνουν την αισθητική διάσταση του θεάτρου και δεδοµένου του ότι το θέατρο είναι δηµιούργηµα µε ρίζες στον αρχαιοελληνικό πολιτισµό, έρχονται σε επαφή µε τις ρίζες τους αποκτώντας πολιτισµική αυτογνωσία.
Εν κατακλείδι το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να αναπτύξουν τα παιδιά πολλαπλές δεξιότητες και ικανότητες, να ανακαλύψουν τα συναισθήµατα τους και να περάσουν όµορφα!
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το ∆ΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ πρόκειται να λειτουργήσει ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ/ΟΜΑ∆Α ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ παιδιών ε΄και στ΄τάξης δηµοτικού µε τίτλο
« Παι-ΖΟΥΜΕ-Μαζί»!!
Με όχηµα τη θεατρική αγωγή και τις ποικίλες τεχνικές της, τα παιδιά της οµάδας θα έχουν την µοναδική ευκαιρία να δηµιουργήσουν ΜΑΖΙ µε άλλα παιδιά τις δικές τους ιστορίες, να ανακαλύψουν, να ενδυναµωθούν ψυχικά και να καλλιεργήσουν την συναισθηµατική τους νοηµοσύνη.

*Η Αλεξάνδρα Τερεζάκη είναι επιστηµονικά υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία
µε τον ΟΚΑΝΑ, Κοινωνιολόγος Μsc.
Η οµάδα η οποία θα είναι ανοικτή σε συµµετοχές έως Τετάρτη 15 Νοεµβρίου 2023 θα πραγµατοποιείται κάθε Τετάρτη 17.00 έως 19.00 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ( Μιχελιδάκη 17,1ος όροφος) έως τέλη Ιανουαρίου 2024. Υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του προγράµµατος, µετά τη λήξη του, κατόπιν διαπιστωµένης ανάγκης και επιθυµίας. Η συµµετοχή στο πρόγραµµα είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συµµετοχής: καθηµερινές στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης 2821028166, 2821051214.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα