Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Παγωμένη η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα

Αυξητικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας τις τιμές στην Ελλάδα και προβληματίζοντας εμπόρους αλλά και παραγωγούς τόσο στην Ισπανία όσο και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες για το ποιες θα είναι οι άμεσες και μελλοντικές εξελίξεις .
Πράγματι από τον Ιούνιο και μετά στην Ισπανία (Σχ.1.) παρατηρείται μια συνεχής άνοδος στις τιμές παραγωγού σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες η οποία για το έξτρα παρθένο από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα παρουσίασε μια αύξηση πάνω από 32% φθάνοντας και μέχρι 3,13€/κ !
Ειδικότερα, την εβδομάδα 5 – 12 Αύγουστου στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα Παρθένο κυμάνθηκαν στο 2,64 €/κ η μέση και στα 2,71€/κ η μεγίστη, ενώ αυξημένες ήταν και για το (απλό) παρθένο και το Λαμπάντε όπου κυμάνθηκαν στα 2,53 και 2,41 €/κ αντίστοιχα.
Η εξέλιξη αυτή στην Ισπανία επηρέασε και τις τιμές στην Ιταλία που αυξήθηκαν κατά +8%, και κυμάνθηκαν την εβδομάδα 21 – 27 Ιουλίου στα 3,73 για το έξτρα Παρθένο στα 2,38 για το (απλό) Παρθένο και στα 1,82 €/κ για το Λαμπάντε.

Untitled-1Ελαφρά αύξηση στην Πελοπόννησο, απραξία στην Κρήτη
Η ανοδική τάση των τιμών στην Ισπανία δεν φάνηκε να επηρεάζει αισθητά τις τιμές στην Ελλάδα όπου οι αγοραπωλησίες γενικά ήταν μειωμένες εξαιτίας των περιορισμένων αποθεμάτων αλλά και της ελπίδας των παραγωγών που διαθέτουν κάποιες ποσότητες για καλύτερες τιμές.(Βλεπε Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ 12-8 – 14 www.sedik.gr )
Στην Πελοπόννησο οι τιμές γενικά αυξήθηκαν κατά 4% περίπου και κυμάνθηκαν από 2,65 έως 2,85 €/κ, ενώ κατά πληροφορίες σε δημοπρασίες στη Λακωνία για πολύ μικρές ποσότητες δόθηκαν τιμές 3,02 – 3,05 €/κ
Στην Κρητη γενικά παρατηρήθηκε κάποια απραξία με τις μισές περιπου επιχειρήσεις και Συν/σμούς να μην αγοράζουν, ενώ στις υπόλοιπες οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές και κυμανθήκαν από 2,50 – 2,70 €/κιλό (Πιν.1).
Στην Κύπρο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του +8% και οι τιμές τους έξτρα άφησαν στα 2,70€/κ.

Ελλειμματική η παραγωγή στη Μεσόγειο
» Μειωμένη σε Ισπανία και Ιταλία, αυξημένη σε Ελλάδα, Τουρκία και Τυνησία
Αρκετά μειωμένη φαίνεται θα είναι η ερχόμενη σοδειά στην Ισπανία.
Διάφορες εκτιμήσεις τη φέρουν να κυμαίνεται μεταξύ  700.000 έως 1 εκατ. τόνους και επομένως μειωμένη κατά 35 – 50% σε σχέση με την περσυνή.
Στην Ιταλία επίσης η παραγωγή εκτιμάται επίσης πολύ μειωμένη στους 250.000 τόνους έναντι 450.000 πέρυσι δηλαδή μειωμένη και εκεί κατά 45%!
Στην Ελλάδα η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι αρκετά καλή παντού και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου, ευτυχώς μέχρι στιγμής, παρά τα τοπικά προβλήματα, με τη συνδρομή και των υψηλών θερμοκρασιών εξελίσσεται ικανοποιητικά από πλευράς Δακοπροσβολών.
Έτσι, φέτος στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας, που κάποιοι την ανεβάζουν, μάλλον αρκετά ψηλά,  ακόμα και στους 300.000 τόνους, ενώ και στην Κρήτη η παραγωγή θα πρέπει να υπερβεί τους 100.000 τόνους.
Βέβαια καλή φαίνεται να είναι η ερχόμενη παραγωγή και στην  Τουρκία όπου εκτιμάται σε 250.000 τόνους (έναντι 180.000 πέρυσι) καθώς και στην Τυνησία όπου εκτιμάται ότι θα υπερβεί  250.000 τ.(έναντι 80.000 τ. πέρυσι)
Γενικά όμως η μείωση της παραγωγής της Ισπανίας και Ιταλίας, που εκτιμάται συνολικά σε 800.000 τ.  είναι αρκετά μεγάλη και δεν μπορεί να εξισορροπηθεί από τις αυξημένες παραγωγές στην Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία. Ετσι, το ισοζύγιο στην Μεσόγειο θα είναι μάλλον ελλειμματικό και αυτό αποτελεί τον βασικό παράγοντα που ωθεί τις τιμές προς τα άνω.

“Ιλαροτραγωδία” με τις αποζημιώσεις των περυσινών καταστροφών!
» Ερώτημα είναι αν πρέπει να παραμένουν στον ΕΛΓΑ οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης

Οι αποζημιώσεις για την μοναδική καταστροφή της περυσινής ελαιοπαραγωγής της Κρήτης, που αρκετοί ακόμη εξακολουθούν να την ονομάζουν “ακαρπία” προσφέροντας άλλοθι στον ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ, φαίνεται ότι εξελίσσονται σε ιλαροτραγωδία!
Μετά την πρώτη ψυχρολουσία της ανακοίνωσης του ΥπΑΑΤ ότι έναντι της συνολική ζημίας των 160 εκ. €, της ελαιοκαλλιέργειας της Κρήτης, το ΥπΑΑΤ ζήτησε απ’ το Υπ. Οικονομικών έγκριση μόνο 64 εκ. € και αυτά όχι μόνο για τις ελιές, αλλά για όλες τις καλλιέργειες, από ανακοίνωση του βουλευτή Μ. Βολουδάκη πληροφορούμαστε και άλλη  ειρωνικότερη αποκαρδιωτική εξέλιξη!
Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ ότι οι συνολικοί πόροι των Π.Σ.Ε.Α. για τα έτη 2014 – 2018 είναι μόλις 16 εκατ. ευρώ! Επομένως για κάθε χρόνο αντιστοιχούν περίπου 4 εκατ. ευρω από τα οποία για τις ζημιές της ελαιοκαλλιέργειας δεν μπορεί κανείς να ήλπιζε περισσότερα από 20% δηλαδή 800 χιλ. ευρω! Ενα τέτοιο ποσό ομως, αποτελεί μόλις 0,5% της αξίας της συνολικής περυσινής ζημιάς της Κρήτης ενώ είναι και τέσσερις φορές μικρότερο από το 2% που αποτελεί την εισφορά στον ΕΛΓΑ όλων των ελαιοκαλλιεργητών.  Επομένως, φυσικό είναι να διερωτάται κανείς αν θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να παραμένουν στον ΕΛΓΑ και να πληρώνουν μάλιστα υποχρεωτικά το ασφάλιστρο του 2% που τους παρακρατείται από τις επιδοτήσεις!

* Ο δρ Νίκος Μιχελάκης είναι επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Tα  άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.  Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ιδίου. nmixel@otenet.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες