Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Παγανιστικό καφενείο” στη Rosa Nera τη Μ. Παρασκευή

Κύριε διευθυντά,
κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα έγινε αφισοκόλληση σε αρκετά σημεία στο κέντρο των Χανίων κυρίως σε εξοπλισμό κοινής ωφέλειας. Αφορούσε μια νυκτερινή εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια λειτουργίας ενός “Παγανιστικού καφενείου” και έγινε στο εσωτερικό αίθριο, τη μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο του κτηρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι, το κεντρικό κτήριο της “Κατάληψης Rosa Nera”.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ήταν ένα Open Jam, με ζωντανή μουσική, ποτό αλλά και θεάματα στα οποία παραπέμπει και η αφίσα με την παγανιστική εικόνα γυμνών γυναικών που λικνίζονται σε κυκλικό χορό νύχτα γύρω από εστία φωτιάς συνοδεία μουσικής. Παράλληλα λειτουργούσε η ελεύθερη δανειστική βιβλιοθήκη και το χαριστικό παζάρι. Όλα αυτά ως έκφραση της κοσμοθεωρίας των Καταληψιών.
Η εκδήλωση είχε ώρα έναρξης στις εννέα το βράδυ της Μ. Παρασκευής δηλαδή την ίδια ώρα που αρχίζει η περιφορά των Επιταφίων. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα ανήκει στις Βυζαντινές γραμματοσειρές των Ιερών Βιβλίων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Εμφανής και αντιληπτός λοιπόν ο σκοπός του χλευασμού της πίστης μας.
Η εκδήλωση έγινε εντός κλειστής αίθουσας που έχει ξύλινο ταβάνι, ξύλινα κουφώματα και ανύπαρκτη πυρασφάλεια. Χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρικό ρεύμα, οι συνδέσεις του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έγιναν από νεαρούς ερασιτέχνες και όχι από αδειοδοτημένους επαγγελματίες, με κίνδυνο πρόκλησης ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς από πλημμελή συνδεσμολογία ή από μη κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό είτε από άλλη εστία φωτιάς.
Είναι ήδη επίσημα εν γνώσει των Πρυτανικών Αρχών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της “Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης” (ΕΑΔΙΠ) η έκθεση σε κίνδυνο προσώπων και των κτηρίων του Ιδρύματος στο Λόφο Καστέλι, της πρώην 5ης Μεραρχίας, των πρώην Στρατώνων και των Παλαιών Φυλακών, από εκδηλώσεις ανάλογου τύπου, συναυλίες, προβολές ταινιών κ.α. Μη απαιτώντας ακόμη έως σήμερα την εκκένωση της “Κατάληψης Rosa Nera” έχουν πλέον τη μέγιστη ευθύνη.
Όσον αφορά την ύπαρξη κινδύνου ασφαλείας λόγω της άνευ ελέγχου και επίβλεψης χρήσης των κτηρίων αυτών υπάρχουν εμφανείς ομοιότητες με τον πρώην Ιταλικό Στρατώνα (πρώην Πολεμικό Μουσείο Χανίων), ένα από τα ωραιότερα διατηρητέα κτήρια – μνημεία της πόλης των Χανίων που καταστράφηκε ολοσχερώς με πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018.
Σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο για τα κτήρια του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι δεν θα γίνει αποδεκτή η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ούτε η δημόσια συγγνώμη ούτε η έκφραση οδύνης για την ανεπανάληπτη πολιτιστική απώλεια. Με αφορμή και την αναφερόμενη ακραία προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος της κοινωνίας των Χανίων με το “Παγανιστικό καφενείο” τη Μ. Παρασκευή είναι μονόδρομος να αποφασιστεί από τις Αρχές η άμεση εκκένωση της “Κατάληψης Rosa Nera”.

 

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Όταν ο νομος δεν αρκεί από μόνος του, αλλά χρειάζονται “αποφάσεις”, ειδικά απο τους ανευθυνοαρμόδιους του ελληνικού “κρατικού μηχανισμού”, τότε δεν μπορούμε να ομιλούμε για Κράτος, αλλά για μπανανία. Ας το καταλάβουν αυτό οι τελευταίοι εναπομείναντες ρομαντικοί, που επενδύουν και μοχθούν για τη χώρα να προχωρήσει μπροστα…..

    Μάρκος Δασκαλάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα