Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Πάχνες 68 χρόνια πριν

Τα “Χ.ν.” στις 27 Ιουνίου είχαν την καλοσύνη να δημοσιεύσουν ανάμνηση από την ανάβασή μας με τον Ορειβατικό το 1954 στις Πάχνες.
Μετά από τηλεφωνήματα και για την ιστορία, έχω να προσθέσω τη φωτογραφία από εκείνη την ανάβαση. Στην ομάδα, όπως μου θυμίζει η φωτογραφία, ήταν από αριστερά, ο Γιώργος Βασιλάκης λογιστής, Ξενοφών Δημ. Μελισσάκης οφθαλμίατρος, Νίκος Χρυσουλάκης ετών 75 και με χρόνιο άσθμα, μα τα κατάφερε. Στην κορυφή ο Μανώλης Βούρος και δίπλα εγώ, ο μόνος… επιζών. Κάτω μου ο Σοφοκλής Μιχελινάκης, Τράπεζα Ελλάδος. Καθιστοί ο Νίκος Κελαϊδής και ο Αντώνης Γαμπάς. Δεξιά ο Γρηγόρης Πετράκης, βιβλιοπωλείο, και άγνωστος μου για σήμερα. Ο φωτογράφος ήταν μάλλον ο Κωστής Αγγελάκης.
Οι επόμενες εκεί αναβάσεις, μέχρι το 1975, πραγματοποιούνταν με αφετηρία την Αγία Παρασκευή Περβολίων Χανίων με τερματισμό στη Χώρα Σφακίων μετά από 25 ώρες, αφού δεν υπήρχαν οι σημερινοί δρόμοι. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες τότε στις μεγάλες πεζοπορίες ήταν άνω των 50 χρόνων και σήμερα χαιρόμαστε να βλέπουμε στα χνάρια τους δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, νέους του ορειβατικού μας.
Ας σημειωθεί επίσης ότι με τα από εικοσαετίας σύγχρονα μέσα, οι Πάχνες… πέρασαν τον Ψηλορείτη κατά εξήντα εκατοστά στο ύψος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα