Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης “Καλύβες”

«Ο άνθρωπος φύσει του ειδέναι ορέγεται»,  
Αριστοτέλης.

Ο πόθος της γνώσης είναι έμφυτος σε κάθε άνθρωπο. Ο  συγγραφέας θεολόγος, ιστορικός και ερευνητής με όσα μέχρι σήμερα γραπτά του μας έχει χαρίσει μας έχει δείξει δείγματα του πόθου του.
Iστορία είναι η επιστήμη που μελετά το ανθρώπινο παρελθόν. Μνημεία είναι τα διασωσμένα οικοδομήματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τα συγγράμματα των περιόδων αυτών, δηλαδή πάσης φύσεως έργων και λόγων που θεωρούνται αριστουργήματα.
Δυστυχώς μετά την έντονη αστυφιλία που παρατηρήθηκε τον περασμένο αιώνα είχε αρχίσει η καταστροφή παλαιών μνημείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι λόγοι, κυρίως οικιστικοί. Στη σύγχρονη αντίληψη αναπτύχθηκε έντονα η έννοια της προστασίας και συντήρησης αυτών. Με το βιβλίο αυτό ο π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης τεκμηριώνει, ότι έχει μελετήσει και ερευνήσει από τις πηγές την παράδοση και την ιστορία του τόπου που ζει και έχει αγαπήσει.  Προσφέρει το βιβλίο «Καλύβες» στους ενορίτες του και όχι μόνον, για να γνωρίσουν το περιβάλλον τους. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο γνωρίζουμε αυτό που έχομε, τόσο περισσότερο θα το αγαπούμε και θα το προσέχουμε.
Το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, βοήθημα για τον θρησκευτικό τουρισμό. Δυναμώνει και εδραιώνει την πίστη τους και τους κάνει περήφανους για αυτό που έχουν ως Καλυβιανοί.
Μπορεί ο άνθρωπος να ξεκίνησε από τα δάση, τα σπήλαια και έφτιαξε τις ‘’καλύβες’’ με τις τόσες δυσκολίες για να φθάσει σήμερα να ζει στις βίλες και τις επαύλεις με τις παροχές του τεχνικού πολιτισμού. Ο συγγραφέας υπενθυμίζει στον άνθρωπο από που προέρχεται. Ποιος είναι. Και τον προβληματίζει στο πού πηγαίνει. Παρουσιάζει την εξέλιξη των ‘’καλυβών΄΄ για να φθάσουμε σήμερα στις ΚΑΛΥΒΕΣ.
Μέσα από τις φωτογραφίες, τους χάρτες και τις εικόνες που παραθέτει δείχνει την ιστορία, τα μνημεία, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Παρουσιάζει τους ιερείς και κοινοτάρχες των ΚΑΛΥΒΩΝ χωρίς να παρουσιάζει το έργο τους. Δίνει το ερέθισμα στους νεότερους να το ερευνήσουν και να το παρουσιάσουν
Στο τέλος παραθέτει πλουσιότατη βιβλιογραφία και επιβεβαιώνει ότι ο θεολόγος – π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, εφημέριος Καλυβών είναι ένας σπουδαίος ερευνητής του τόπου μας. Του ευχόμαστε να τον έχει ο θεός καλά, να έχει υγεία και δύναμη, να μας χαρίσει ακόμα σημαντικά αποτελέσματα του για τον ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες