Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ούριος άνεμος για τα αιολικά πάρκα

» Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγράφει τη στάση των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση

H πλειοψηφία των πολιτών (περισσότεροι από το 60%) είναι θετική απέναντι στα αιολικά έργα (έναντι μόλις 20% που είναι επιφυλακτικοί ή αρνητικοί). Τα αποτελέσματα έρχονται σε σύγκρουση με το φαινόμενο «Όχι στην αυλή μου», με τους Νησιώτες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά την θετική αντιμετώπιση των αιολικών, ενώ οι κάτοικοι της Αττικής να φαίνονται περισσότερο διστακτικοί από τους υπόλοιπους στην αποδοχή των έργων.

Αυτό ήταν ένα από τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά το χρονικό διάστημα από τις 19 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έρευνα έθεσε ως στόχο την κατανόηση της στάσης των ατόμων απέναντι στα αιολικά έργα και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή τους.

Από την ανάλυση προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ευρεία κοινωνική αποδοχή έργων που βοηθούν στην ενεργειακή μετάβαση.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν χθες από την Γεωργία Σκινήτη και τον καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με τίτλο «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια Κρήτης» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής του πρωτοβουλίας ENCREMENCO.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο ικανός αριθμός ερωτηματολογίων που συλλέχτηκε (600) αναλύθηκε ποσοτικά ως προς τον τόπο – το δείγμα ομαδοποιήθηκε σε τέσσερα γεωγραφικά επίπεδα (επικράτεια, αττική, ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά)-, το φύλο, την ηλικία και την εισοδηματική κατηγορία. Για την ανάλυση έγινε στάθμιση των δειγμάτων, με βάση τα δεδομένα απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου του πληθυσμού.

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που εκτιμούν ότι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις ΑΠΕ να ξεκινά από το 50%, στις χαμηλότερα εισοδηματικές ομάδες, και να φτάνει το 90% των ατόμων στα υψηλότερα εισοδήματα.

Γενικά οι άνδρες φάνηκαν να έχουν πιο θετική στάση, ενώ, κατά κανόνα, η βιβλιογραφία θέλει γενικότερα τις γυναίκες να είναι πιο ευαίσθητες στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης οι πολύ νεαρές ηλικίες (18-24) είναι πιο θετικές σε αντίθεση με την ηλικιακή ομάδα των 35-54, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο διστακτικοί απέναντι στα αιολικά.

Ιδιαίτερη σημαντικό θεωρήθηκε το γεγονός ότι περισσότερο από τα 3/4 των πολιτών θεωρούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποδοχή ενός αιολικού πάρκου, την ενημέρωσή τους για τις διαδικασίες σχεδίασης, έγκρισης, εγκατάστασης και λειτουργίας του έργου, όπως επίσης και την προσπάθεια των επενδυτών να κατανοήσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Επομένως, η σχέση των πολιτών με τους επενδυτές είναι καθοριστική για τη θετική αντιμετώπιση του όλου έργου.

Σχολιάστηκε ακόμη, βάσει των αποτελεσμάτων ότι το ζήτημα της αποδοχής διαπερνά ομιοόμορφα όλα τα οικονομικά στρώματα.

Τέλος, σε σχέση με τις προτιμότερες έμμεσες και άμεσες αποζημιώσεις που δύνανται να δοθούν, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή και οικονομική δημοκρατία, διαπιστώθηκε πως για τις χαμηλότερες εισοδηματικά κατηγορίες προτιμητέες είναι η έκπτωση στο λογαριασμό του ρεύματος και η δυνατότητα συμμετοχής στο έργο, ενώ όσο αυξάνεται το εισόδημα, αυξάνεται και η επιθυμία για ανταποδοτικά έργα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα