Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Οξυτενή κονδυλώματα

Λίγο πριν την άφιξη του καλοκαιριού , κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι λειτουργούμε παρορμητικά , καλό είναι να θυμηθούμε ή να πληροφορηθούμε σχετικά με τα κονδυλώματα , ένα πολύ συχνό στις μέρες μας αφροδίσιο νόσημα.

Τα οξυτενή κονδυλώματα, που οφείλονται στον ιό HPV (Human papillomavirus), είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πιστεύεται ότι πάνω από 30-50% των ενηλίκων είναι μολυσμένοι με HPV, γεγονός που καθιστά τα κονδυλώματα το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Από τα μολυσμένα άτομα μόνο 1-2% παρουσιάζουν εμφανή κλινική εικόνα κονδυλωμάτων. Οι γυναίκες παρουσιάζουν τη νόσο στην ηλικία των 19-22 ετών και οι άνδρες στην ηλικία των 22-26 ετών
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητα του HPV. Μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη από άτομο που νοσεί. Επίσης μεταδίδεται στη διάρκεια του τοκετού , αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Τα παιδιά αναπτύσσουν λαρυγγικά θηλώματα και οξυτενή κονδυλώματα μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Η μολυσματικότητα του HPV στους σεξουαλικούς συντρόφους είναι περίπου 60%.
Ο HPV μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στα κύτταρα προκαλώντας μια υποκλινική ή λανθάνουσα μόλυνση. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κονδυλωμάτων στις γυναίκες είναι ο αριθμός συντρόφων, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις ,το κάπνισμα , η χαμηλή άμυνα . Το προφυλακτικό μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης των οξυτενών κονδυλωμάτων αλλά δεν την μηδενίζει και έτσι εξηγείται η παρουσία κονδυλωμάτων στο εφηβαίο. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές εμφανίζουν πιο συχνά οξυτενή κονδυλώματα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου.
Χωρίς θεραπεία τα οξυτενή κονδυλώματα υποχωρούν σε ποσοστό 10-30% σε διάρκεια 3 μηνών, ως αποτέλεσμα της κυτταρικής ανοσίας. Η διάγνωση γίνεται βασικά από την κλινική εξέταση. Άλλες βλάβες που εντοπίζονται σε αυτή την περιοχή, όπως οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, οι σπίλοι ή η μολυσματική τέρμινθος, έχουν διαφορετική κλινική εικόνα και μπορούν εύκολα να διαγνωστούν από δερματολόγο. Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους μπορεί να δυσχεραίνουν τη διάγνωση. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε τέτοιες περιπτώσεις χρήσιμη είναι η βιοψία του δέρματος.

Θεραπεία

Ένας καλός τρόπος για την προληπτική αγωγή είναι ο εμβολιασμός .Προσφέρει ανοσία σε κάποιους τύπους του HPV ανάλογα με το φορτίο του εμβολίου.

Δεν προσφέρει ανοσία σε όλα τα στελέχη του ιού.
Η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων δεν καταστρέφει τον ιό HPV, ο οποίος παραμένει υπό μορφή υποκλινικής μόλυνσης του δέρματος. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και προσφέρει περιόδους χωρίς κλινικές βλάβες, ενώ η πλήρης ύφεση των οξυτενών κονδυλωμάτων παραμένει δύσκολη. Όλες οι θεραπείες συνοδεύονται με υποτροπές σε 25% των περιπτώσεων
Ο κάθε ασθενής πρέπει να αξιολογείται χωριστά και να επιλέγεται η καταλληλότερη μέθοδος εξατομικευμένης θεραπείας. Στην περί­πτωση ασθενών με κονδυλώματα, η εκπαίδευση και ο ιατρικός έλεγχος των ερωτικών συντρόφων έχουν μεγάλη σημασία.
Μπορούμε να απολαύουμε τον έρωτα και την ζωή με προσοχή διότι η σχέση μιας νύχτας μπορεί να έχει πολλές δυσάρεστες συνέπειες.
Απολαμβάνετε την χαρά της ζωής με αγάπη προς τον εαυτό σας. Να έχετε μια υπέροχη ζωή γεμάτη ωραίες εμπειρίες.

*Η Dr. Τζέτα Δουλαβέρη είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα