Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.

Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Antico Café Torinese (est.1919, Τεργέστη, Ιταλία)

To Antico Caffè Torinese είναι ένα μικρό διαμάντι τέχνης και τεχνοτροπίας στην καρδιά της Τεργέστης. Η ιστορία λέει ότι ιδρύθηκε το 1919 και είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τον αριστοτεχνικό διάκοσμό του, που κυριαρχεί και είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του Καφέ.

Το εσωτερικό του Antico Caffè Torinese.

Υπεύθυνος για την πολυτέλεια του εσωτερικού, ήταν ο καλλιτέχνης Giuliano Debelli, ο οποίος είχε επίσης επιμεληθεί τον διάκοσμο των πολυτελών υπερωκεάνειων Saturnia και Vulcania, ιστορικά κρουαζιερόπλοια με πολυετή «καριέρα» που άφησαν εποχή σε καιρούς ειρήνης, αλλά και πολέμου, μέχρι το 1965 και το 1974 αντίστοιχα, οπότε και «παροπλίστηκαν». Είναι λοιπόν λογικό που το Antico Caffè Torinese μοιάζει πολύ με το εσωτερικό ενός μεγαλόπρεπου πολυτελούς επιβατηγού πλοίου της Belle Époque, το οποίο άφησε τις θάλασσες και έκτοτε παραμένει «αγκυροβολημένο» στο λιμάνι της Τεργέστης.

Μία από τις χαρακτηριστικές γωνιές του Antico Caffè Torinese.
Η ιδιαιτερότητα στα έπιπλα και τον ξύλινο διάκοσμο είναι εμφανής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα το Antico Caffè Torinese διαθέτει έναν υπέροχο πολυτελή κρυστάλλινο πολυέλαιο που δεσπόζει στον χώρο και χρονολογείται την εποχή που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Καφέ! Το εσωτερικό έχει εμφανείς επιρροές και στοιχεία από Art Nouveau, ενώ επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ιστορικής αξίας έπιπλα και διάκοσμο, άριστα διατηρημένα, που αποτελούν σημαντικό στοιχείο της «ταυτότητας» του Ιστορικού Καφέ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ξύλινη επένδυση μεγάλου μέρους του Καφέ, με έμφαση στο μπαρ και σε ορισμένα σημεία των τοίχων. Ακόμα και τα σκεύη στα οποία σερβίρεται ο καφές, τα ποτά και τα εδέσματα στο Antico Caffè Torinese παραπέμπουν σαφώς σε αριστοκρατικά σαλόνια άλλων εποχών. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως η Τεργέστη, ως πόλη – λιμάνι είχε γνωρίσει, την εποχή ίδρυσης του Καφέ, τις δόξες και την αριστοκρατική χλιδή που χαρακτήριζαν την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Καφές με αρχοντιά άλλων καιρών.

Το Antico Caffè Torinese περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων (Storici Locali d’Italy), μια αναμφίβολα σημαντικότατη διάκριση που αφορά σε Ιστορικά κτίσματα, καταστήματα, Καφέ, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία κλπ, τα οποία είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας στην Ιταλία. Τα μέλη του Storici Locali d’Italy διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση που βεβαιώνει επισήμως την ιστορική σπουδαιότητα τόσο των ίδιων των κτιρίων, όσο και των επίπλων και της διακόσμησης τους.

Το μπαρ με τις ξύλινες λεπτομέρειες παραπέμπουν σε μπαρ κρουαζιερόπλοιου εποχής!

Τον Οκτώβριο του 2014 το Caffè Torinese εισήλθε σε νέα εποχή, περνώντας στα χέρια δυο νεαρών ιδιοκτητών, οι οποίοι διέθεταν συγκεκριμένο και δυναμικό όραμα για το μέλλον του Ιστορικού Καφέ. Στόχος τους ήταν να διατηρήσουν στο ακέραιο την αίγλη της παράδοσης και την ιστορία, αλλά παράλληλα να εξελίξουν τις υπηρεσίες τους προσφέροντας στους επισκέπτες τους – εκτός από υπέροχο καφέ-  φρέσκα γλυκά,  γεύματα με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και κρασιά υψηλής ποιότητας. Παράλληλα το Caffè Torinese εισήγαγε τη φιλοσοφία του mixology, την τέχνη ανάμειξης αποσταγμάτων με βάση την επιδέξια ισορροπία όλων των συστατικών τους, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «στέκια» της πόλης.

Ο αριστοκρατικός πολυέλαιος, σήμα κατατεθέν του Antico Caffè Torinese

Το Antico Caffè Torinese είναι διαχρονικά ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης των ακαδημαϊκών και των φοιτητών της περιοχής, καλλιτεχνών και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι οποίοι πέρασαν από την Τεργέστη.

Σήμερα το Antico Caffè Torinese αποτελεί πόλο έλξης των Ιταλών, αλλά και όσων επισκεπτών επιθυμούν να απολαύσουν στιγμές από το χθες σε ένα μοναδικό Καφέ που συνδυάζει παράδοση, ξεχωριστές γεύσεις και σύγχρονες υπηρεσίες.

Antico Café Torinese
Corso Italia 2
34127 Trieste
www.anticocaffetorinese.ts.it

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

*Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα