Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

«Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου: Café Platti

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

 

(est. 1875, Τορίνο, Ιταλία)

 

Το Caffè Platti είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια στο Τορίνο, που διατήρησε την ιστορία και τη φυσιογνωμία του παρά τα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Το Καφέ άνοιξε το 1870 ως ποτοπωλείο και το 1890 το ανέλαβαν οι Ernesto και Pietro Platti. Αποτελεί σύμβολο τριών εποχών: η αίθουσα ζαχαροπλαστικής με τα εκλεπτυσμένα έπιπλα σε στυλ Λουδοβίκου XVI της εταιρείας Valabrega (σ.σ: ο Vittorio Valabrega έγινε γνωστός για τα έπιπλά του σε στιλ φλοράλ αρ νουβό), το Καφέ με το πάσο του 1920 και την οροφή με γύψινες λεπτομέρειες σε μπαρόκ σχεδιασμό και παστέλ χρώματα και η πτέρυγα που δημιουργήθηκε μετά το 1930. Και τα τρια μέρη του Καφέ, είναι σήμερα προσεκτικά ανακαινισμένα, με την πρώτη ανακαίνιση των χώρων να λαμβάνει χώρα το 1999 και τη δεύτερη, το 2015, οπότε και το Καφέ ανακαινίστηκε πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας και των υπόγειων εργαστηρίων.
Το Platti έχει δύο αψιδωτές εισόδους που οδηγούν σε διαφορετικές αίθουσες. Στην πρώτη, τα έπιπλα και το πάσο είναι από περίτεχνα σκαλισμένη καρυδιά, με ανάγλυφα ορειχάλκινα στολίδια, ενώ εντυπωσιακοί καθρέφτες δεσπόζουν στο χώρο. Το δάπεδο έχει πλακάκια και η οροφή, με τις γύψινες επίχρυσες λεπτομέρειες, έχει πολυτελείς πολυελαίους. Η κεντρική αίθουσα είναι πιο πρόσφατη και πολύ πιο φωτεινή, δημιουργήθηκε μεταξύ του 1910 και της δεκαετίας του ’30. Εδώ κυριαρχεί το μπαρόκ, οι τεράστιοι καθρέφτες με γύψινες λεπτομέρειες, και το μάρμαρο. Το Platti είναι μέλος του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, αλλά και του Historical Places of Italy.
Οι ιδρυτές της Fiat και της Lavazza ήταν θαμώνες του Platti. Ο Luigi Einaudi, δεύτερος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνήθιζε να απολαμβάνει εδώ τον καφέ του διαβάζοντας. Ο Cezare Paveze έγραφε στα τραπεζάκια του Platti και για δεκαετίες, φοιτητές του Liceo D’Azeglio απολάμβαναν την ιεροτελεστία της ζεστής σοκολάτας. Σήμερα, το Platti σφύζει από ζωή, από τουρίστες αλλά και Τορινέζους που αναζητούν ένα Καφέ χαμένο στην ιστορία για να χαλαρώσουν με ένα καφέ ή ένα ποτό στο χέρι…

Info
Platti (est. 1875)
Corso Vittorio Emanuele II, 72
Tel : +39 011 454 6151
Info: amministrazione@platti.it
Facebook: PlattiPiu

Home


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα