Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Café Imperial (est. 1914, Πράγα, Τσεχία)

Μεγαλόπρεπο και αυτοκρατορικό, το εμβληματικό Café Imperial στην Πράγα είναι ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το κτίριο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης έχει ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Σύμφωνα με πηγές τα πρώτα κείμενα με αναφορές σε αυτό, χρονολογούνται από το 1383 και αφορούν τη νομική ένωση των κτιρίων στις οδούς Na Porici και Zlatnicka.

Από τότε, η ιστορία του κτιρίου κινήθηκε απολύτως παράλληλα με την ιστορία της πόλης. Κατά τη διάρκεια της σουηδικής πολιορκίας της Πράγας το κτίριο κάηκε, ωστόσο το 1730 ξαναφτιάχτηκε και λειτουργούσε ως πανσιόν της εποχής με το όνομα «Μαύρος Αετός». Σιγά σιγά τα «φτερά» του «αετού» άνοιξαν και το κτίριο έγινε ευρέως γνωστό ως το «Ξενοδοχείο του Μαύρου Αετού».

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια της οικογένειας Naprstek, η οποία χαρακτηρίζεται για τη βαθιά γνώση και την αγάπη της στην ιστορία και την παράδοση. Ετσι, το Imperial είχε τη μοναδική ευκαιρία να διευθύνεται από τον Vojtech Naprstek διάσημο Τσέχο συγγραφέα και πολιτικό που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του ταξιδεύοντας και συλλέγοντας πολύτιμα αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Μάλιστα οι ανεκτίμητες συλλογές του αποτελούν σήμερα τον πυρήνα του Μουσείου Naprstek που βρίσκεται στην Πράγα. Στη συνέχεια, στα τέλη του 19ου αιώνα το Imperial πέρασε στην ιδιοκτησία του Τσεχικού Ιδρύματος Βιομηχανικών Μουσείων, το οποίο επίσης ιδρύθηκε από τον Vojtech Naprstek.

Δέρμα, ξύλο, χρυσές λεπτομέρειες και εκλεπτυσμένο στυλ

Κατά τα νεότερα χρόνια, από το 1914 και έπειτα, το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Imperial και στο χώρο υπήρξε πρόβλεψη για ένα υψηλης αισθητικής Καφέ (με το ίδιο όνομα). Τον σχεδιασμό του χώρου ανέλαβε ο Jaroslav Benedikt, ενώ τα εντυπωσιακά κεραμικά σχέδια στο περίλαμπρο εσωτερικό του κτιρίου ήταν έργο του Jan Benes. Παράλληλα, ο σχεδιαστής Josef Drahonovsky επιμελήθηκε τις γύψινες λεπτομέρειες που κοσμούν με χάρη τις οροφές και διάφορες γωνίες του Καφέ, αλλά και του ξενοδοχείου.

Από την αρχή ήδη της λειτουργίας του, το Καφέ ήταν ένα διαμάντι στην Πράγα και αποτέλεσε «στέκι» προσωπικοτήτων των Τεχνών, των Γραμμάτων και της Πολιτικής. Μεταξύ των διάσημων επισκεπτών του ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Tomas Garrigue Masaryk, ο συγγραφέας Φραντς Κάφκα και ο συνθέτης Leos Janacek.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου οι γερμανοί στρατιώτες «κατέλαβαν» το Imperial και το χρησιμοποιούσαν για τις δικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα οι τσέχοι να μην συχνάζουν πλέον σε αυτό. Ωστόσο μετά τη λήξη του Πολέμου ο χώρος ανέκτησε την αίγλη και τη λάμψη του, προσελκύοντας ντόπιους και τουρίστες.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μεταξύ 2005 και 2007 στο εσωτερικό του Imperial έγιναν εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής με μοναδικό στόχο να αποκατασταθεί αυτό το πολύτιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο στολίδι πολιτισμού και αρχιτεκτονικής. Με σεβασμό στην παράδοση, διατήρηση σημαντικού μέρους του εσωτερικού διάκοσμου και ανάδειξη των μοναδικών ιδιαιτεροτήτων του, το Imperial επανέκτησε τη λάμψη και την δυναμική του συνεχίζοντας το ταξίδι του στο χρόνο. Σήμερα, στο υπέροχο Καφέ του μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικές γεύσεις, υπέροχο καφέ και τσάι, γλυκά, αλλά και signature πιάτα υψηλής γαστρονομίας που επιμελείται ομάδα κορυφαίων σεφ.

Το γωνιακό κτίριο που δεσπόζει στην Πράγα ήδη από τον 14ο αιώνα κατάφερε να κρατήσει αμείωτη τη μαγεία του και να φτάσει αλώβητο και μεγαλόπρεπο μέχρι και τις μέρες μας…

CAFE IMPERIAL

Na Poříčí 1072/15, 110 00 Nové Město, Czechia
cafe@hotel-imperial.cz
www.cafeimperial.cz

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα