Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Ως ευαίσθητος δέκτης του ωραίου και του ενδιαφέροντος

«Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν…»
Edgar Degas, 1834-1917, Γάλλος ζωγράφος & γλύπτης

Ένα περιοδικό που στην ιδέα του συστρατεύει τη λογοτεχνία, την τέχνη και την εκπαίδευση, είναι φανερό ότι έχει μια υψηλή αποστολή και ένα όραμα που σηματοδοτεί την άρρηκτη σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.

Η λογοτεχνία είναι ο κύριος πυλώνας που τεκμηριώνει αυτόν τον γόνιμο διάλογο και η πολιτισμική δημοκρατία είναι η αρχή που εκπέμπει καθώς προσκαλεί όλες τις μορφές τέχνης, όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που αγαπούν την έκφραση και την επικοινωνία δια των τεχνών να συναντηθούν στις σελίδες του

Οι λέξεις έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά δεν αποκλείεται καμιάς μορφής τέχνη και πολιτισμικό αγαθό. Ο πολιτισμός και η εκπαίδευση ακτινοβολούνται από τον ανθρώπινο πυρήνα του περιοδικού ΑΠΙΚΟ, από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ως κινητήρια δύναμη που επιτρέπει την καλλιέργεια της αυτεπίγνωσης και τη φαντασίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την ενδυνάμωση της ιστορικής συνείδησης, την αξιοποίηση της πείρας την επιδίωξη της συλλογικότητας την εξέλιξη της καινοτομίας στην κοινότητα..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συναντική Επιτροπή είναι μια ακούραστη ομάδα 4 δραστήριων και πολύ παθιασμένων εκπαιδευτικών που συνεχώς μεριμνούν για την πραγμάτωση του οράματος του περιοδικού με υψηλές προδιαγραφές και ανανεωμένες οπτικές. Αυτή η συνεπής συλλογική ανθρώπινη δύναμη του περιοδικού, γεννά τις ιδέες , ενεργοποιεί τις παράλληλες δράσεις, εναρμονίζεται με την κοινωνική συνθήκη, προσκαλώντας κάθε φορά με άξονα ένα νέο θέμα. Μέριμνα τους κάθε τεύχος να επενδυθεί και να χαρτογραφηθεί με τον πλουραλισμό της έμπνευσης και της έκφρασης των ανθρώπων του νησιού και όχι μόνο.

Το περιοδικό ΑΠΙΚΟ δεν συλλέγει απλά κείμενα, αλλά τα αρθρώνει στην παρουσίαση τους με υψηλή αισθητική επιμέλεια, σεβασμό και ευαισθητοποίηση, τα συνθέτει με σεβασμό σε πρωτότυπη έκφραση που σηματοδοτεί το βίωμα της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Ως καθημερινή πνοή, ως δύναμη που ερεθίζει το συναίσθημα, ως καθημερινή έκφραση και ζωή. Επιδίωξη του περιοδικού να ενθαρρύνει τους αναγνώστες και τους συνεργάτες που μοιράζονται τη συγγραφή τους, να ανιχνεύουν σε κάθε εμπειρία στο περιβάλλον τους, τη συγκίνηση, την αισθητική, την παιδαγωγική πρόθεση και έτσι διαμορφώνεται μια έκδοση που λειτουργεί ως ευαίσθητος δέκτης του ωραίου και του ενδιαφέροντος.

Αλλά είναι οι λέξεις κυρίως που προτάσσει, οι οποίες δημιουργικά και πρωτότυπα συσπειρώνονται στη λυρική γραφή της λογοτεχνίας για να ταξιδέψουν τα μηνύματα τους. Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του για το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας της έκδοσης του:

[…]Εραστές αληθινοί των λέξεων όλοι μας, κλείσαμε τα μάτια στους κινδύνους, βάλαμε στην άκρη όλα τούτα τα ερωτήματα και σαλπάραμε. Με την άγκυρα ΑΠΙΚΟ κι έρμα σταθερό !!
Και το έρμα μας, η σταθερότητά μας, είναι το σινάφι μας, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Που τους γνωρίζουμε. Ξέρουμε τις αγωνίες τους, τη δουλειά τους, τα τάλαντά τους. Που γράφουν, ζωγραφίζουν, φωτογραφίζουν, σπουδάζουν.

Αλλά δεν μένουμε εκεί. Τα πανιά μας ανοικτά, να «πάρουν» όλους τους αγέρηδες που φυσούν, από όπου κι αν φυσούν και να τους κάνουν, ταξίδι!!

Το κάλεσμά μας ανοικτό και πλατύ λοιπόν απευθύνεται σε όλους και όλες. Χωράμε όλοι ως συνεπιβάτες και συνδιαμορφωτές του ίδιου του ταξιδιού. Και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χάσουμε τη ρότα μας. Τα κατάρτια μας βαριά και καλοδουλεμένα : Λογοτεχνία, Τέχνη , Εκπαίδευση.

Οι λέξεις, το κυρίαρχο εργαλείο μας. Γιατί έχουν δύναμη, οι λέξεις. Και αυτό είναι κάτι, που η εξουσία (σε κάθε πιθανή εκδοχή της) αλλά και οι τεχνικοί της εξουσίας και των μηχανισμών της το γνώριζαν πάντα και εξακολουθούν να το γνωρίζουν καλά, και βεβαίως να το χρησιμοποιούν. Οι λέξεις, οι ιδέες δεν περιγράφουν απλώς καταστάσεις και γεγονότα, δεν σχηματοποιούν και αποσαφηνίζουν μόνον τις έννοιες, αλλά διεγείρουν συνειδήσεις, εξάπτουν φαντασίες, μορφοποιούν όνειρα, προκαλούν συναισθήματα, πυρπολούν ψυχές, ξεσηκώνουν αγώνες, εξεγέρσεις, επαναστάσεις, παρασύρουν σε φανατισμούς. Με λέξεις τέτοιες θα παλεύουμε, με τις τέχνες θα ομορφαίνουμε τούτη την απάλη. Και το αποτέλεσμα για σας. Στα χέρια σας. Στην αγάπη, αλλά και στην κριτική σας…» ( Ν. Μεντζίνης)

Το περιοδικό “ΑΠΙΚΟ” για τη Λογοτεχνία, την Τέχνη, την Εκπαίδευση, εκδίδεται από συντακτική Επιτροπή υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και με την συνεχή υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης που αναγνωρίζει τις υψηλές αισθητικές του ποιότητες και το πλούσιο σε σημασίες και νοήματα πνευματικό του περιεχόμενο, στην ξεχωριστή δυναμική της λογοτεχνίας που προτάσσει. Είναι γεγονός ότι στα 6 μέχρι στιγμής θεματικά τεύχη του, με το 7ο επί του πιεστηρίου η συμβολική, συναρπαστική και υπαινικτική γλώσσα της λογοτεχνίας αυξάνει δυναμικά το αναγνωστικό του κοινό και η έκδοση ταξιδεύει και φιλοξενείται σε όλο και περισσότερα βιβλιοπωλεία σε διάφορες πόλεις της χώρας μας.

Ευχή της γράφουσας το λογοτεχνικό περιοδικό “ΑΠΙΚΟ» να συνεχίσει να ενεργοποιεί με την ετοιμότητα και την ποιότητα που αντανακλά, νέους «ταξιδευτές» που θα αυξάνονται και θα συμπορεύονται με μεράκι, για να δώσουν στα περιεχόμενα του πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες μορφές της πολιτισμικής και παιδαγωγικής εμπειρίας, δια των τεχνών. Η τέχνη ενοποιεί τους ανθρώπους, δεν τους διαχωρίζει. Αν ένα αίτημα είναι αυθεντικά αισθητικό θα παραμείνει διαχρονικά καθαρό, ανοιχτό και ενδιαφέρον!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
https://apikomagazine.gr/
https://www.facebook.com/groups/917555371785262
https://apikomagazine.gr/nostos-to-thema-tou-epomenou-tefchous/

ΝΕΟ EMAIL για την αποστολή κειμένων: apikoperiodiko@outlook.com.gr

https://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=2160

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες