Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Ως διεθνές συνέδριο με αφετηρία το έργο του Kρητικού στοχαστή Ν. Καζαντζάκη

 

«Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω… η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη…»
Ασκητική,  Ν. Καζαντζάκης

Η δυναμική  και η επιτυχία τους ενός  συνεδρίου  σηματοδοτείται  και κρίνεται από πολλές παραμέτρους  που σχετίζονται με την πρωτοτυπία του  θέματος και  τη στοχοθεσία του, την ευρύτητα των  ενοτήτων του,  τους συμμετέχοντες  επιστήμονες, ερευνητές και εισηγητές, τη λεπτομέρεια σε κάθε πτυχή της  διοργάνωσης, την επιστημονική τεκμηρίωση των επιλεγμένων εισηγήσεων,  την συνέπεια στη δημοσιοποίηση του και την επικοινωνία  της ιδέας του,  το βήμα διαλόγου που ενεργοποιεί στις εργασίες του, τον τύπο των παρεμβάσεων που υιοθετεί κατά την υλοποίηση του, την επίτευξη των στόχων του και την ποιότητα των αποτελεσμάτων του   και πολλά άλλα..
Με   αφορμή τη  συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο  του Ν. Καζαντζάκη  τον Οκτώβριο του 2017 και με βάση το δεδομένο ότι το έτος 2017  έχει ανακηρυχθεί με απόφαση (18-03-2016) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού « Έτος Καζαντζάκη», ένα σπουδαίο συνέδριο  αφιερωμένο σε εκείνον, πρόκειται να διεξαχθεί στο Ηράκλειο τις επόμενες ημέρες με έμφαση  στην αξιοποίηση του έργου του στην εκπαίδευση  και με σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το «Εργαστήριο για τη μελέτη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, διοργανώνεται
υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ  το  Διεθνές Συνέδριο με θέμα:
«Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» (Εκδοχές πρόσληψης στη Διδασκαλία και στην Έρευνα).
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τις ημερομηνίες  19, 20, 21και 22 Οκτωβρίου 2017, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ η εναρκτήρια τελετή θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.00. Το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει  μεγάλη συμμετοχή  τόσο για την πρωτοτυπία του θέματος του , όσο και για το επιστημονικό ενδιαφέρον του μεγάλου αριθμού εισηγήσεων, αλλά  και τις πλούσιες παράλληλες δράσεις του.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει και να αποτυπώσει τη θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Να αναδείξει τις διαφορετικές εκδοχές  πρόσληψης του συγγραφέα στη διδασκαλία και στην έρευνα. να καταρρίψει ως μύθο ή να παγιώσει ως πραγματικότητα το δυσπρόσιτο και το ακατάλληλο της πνευματικής δημιουργίας του για παιδιά. να  εξάγει συμπεράσματα από τη σύγκριση-συσχετισμό της κατάστασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να προωθήσει δημιουργικό διάλογο, σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή αξιοποίηση του έργου του στην Εκπαίδευση, εφόσον αποδειχθεί η παιδαγωγική του αξία, αλλά και η επικαιρότητα και διαχρονικότητά του.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής  κ. Κανάκη Σοφία, Φιλόλογος και  μέλος της Συντονιστικής επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη ( Δ.Ε.Φ.Ν.Κ):
« Η ανταπόκριση στην πρόσκληση για συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες της Οργανωτικής Επιτροπής. Συμμετέχουν τελικά 105 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (19 συνεδρίες, 4 κεντρικοί ομιλητές, 1 στρογγυλή τράπεζα, 09 εργαστήρια) . Ενώ την Πέμπτη,19.10.2017, προσυνεδριακά, θα παρουσιαστούν πέντε (05)  δράσεις, εμπνευσμένες από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο αριθμός, η ποικιλία των εισηγήσεων και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που εμφανίζουν, πιστεύουμε πως θα δώσουν τις απαντήσεις, που αναμένουμε στα ερωτήματα, που προκύπτουν από τη θεματολογία του συνεδρίου, και θα συμβάλουν, ουσιαστικά, στην επιτυχία του.
Απώτερη φιλοδοξία μας: η συστηματικότερη και σε βάθος μελέτη του συγγραφικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Το ζητούμενο είναι να φανεί το ύψος του Νίκου Καζαντζάκη ως συγγραφέα παιδαγωγού και ανθρώπου και να τοποθετηθεί, όσο γίνεται, στη θέση, που του αναλογεί, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη σκέψη μας και στην καρδιά μας»
Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς συνεδρίου, που το πλουτίζουν και του δίνουν ξεχωριστό χρώμα και ύφος:
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ( ώρα 19.30- 21.00): Προβολή  ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη: «Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη».
Το  ντοκιμαντέρ αναφέρεται  στην προσωπική και συγγραφική Οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή. Με αφορμή το σε λίγους γνωστό επικό ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσεια», ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης. Στη Σουηδία, ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα. Η Οδύσσεια του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, γι’ αυτό και μεγαλειώδης.Ο Καζαντζάκης, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους μεγάλων κρίσεων και φτώχειας, τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ευθύνη απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως γράφει στην Ασκητική, «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω… η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη…»
Η ταινία θα προβληθεί στην αίθουσα 3(Μικρό θέατρο) του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου .Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μένιο Καραγιάννη και την Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Ζαμπία Αγριμάκη
Παρασκευή 20-10-2017:
Αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη
( ώρα 10.00).
Επίσκεψη- ξενάγηση στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά
( ώρα 11.00- 14.00).
Μουσική εκδήλωση: «ΟΔΥΣΕΙΑ» του Νίκου Καζαντζάκη,       μελοποιημένη από το Μάνο Μουντάκη. Παίζει το παραδοσιακό σύνολο  του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου ( ώρα 21.00), στη Βασιλική  Αγίου Μάρκου.
Δεξίωση των συνέδρων από το Δήμο Ηρακλείου, στο αίθριο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου ( πλατεία Λιονταριών), ώρα 21.30.
Παρασκευή 20.10 μέχρι Κυριακή 22.10 στη Βασιλική Αγίου Μάρκου:
Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη».
Από τη φωτογραφική ομάδα του συλλόγου των Φίλων τη Τέχνης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, με επιμέλεια Χρήστου Τσουμπλέκα, φωτογράφου»

Αναλυτικότερα:
Για ενημέρωση: fb Διεθνές Συνέδριο: “Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Εκπαίδευση”
Για επικοινωνία: synedrionk@gmail.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες