Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ως αισθητική εμπειρία με ψηφιακό βλέμμα

[…] Σημείο απόλυτο, η μοναξιά μου: ίσια, στρωτή, χωρίς καμιάν ανωμαλία όπου να πιαστεί το βλέμμα. Προσπαθώ να συγκεντρώσω μια δύναμη σχεδόν μαγνητική, σαν αυτή που κουνά τα τραπεζάκια, για να ιδώ μέσα μου λίγο φως. Ώσπου να καταστραφεί κανείς, μπορεί να υπάρξει κάτι πιο δυνατό. Όμως δεν μου μένει πια πολλή δύναμη. […]
Γιώργος Σεφέρης

Η παρουσία των εκθέσεων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε φυσικό χώρο είναι αναντικατάστατο κομμάτι της εμπειρίας που αποκομίζουμε από την επικοινωνία των πολιτισμικών αγαθών. Ωστόσο το ψηφιακό τοπίο παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες που ενίοτε αιφνιδιάζουν ευχάριστα, δημιουργεί κοινό διευρυμένο, κοινό με μεγαλύτερες ελευθερίες και στην τρέχουσα συνθήκη του Covid 19 επιχειρεί την κάλυψη του κενού που δημιουργείται στον θεατή από την απουσία της δια ζώσης θέασης του έργου τέχνης. επιστρατεύοντας όλο και περισσότερα εργαλεία , τεχνικές και τακτικές .

H Art Athina, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε, δεδομένων των συνθηκών, να διεξαχθεί όπως τις προηγούμενες χρονιές. Η μεταφορά αυτή στον ψηφιακό χώρο και η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των συμμετεχόντων. Ο μεγάλος ετήσιος εικαστικός θεσμός είναι παρών μέσα από τη virtual εκδοχή του, όπως και πολλές άλλα σήμερα στην ιδιότυπη συνθήκη της πανδημίας. Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Art Athina ιδρύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γκαλερί Τέχνης το 1993 και αποτελεί μια από τις παλαιότερες εκθέσεις τέχνης στην Ευρώπη. Η ισχυρή θεσμική της παρουσία έχει καθιερωθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω της συνεχούς συμμετοχής ελληνικών και διεθνών γκαλερί, καθώς και του παράλληλου καλλιτεχνικού του προγράμματος, που πραγματοποιείται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ετήσιας διοργάνωσης της Art Athina, αλλά και όλο το χρόνο.

Η φετινή οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual έχει σαφείς αναφορές στην πανδημία και τις συνέπειες της στην καθημερινότητα μας. Κάθε χαρακτήρας της νέας γραμματοσειράς αποτελείται στοιχεία τα οποία δεν εφάπτονται υπονοώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται για την ασφάλεια όλων μας λόγω της πανδημίας. Όπως καλούμαστε να συνεργαστούμε χωρίς να έχουμε, ωστόσο, άμεση επαφή, έτσι και τα στοιχεία που αποτελούν κάθε γράμμα χωρίς να ακουμπούν το ένα στο άλλο επιχειρούν να σχηματίσουν τη σωστή εικόνα ώστε να είναι αναγνώσιμο το κείμενο. Ανάμεσά στις λέξεις εμφανίζονται σχέδια με κόκκινο χρώμα που αποτυπώνουν με χιούμορ καταστάσεις που βιώσαμε όλοι καθημερινά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και επιχειρούν να προσθέσουν μια νότα αισιοδοξίας. Τον σχεδιασμό υπογράφουν για ακόμη μία χρονιά οι σταθεροί συνεργάτες της Αrt Athina, οι G Design Studio

Η Λαμπρινή Μποβιάτσου σπούδασε Ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti di Roma.. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο της σε 12 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 90 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ειδικά στα Χανιά, πόλη που ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Η Λαμπρινή Μποβιάτσου είναι μια δραστήρια δημιουργός που με πάθος και αφοσίωση στην τέχνη της , συνδιαλέγεται με το κοινό της με μια ανεξάντλητη εκφραστική δημιουργικότητα και πάντα με την πρόθεση της γόνιμης αλληλεπίδρασης με βάση τη σύγχρονη ρέουσα κοινωνική πραγματικότητα.

Με την Γκαλερί Σκουφά συμμετέχει στην ART ATHINA 2020 μαζί με άλλους καλλιτέχνες με το έργο της “Inside the mind of an artist” το οποίο είναι μια σύνθεση γλυπτού με video. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Η Λαμπρινή Μποβιάτσου με τη συμμετοχή της στην Αrt Athina 2020 αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού στο βλέμμα του γλυπτού της που οδηγεί τον αποδέκτη, ευρηματικά σε ένα ψηφιακό ταξίδι σε δικά της αγαπημένα « συμβολικά τοπία». Τα τοπία αποκαλύπτουν τον ψυχισμό ίδιας και την αγωνιώδη και ταυτόχρονα λυτρωτική διαδικασία της δική της ενδοσκόπησης με την ανάγκη να ανασύρει αντισταθμιστικά δυνάμεις από τη φύση. Η μορφή της στο γλυπτό υπονοεί την αναμέτρηση της με την επεξεργασία της ύλης και με δύσκολα συναισθήματα, ώστε να ανταποκριθεί στην απώλεια της εγγύτητας.

Η ίδια περιγράφοντας την ιδέα του έργου της μοιράζεται τα συναισθήματα που κινητοποίησαν την έμπνευση της :
«”Inside the mind of an artist”, είναι ο τίτλος του έργου μου που εκτίθεται στα πλαίσια της Art-Athina 2020, με τη γκαλερί Σκουφά. Το γλυπτό, όπως και το βίντεο που προβάλλεται μέσα από το μάτι, επάνω σε ένα τελάρο ζωγραφικής, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του lock down.
Ήταν, ουσιαστικά, η διέξοδος μου σε μία κατάσταση επιβεβλημένης απομόνωσης και αναμονής. Η ανάγκη για επικοινωνία, για επαφή, για γαλήνη, για όμορφες εικόνες, για «γέμισμα» του κενού χρόνου, με ώθησε στο να δημιουργήσω ένα γλυπτό που να απαιτεί προσήλωση και σωματικό κάματο. Η καθημερινή μου ενασχόληση με την κατασκευή του, χαϊδεύοντας την ύλη και μαχόμενη με αυτήν, με οδήγησε κατά κάποιον τρόπο στο να εισχωρήσω, περισσότερο από ποτέ, βαθιά μέσα σε έναν κόσμο απαράμιλλης ομορφιάς που παρηγορητικά και σταδιακά με ανέσυρε από την αγωνιώδη και κοπιαστική καθημερινή διαβίωση. Εκείνον της Φύσης και της Τέχνης.
Ταυτόχρονα, τα βράδια, κατέφευγα μέσω του υπολογιστή μου σε εικόνες και μικρά βίντεο που είχα τραβήξει κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών μου στη φύση, κυρίως τη χρονική περίοδο ακριβώς πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είτε τυχαία, είτε ενστικτωδώς έβγαινα καθημερινά από το σπίτι και τρέχοντας ή κολυμπώντας, απολάμβανα την τόσο απλή αλλά και τόσο δυσεύρετη αίσθηση του να είμαι ζωντανή, ένα απειροελάχιστο κομμάτι του όλου. Τότε, άλλωστε, προετοίμαζα και τα έργα που παρουσιάστηκαν το Μάρτιο του 2020 στη γκαλερί Σκουφά με τον γενικό τίτλο «Ωκεάνιον».
Το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας ήταν το βίντεο εκείνο, που χωρίς δισταγμό, επέλεξα, ως τη δική μου αλήθεια για να προβάλλεται μέσα από το βλέμμα του γλυπτού. Πρόθεσή μου είναι να δημιουργήσω μια αίσθηση εγγύτητας τώρα που η ίδια η επαφή του ανθρώπου με τον άνθρωπο είναι απαγορευμένη. Είμαι εδώ, εύθραυστη και ευάλωτη και την ίδια στιγμή δυνατή και προσαρμοστική, όπως κάθε άνθρωπος. Το έργο μου αυτό είναι σαν μία προσφορά του ιδίου μου του εαυτού στο βλέμμα του θεατή»

Μ.Δ Οι τέχνες ή ειδικότερα η τέχνη που εσύ υπηρετείς με τόσο πάθος , πιστεύεις ότι απειλούνται από τη συνθήκη του ψηφιακού τοπίου ή μήπως αποκτούν νέες επικοινωνιακές και εκφραστικές δυνατότητες?
Λ.Μ Τα τελευταία χρόνια η Τέχνη και ειδικά οι εικαστικές τέχνες έχουν αποκτήσει μία ακόμη δυνατότητα επικοινωνίας, μέσα από το ψηφιακό τοπίο. Η εικόνα είναι πλέον η μεγάλη δύναμη για μεταφορά ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων. Υπάρχει, επίσης, μεγαλύτερη αμεσότητα στην επικοινωνία μιας νέας ιδέας ή και ακόμα ενός έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κοινό εισχωρεί μέσα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη, διαβάζει τις σκέψεις του, μπαίνει, θα έλεγα, μέσα στον κόσμο του, πέρα από τη συγκεκριμένη περίοδο ή τον τόπο διεξαγωγής μιας έκθεσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει τη φράση: “είδα την έκθεσή σου στο διαδίκτυο και μου άρεσε πολύ”. Αυτό είναι βέβαια, θετικό, κρύβει όμως και τις παγίδες του. Γιατί, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απευθείας θέαση του έργου τέχνης, με την άμεση επαφή του θεατή με τις χρωστικές, τον πηλό, την βιντεοπροβολή, ή οποιοδήποτε υλικό έχει επιλέξει ο καλλιτέχνης για να εκφραστεί.
Η ενέργεια του ανθρώπου που δημιούργησε το έργο, ο προσωπικός του κάματος, η μολυβιά, η ένταση ή η απαλότητα της πινελιάς, το χρωματιστό φως που βγαίνει από το μηχάνημα προβολής και διαχέεται στο χώρο, δε μεταφέρονται, δυστυχώς, μέσα από μια φωτογραφία, ή ένα βίντεο που βλέπουμε στον υπολογιστή μας. Στην περίπτωση της πανδημίας, όπου οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων δεν συνίστανται είναι, βέβαια, μια κάποια λύση, όπως στην περίπτωση της Art-Athina virtual. Παρ’όλα αυτά, ελπίζω σύντομα η ιδιάζουσα αυτή συνθήκη που ζούμε να περάσει με τον πιο ανώδυνο τρόπο, ώστε να επανέλθει η άμεση επαφή του ανθρώπου με τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του»..

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις:
H γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει στον πρώτο όροφο, τα έργα των συνεργατών της γκαλερί, που συμμετέχουν στη φετινή διαδικτυακή Art Athina 2020 www.aavirtual.gr
www.skoufagallery.gr
8 – 31 Οκτωβρίου 2020
Γκαλερί Σκουφά – άνω όροφος
Καλλιτέχνες που εκθέτουν :
Nίκος Αγγελίδης
Καλλιόπη Ασαργιωτάκη
Μαρία Γιαννακάκη
Τάκης Ζερδεβάς
Ειρήνη Ηλιοπούλου
Ειρήνη Κανά
Τίνα Καραγεώργη
Τάσος Μανταβίνος
Στέλλα Μελετοπούλου
Λαμπρινή Μποβιάτσου
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
Αχιλλέας Ραζής
Παύλος Σάμιος
Αμαλία Σωτηροπούλου
Γιώργος Χαδούλης
https://www.culturenow.gr/art-athina-virtual-o-megalyteros-eikastikos-thesmos-xekina-to-psifiako-toy-taxidi/

ΟΙ φωτογραφίες των έργων ανήκουν στον Μιχάλη Καλαϊτζάκη
Η φωτογραφία της Λ. Μποβιάτσου δίπλα στο έργο της είναι του Μανώλη Παπαδάκη
Πηγή:
ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΕΜM.(2003) επμ , ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΝΟΜΠΕΛ 1963)ΜΕΡΕΣ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ), 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1925-17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1931, Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ ,ΑΘΗΝΑ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα