Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ως αέναο “γίγνεσθαι”

“Η δύναμη της τέχνης είναι τεράστια. Είσαι εσύ και αυτό που συντελείται εκεί. Καταργείται ο χρόνος. Αυτή λοιπόν τη µαγεία, τη δύναμη που έχει ο κινηµατογράφος, όταν την ενεργοποιήσεις σε περιόδους κρίσης, µπορεί να είναι χρήσιμη αληθινά στους συνανθρώπους σου».
Γιάννης Σμαραγδής

Μια κινηματογραφική ταινία με πολύ υψηλές αισθητικές ποιότητες πλάνα που ακτινοβολούν εσωτερικότητα δημιουργεί απελευθερωτικές σκέψεις και συμπαρασύρει τους θεατές με τη ροή ενδιαφέροντος που θα ζήλευε ακόμη και το νερό!

Η ταινία που φέρει τον τίτλο « ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ. Η αέναη πορεία του κύκλου της ζωής» μόλις ξεκίνησε το ταξίδι της, το οποίο προδιαγράφεται συναρπαστικό και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και ενδιαφέρον για το κοινό όχι μόνο της χώρας μας! Η ταινία συνδυάζει πολύ επιμελημένα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ταυτότητα της , αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας ομάδας συντελεστών από την Κρήτη.

Στο σχετικό δελτίο τύπου διαβάζουμε: «Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους όπου σκιαγραφείται με λεπτομέρεια ένα πολύχρωμο και φαντασμαγορικό συνονθύλευμα τοπίων, συνοδευμένο από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Βαρσαμάκη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, φιλοτεχνείται το παζλ μια ολόκληρης ζωής, εντεθειμένης στην Κρήτη.

Τα ερωτήματα που τίθενται στην ταινία είναι: τι είναι ο χρόνος και πως τον αντιλαμβανόμαστε; Ποια η σημειολογική έννοια της ζωής και της ύπαρξης; Πως την ερμηνεύουμε και την αποτυπώνουμε στην καθημερινή μας πράξη; Ζούμε άραγε τις στιγμές δίνοντάς τους την απαραίτητη αξία στον «εκάστοτε» κύκλο της ζωής μας;»

Η κινηματογραφική της γλώσσα, είναι φανερό ότι έχει επενδύσει στη μοναδική ανεξερεύνητη γοητεία του κρητικού τοπίου, στις ενδιαφέρουσες μοναδικές εναλλαγές του, που σε αρμονικό συνδυασμό με τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο, δημιουργούν μια αξεπέραστη αφήγηση του κύκλου της ζωής ! Το «αέναο γίγνεσθαι» τεκμηριώνεται με μεγαλοπρέπεια πρώτιστα στη φύση που εκθέτει και υπενθυμίζει εύγλωττα τη γέννηση, τον θάνατο, την αναγέννηση, την αναδημιουργία, Πριν γεννηθούμε κολυμπάμε σε υγρό περιβάλλον, το σώμα μας αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από νερό και όταν ο βιολογικός μας κύκλος ολοκληρωθεί επιστρέφουμε στη φύση γινόμαστε χώμα ή μπορούμε να βυθιστούμε στο απέραντο νερό της θάλασσας.

Η κίνηση των εξαιρετικά επιμελημένων εικόνων και οι επεμβάσεις στη ροή μέσω των τεχνικών του μοντάζ, διαμορφώνει αριστοτεχνικά τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό, όσο και το ήθος της ταινίας. Η διάρκεια της σύντομη, αλλά επιτυγχάνει πολύ περιεκτικά να αγγίξει το κρίσιμο θέμα του ποιοτικού χρόνου και της αξίας των στιγμών στο ταξίδι της ζωής.

Η ταινία εκπέμπει με πολλούς τρόπους την ελπίδα και την προσμονή της αναγέννησης. Η δύναμη της ροής του νερού επιλέγεται ευρηματικά από τους δημιουργούς για τους πολλαπλούς συμβολισμούς και τον λυτρωτικό του ρόλο. Είναι διττή η δύναμη του νερού. Ναι, κυλάει γι’ αυτό και μένει καθάριο, διαυγές. αλλά και προσκρούει, συγκρούεται, αγωνίζεται, ψάχνει διεξόδους για να συνεχίσει την κίνηση του.

Ο χρόνος έτσι γίνεται «άχρονος» υπενθυμίζοντας την πανομοιότυπη ακολουθία του κύκλου της ζωής που τίποτα δεν μπορεί να διακόψει ή να διαταράξει, αν εμείς, ως ανθρώπινες οντότητες συνειδητοποιούμε ότι όλα συμβαίνουν με σύνεση στη φύση! Όλα συνδέονται και αλληλοεπιδρούν θαυμαστά !! Και ο θάνατος του ανθρώπου, γιατί και εμείς είμαστε οργανικό της κομμάτι της φύσης, απηχεί απλά το πεπερασμένο της μικρής βιολογικής μας ύπαρξης, αλλά σηματοδοτεί ταυτόχρονα και το «αέναο γίγνεσθαι» του πολισμού, των επιτευγμάτων, των έργων του ανθρώπου στο περιβάλλον του. Η φθαρτή υπόσταση κάθε ανθρώπου δίνει πάντα το έναυσμα για μια νέα αρχή στην απεραντοσύνη μιας αδιαμφισβήτητης συνέχειας του γίγνεσθαι, ενός μέλλοντος που θα χαράζεται ποικιλότροπα στο διηνεκές, με την ανθρώπινη ύπαρξη να συμπορεύεται με την αέναη φύση, την αέναη εξέλιξη, την αέναη κίνηση, την αέναη δημιουργία…

Όταν ο χρόνος παραλληλίζεται με το νερό και τον κύκλο του, είναι δυνατό να αντιληφθούμε πιο εύκολα τον συμβατικό του χαρακτήρα. Το απόσπασμα του Οδυσσέα Ελύτη παρακάτω δίνει αντίστοιχα εναύσματα για σκέψη, όπως και η ταινία «ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ» που συγκλίνει με αυτό που ο σπουδαίος εθνικός μας ποιητής εκφράζει εύστοχα για τον χρόνο:

«[…]Κανείς μας δεν έδειξε την πρόθεση να τον κτυπήσει στο αδύνατο σημείο του, που είναι η συμβατική του υπόσταση, αυτή που εμείς οι ίδιοι του προσδώσαμε απλώς για να διευκολύνει τις καθημερινές μας συναλλαγές. Μας τρομάζει το ποσοστό της αυθαίρετης σκέψης που απαιτείται για να σπάσουμε το φράγμα του κοινώς νοείν και ν΄αντιληφθούμε ότι τα κομμάτια της ζωής που προσκτάται και συμπαρασύρει στην ευθύγραμμη πορεία του ο χρόνος, είναι δυνατόν να νοούνται ως ανεξάρτητα, ν’ αρμόζονται από διαφορετικές πλευρές και να σχηματίζουν μια άλλου είδους αλληλουχία, εξίσου, αν όχι και περισσότερο έγκυρη, από την άποψη ότι προβάλλει ανάγλυφη την ονειρική φύση της ζωής μας και την κατακυρώνει….»(Οδυσσέας Ελύτης, « Εν λευκώ» , εκδ. Ίκαρος)

Μάνος Τριανταφυλλάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης, παραγωγός.

Μιλώντας με τον ηθοποιό- σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας κ. Μάνο Τριανταφυλλάκη, μας δίνει μια σύντομη περιγραφή των πρώτων ανταποκρίσεων από την προβολή της στον διεθνή χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία εμπεριέχει βιωματικές αναφορές στον πατέρα του, που έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο:

«Η ταινία μόλις ξεκίνησε το ταξίδι της, ήδη από τον πρώτο μήνα η διεθνής αποδοχή είναι μεγάλη. Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη λάβει δύο βραβεία:
1. καλύτερης σκηνοθεσίας και
2. καλύτερης πρωτότυπης ιδέας, από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Top Indie Film Awards του Τόκιο (Ιαπωνία).

Η ταινία ήταν υποψήφια στο ίδιο φεστιβάλ για βραβείο
1. καλύτερης ταινίας,
2. καλύτερης κινηματογράφησης,
3. καλύτερου μοντάζ,
4. καλύτερης μουσικής και
5. καλύτερου σεναρίου!

Για μία ολόκληρη εβδομάδα η ταινία παίχτηκε στο “Dunedin International Film Festival” στο Ντουνεντίν της Φλόριντα από τις 11-17 Ιανουαρίου, ενώ το επόμενο διάστημα είναι πολλές οι επίσημες συμμετοχές της σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το αμέσως επόμενο διάστημα η ταινία έχει επιλεγεί επίσημα και πρόκειται να προβληθεί σε φεστιβάλ της Καλιφόρνια, του Οχάιο, της Βενεζουέλας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, του Ιράν και σε πολλές ακόμα χώρες που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Επίσης έχουμε λάβει μία ακόμη τιμητική διάκριση (special mention), από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου “Asia South East ShortFilmFestival” στην μακρινή Καμπότζη (Cambodia)»

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό κ. Μάνο Τριανταφυλλάκη ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αφιερώματος και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη του, με την ευχή η ταινία να έχει ένα αέναο ταξίδι επιτυχιών!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

https://www.patrasevents.gr/article/73590-manos-triantafillakis
https://www.facebook.com/JustLikeWaterShortFilm/

Η ταυτότητα και οι συντελεστές της ταινίας

«ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ: Η αέναη πορεία του κύκλου της ζωής»

Σκηνοθεσία: Μάνος Τριανταφυλλάκης
Σενάριο: Μάνος Τριανταφυλλάκης, Ελίνα Νταρακλίτσα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαρίνος Παπαδαντωνάκης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης
Συμμετέχουν: Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Ηλέκτρα Μητσιμάρη, Μαρία Καστελλιανού, Γιάννης Κιουρανάκης, Μάνος Τριανταφυλλάκης
Αφηγητής: Θανάσης Νάκος

Κάμερα: Νίκος Βάνδουλας
Εναέριες Λήψεις: Αλέξανδρος Χατζηπαναγιώτης, Γιώργος Μπαλωθιάρης
Σχεδιασμός Ήχου: Μάνος Τσιριγωτάκης
Μουσική επιμέλεια: Manos JMT
Μοντάζ: Πέτρος Κιοσές, Χάρης Γρηγορέλης
Τρέιλερ: Νίκος Κονιτσιώτης

Ειδικά εφέ: Αλέξης Παράσχος
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Σάρδης
Τίτλοι: Γιώργος Παυλούδης
Υπότιτλοι: Σταματίνα Ζιώγα
Γραφιστική Επιμέλεια: Κώστας Μακρής
Ψιμυθίωση: Μαρία Μαρκογιαννάκη
Μετάφραση στα Αγγλικά: Μαρία Δραγατάκη
Μετάφραση στα Ιταλικά: Francesca Minutoli

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαντώ Ρασούλη
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελίνα Νταρακλίτσα
Βοηθός Παραγωγής; Κωνσταντίνος Μακρής
Εκτέλεση Παραγωγής: Πέτρος Κιοσές, Κώστας Σταματόπουλος, Νίκος Κονιτσιώτης, Παυλίνα Αγαλιανού, Λήδα Πλατσή, Νώντας Μητσιμάρης, Άγγελος Παπουτσιδάκης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Ελιάνα Περηφάνου, Χριστίνα Άρτεμις Παππά
Συμπαραγωγή: Κώστας Μακρής
Παραγωγή: Μάνος Τριανταφυλλάκης
Χώρος: Ηράκλειο, Οροπέδιο Λασιθίου, Οροπέδιο Λιμνάκαρου, Ελούντα, Ιεράπετρα, Χρυσή (Γαϊδουρονήσι).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα