Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ορμπαν και Αρθρο 7

Ο Ούγγρος πρ/ργός Βίκτωρ Ορμπαν τάραξε τ’ απόνερα της τελματωμένης Ευρώπης για μια ακόμη φορά. Δεν είχε αποδεχθεί τον καταμερισμό των ροών προσφύγων και την ποσόστωση απορρόφησής των από τη χώρα του. Είχε ξεκαθαρίσει, ότι η Ουγγαρία διεκδικούσε το δικαίωμα, να ενεργεί, όσον αφορά το μεταναστευτικό, διαφορετικά απ’ τη Γερμανία και τις άλλες χώρες. Και έκλεισε τα σύνορα.
Πήγε κόντρα στο Ευρωσύστημα. Απευθυνόμενος στον Ουγγρικό λαό, είπε μερικές αλήθειες, για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη. Οτι «ο φανατικός διεθνισμός των Βρυξελλών χρησιμοποιεί διαφορετικό σύνολο εργαλείων, για να μας αναγκάσει να υποταχθούμε». Είπε κι άλλα ο Ορμπαν για τους “γκαουλάϊτερ του Γ’ Ράϊχ”, που με το “εργαλείο” τους τα “δάνεια” δεν χρειάζονταν τάνκς, να σκλαβώσουν ελεύθερες χώρες. Ενδιαφέρθηκε με τις επί μέρους πολιτικές του για την Ουγγαρία και το λαό που διοικεί.
Δεν έλαβε υπόψη του, όμως, ότι η χώρα του, βρίσκεται στην Ε.Ε., στην οποίαν κάθε κράτος – μέλος δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Τώρα τα θυμήθηκε αυτά; Οταν επί 8 χρόνια εφαρμόζονταν στους Ελληνες τον είχε πιάσει… γλωσσοδέτης!!
Ετσι δεν άργησαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, να τεκμηριώσουν κατηγορίες εναντίον του, ότι δεν είναι “αλληλέγγυος”, όπως προβλέπεται απ’ τη Συνθήκη της Λισαβώνος για την Ε.Ε. Συνετάγη μια έκθεση κατόπιν ερευνών Ολλανδών Πρασίνων, με την οποίαν κατηγορείται για διασπάθηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και επειδή δεν δέχεται ούτε ένα πρόσφυγα στην Ουγγαρία. Αποφασίστηκε δε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβώνος, που προβλέπει επιβολή κυρώσεων μέχρι και στέρηση ψήφου στις αποφάσεις του Ε. Συμβουλίου.
Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών και Σοσιαλιστών της Ε. Επιτροπής κ. Ούντο Μπούλμαν ενοχλήθηκε ακούοντας τον «Ορμπαν να υποστηρίζει τις απόψεις του». «Το κοινοβούλιο», είπε, «θέλει να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των πολιτών της Ουγγαρίας. Ακούω τον κ. Ορμπαν, που δεν θέλει να καταλάβει τι συζητάμε εδώ σήμερα. Κύριε Ορμπαν πλουτίζουν μέλη και φίλοι της κυβέρνησής σας με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό σας θεωρώ ό,τι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην Ε.Ε.».
Το άρθρο 7 εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά κατά της Πολωνίας τον Δεκ. 2017 επειδή με δύο διατάγματα γινόταν αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης, καθώς παραβιαζόταν το κράτος δικαίου και υπονομεύονταν οι ευρωπαϊκές αξίες. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμερμανς είχε δηλώσει: «Αν δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, όταν το κράτος δικαίου καταλύεται, αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να καταργηθεί η λειτουργία της Ενωσης στο σύνολό της.
Η απόφαση ψηφίστηκε με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, υπερβαίνουσα τα 4/5 των ψηφισάντων όπως προβέπεται απ’ το άρθρο 7 της Συνθήκης. Ο Ορμπαν μπαίνει σε απομόνωση, αφήνεται δε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής και άλλων κυρώσεων εκτός της στέρησης ψήφου στις αποφάσεις της Ε.Ε.
Κατόπιν τούτου η υπόθεση περνάει στη δικαιοδοσία των ηγετών κρατών – μελών να κυρώσουν απ’ τα κοινοβούλιά τους την απόφαση εις βάρος της Ουγγαρίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα