Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Γαύδου

Ορκίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης η νέα Δημοτική Αρχή Γαύδου, έξω από το Δημαρχείο στον Καραβέ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, τόνισε πως η προηγούμενη θητεία της είναι παρακαταθήκη για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα για το νησί.

Αυτό των εξορύξεων και το ρόλο της τοπικής κοινωνίας της Γαύδου, την ολοκλήρωση του δασικού χάρτη, το δημογραφικό πρόβλημα του νησιού, αλλά και την συγκοινωνία.

Αναλυτικά όσα είπε η κα Στεφανάκη:

Παπά Μανώλη, φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας αυτή τη σημαντική μέρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αρχικά να σας συγχαρώ όλους για την εκλογή σας.

Τους παλιούς δημοτικούς συμβούλους. Δουλέψατε, οι συνδημότες μας αναγνώρισαν την προσφορά σας και σας τίμησαν με την ψήφο τους! Εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια δύναμη και την ίδια διάθεση προσφοράς!

Αλλά και στους νέους δημοτικούς συμβούλους θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την εκλογή σας!

Κύριοι συνάδελφοι,

Παρ’ όλο που η σημερινή ορκωμοσία είναι μια τυπική διαδικασία που επιβάλλεται από το νόμο είναι συνάμα μια πολύ ουσιαστική διαδικασία!

Είμαστε εδώ μετά από τη βούληση των δημοτών μας και δώσαμε όρκο τιμής ότι θα υπηρετήσουμε το νησί και τους ανθρώπους του με σεβασμό, ευσυνείδητα, χωρίς μεροληψίες και προσωπικά συμφέροντα.

Σήμερα, δεσμευόμαστε όλοι, -από όποια παράταξη κι αν προερχόμαστε- ότι θα δουλέψουμε έντιμα, χωρίς αλαζονεία και θα συνεργαστούμε μεταξύ μας… προτάσσοντας το κοινό καλό. Ορκιστήκαμε ότι θα δουλέψουμε με διαφάνεια και εξωστρέφεια και ότι θα αποδεχόμαστε κάθε έλεγχο αρκεί να βασίζεται στους κανόνες της λογικής.

Θα βρούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν όπως είναι η κοινή αγάπη για το νησί, τον κοινό στόχο που είναι η προστασία του νησιού και η βελτίωση της καθημερινότητάς των δημοτών και δεσμεύομαι πως θα δουλέψουμε γι’ αυτά.

Αγαπητοί φίλοι,

Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Η 4ετία που πέρασε δεν ήταν εύκολη. Όμως καταφέραμε πολλά, μάθαμε πολλά και είναι η παρακαταθήκη μας για τη νέα θητεία. Το γεγονός ότι ο κόσμος μας τίμησε με την ψήφο του μας αποζημιώνει για το έργο που κάναμε και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Όμως, πριν αναφερθώ στα έργα και στις δράσεις που είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί είτε σχεδιάζονται για τη νέα θητεία, θέλω να επισημάνω 5 λόγους (5 ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας) και που θεωρώ ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πολύ-πολύ κρίσιμα για το μέλλον του νησιού:

Είναι πέντε ζητήματα που μόνο αν ως τοπική κοινωνία έχουμε ενιαία στάση αν γίνουμε μια γροθιά υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Και ξεκινάω με πρώτο-πρώτο τις εξορύξεις που πλησιάζουν και τη θέση της Γαύδου! Άραγε θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο οι τοπικές κοινωνίες ή όχι;;; Οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να μας αφήνουν να εφησυχάζουμε. Πολύ σημαντικό!!! Είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που πρέπει άμεσα… να αναρωτηθούμε και να αποφασίσουμε.

Ποιος είναι ο κοινωνικός ιστός της Γαύδου; Θέλουμε να είμαστε ένας δήμος της ελληνικής επικράτειας με τους νόμους και τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, με κοινό πολιτισμό με τους Έλληνες πολίτες ή εμείς εδώ προσβλέπουμε να εφεύρουμε έναν εναλλακτικό ορισμό ως κοινωνία, μια κοινωνία που τα μέλη της συμβιώνουν χωρίς συγκεκριμένους κανόνες με κυρίαρχες αρχές την ατομική ευχαρίστηση και την ελευθεριότητα;

Η ολοκλήρωση του δασικού χάρτη που για χρόνια είχε παγώσει προχωράει και ενδέχεται να αλλάξει το τοπίο. Είναι ευθύνη μας να μην αφήσουμε να υποβαθμιστεί… αλλά να γίνει η ευκαιρία μας για να αναβαθμιστεί το νησί.

Η συγκοινωνία. Είναι ο ομφάλιος λώρος κάθε νησιού. Ο κύριος λόγος των ανισοτήτων που βιώνουμε στο νησί έχει να κάνει με τον τομέα των μεταφορών. Άραγε θα εξελιχθεί μέσα στην επόμενη 5ετία;

Το δημογραφικό που είναι μεγάλο πρόβλημα για όλες τις νησιωτικές και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές και η αλήθεια είναι ότι είμαστε στη χειρότερη θέση από όλους.

Αυτοί οι πέντε λόγοι, που ενώ δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας με τη στενή έννοια του νόμου, αλλά καθορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες, θα καθορίσουν την Γαύδο του αύριο!

Αυτή την 5ετία αν καταφέρουμε να παρέμβουμε στους εξωτερικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τα πέντε αυτά ζητήματα ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις και να μπουν οι σωστές βάσεις, το νησί θα πάει καλά.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγοι εναντίον πολλών και χρειάζεται πολλά κιλά θάρρους και καθαρό μυαλό για να πάμε με τη σωστή μεριά της ιστορίας.

Για να επανέλθω όμως στις δικές μας αρμοδιότητες, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη ενημέρωση για τα έργα που είναι σε εξέλιξη και είμαι στη διάθεσή σας κι εγώ και οι συνεργάτες του δήμου για οποιαδήποτε ενημέρωση.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ

ΕΕΤΑΑ. Οδοποιία Καστρί Ελικοδρόμιο 18/1/2024. Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Υπογειοποίηση αγωγού ύδρευσης Σχολείο-Βατσιανά.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Πολιτιστικό Εργαστήρι Βατσιανά. Έχουμε υποβάλει αίτημα στο leader για τον εξοπλισμό του.

ΔΕΥΑΧ Σύστημα τηλεμετρίας με ένα αριθμό ψηφιακών υδρομέτρων, υπάρχει ο ανάδοχος και περιμένουμε τους προσυμβατικούς ελέγχους.

Στην ψηφιακή αναβάθμιση έχουμε ενταχθεί για λόγους πολιτικής προστασίας την εγκατάσταση θερμικών καμερών, πρόγραμμα ΕΥΔΗΜΟΣ

Στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ έχουμε υποβάλει αίτημα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου και φαίνεται να προχωρά καλά. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

Μελέτη του βιολογικού (εντός των ορίων για τις απευθείας αναθέσεις)

Σίγουρα έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα και είμαστε εδώ για ιδέες ρεαλιστικές, ιδέες με εξωστρέφεια, που θα αφορούν όσο γίνεται περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες.

Όλοι μπορούμε -αν θέλουμε- να καταλάβουμε ότι η υποστελέχωση του Δήμου, η έλλειψη ανθρώπων που θα ήθελαν να δουλέψουν στη Γαύδο, οι ιδιαιτερότητες του νησιού είναι τέτοιες που χρειάζεται να επιστρατευτούν οι αιρετοί. Αλλά και οι κάτοικοι να μάθουμε να εκπαιδευτούμε να λειτουργούμε συλλογικά και με διάθεση συνεισφοράς στα Κοινά!

Κι εδώ θα ήθελα να σχολιάσω ένα φαινόμενο που βλέπουμε στη Γαύδο και που δεν το βλέπουμε πουθενά αλλού

Και αναφέρομαι στη συμμετοχή μας σε κοινωνικές ή πολιτιστικές δράσεις που είτε διοργανώνονται από το Δήμο είτε γίνονται γιατί υποβάλλονται από τους κανόνες της Πολιτείας όπως είναι π.χ. η παρέλαση που πάμε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας ή οι εκδηλώσεις του Δήμου που ενώ παίρνουμε θετικότατα σχόλια από τους ανθρώπους εκτός Γαύδου είναι γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι δεν στηρίζουμε.

Και κλείνοντας σιγά-σιγά, θα ήθελα ως επικεφαλής της παράταξης «Γαύδος με όραμα» να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας πίστεψαν και στήριξαν την παράταξή μας στην εκλογική διαδικασία. Όμως, να διαβεβαιώσω κι εκείνους που δεν μας πίστεψαν ότι θα είμαστε εδώ για όλους όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους υποψήφιους της παράταξής μας για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη!

Και ως Δήμαρχος, να ευχαριστήσω την κα Σοφία Ζαΐμη και τον κ. Μενέλαο Βροντάκη για τη δουλειά τους αλλά και για το ήθος τους. Γιατί σ΄ αυτό το ταξίδι μάθαμε ότι δεν είναι τίποτα δεδομένο για όλους!

Οι περισσότεροι το ξέρετε αλλά οφείλω να το πω…

Όσα προσφέρουν η Σοφία και ο Μενέλαος υπερβαίνουν κατά πολύ τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις!

Θέλω να ευχηθώ σε όλους μας μια καλή και δημιουργική θητεία με υγεία σε σας και στις οικογένειές σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα