Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ορίζοντας… ζωής στα Χανιά

Ο Σύλλογος «Ορίζοντας» δραστηριοποιείται στην πόλη των Χανίων με σκοπό την στήριξη παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Εκτός την οικονομική στήριξη, την κάλυψη εξετάσεων, επεμβάσεων ή θεραπειών που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, την εξασφάλιση εισιτηρίων μετακίνησης και την φιλοξενία στα σπίτια που διατηρεί στην Αθήνα κοντά στα μεγάλα νοσοκομεία, ο «Ορίζοντας» δραστηριοποιείται σχετικά με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με την δωρεά μυελού των οστών.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία 4 χρόνια ο Σύλλογός έχει διοργανώσει πολλές δράσεις ενημέρωσης κατά τις οποίες έχουν καταγραφεί στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών σχεδόν 3000 υποψήφιοι και το συγκινητικό είναι ότι από την προσπάθεια αυτή έχουν βρεθεί 3 συμβατοί δότες, οι οποίοι βοήθησαν συνανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους και η μοναδική θεραπεία ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και τη δωρεά Μυελού των Οστών , ο “Ορίζοντας” γνωστοποιεί πως για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών και να μπει σε μία τράπεζα απαιτείται μια απλή κι ανώδυνη διαδικασία, καθώς όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για τη λήψη μοσχεύματος και μετά ο εθελοντής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών, μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, λεμφωμάτων, η απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά νοσήματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.
«Ένα ποσοστό 20% των ασθενών δεν βρίσκει συμβατό δότη! Tο 70% των ασθενών δεν βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους και θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών», επισημαίνεται στη σχετική ανκαοίνωση.
Ο «Ορίζοντας» διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την αύξηση του ποσοστού υποψήφιων εθελοντών δοτών και κατ’ επέκταση την εύρεση περισσότερων συμβατών δοτών και θεραπεία ασθενών. Στα πλαίσια της Σχολικής Ημέρας έχει αποσταλλεί ενημερωτικό υλικό προς όλα τα σχολεία του Νομού μας ενώ εκπαιδευμένοι εθελοντές θα παρευρεθούν σε διάφορα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών, των μελλοντικών μας εθελοντών!

===


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα