Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ώριμο έργο ο κόμβος έξω από το Πολυτεχνείο

» Δέσμευση του περιφερειάρχη για εξασφάλιση χρηματοδότησης

Η τυπική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου κατασκευής κόμβων έξω το Πολυτεχνείου Κρήτης -εκεί όπου είχε σημειωθεί το τραγικό τροχαίο δυστύχημα με θύματα δύο νέα παιδιά το 2017- εκκρεμεί για να μπει στην τελική ευθεία το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση στο Πολυτεχνείο και τις αθλητικές υποδομές που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου και τον περιβάλλοντα χώρο του.

H περιβαλλοντική μελέτη έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τη δέσμευση ότι Περιφέρεια Κρήτης θα εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις αρχές Σεπτεμβρίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά”.
Την εισήγηση του θέματος στη συνεδρίαση εκ μέρους της παράταξης Μαρκογιαννάκη είχε κάνει ο περιφερειακός σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να ξεκαθαρίσει αν έχει την πολιτική βούληση να χρηματοδοτήσει το έργο. «Η επερώτηση αφορά στο αν θα γίνει, αν είναι στις προθέσεις της Αντιπεριφέρειας ή της Περιφέρειας, να ενταχθεί για χρηματοδότηση ο κόμβος», τόνισε σχετικά ο κ. Κοπάσης και πρόσθεσε ότι μετά τις εγκρίσεις το έργο είναι απολύτως ώριμο για να υλοποιηθεί.
«Το επόμενο βήμα είναι αν υπάρχει η διάθεση στην Περιφέρεια να εντάξει για χρηματοδότηση το έργο που κατά τα άλλα είναι ώριμο. …Για λόγους οδικής ασφάλειας και συμβολισμού σε σχέση με το ατύχημα (αλλά) και για το πρακτικό λόγο ότι οδηγεί σε αθλητικές εγκαταστάσεις, πέραν του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία. Νομίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό έργο για να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο», είπε, μεταξύ άλλων, τότε ο κ. Κοπάσης.
Τοποθετούμενος επί του θέματος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αναγνώρισε την αναγκαιότητα του έργου, ενώ έκανε γνωστό ότι η περιβαλλοντική μελέτη έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
«…Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) είναι που τρέχουν αυτή τη μελέτη αυτή τη στιγμή και είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η μελέτη άμεσα, γρήγορα», επεσήμανε ο κ. Καλογερής.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης άφησε αιχμές για τη στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά καταλογίζοντάς τους έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα την Περιφέρεια και τον ΟΑΚ: «Αυτό που λέγαμε το ΄17, το λέμε και το ΄21. Το Υπουργείο πρέπει να εμπιστευτεί περισσότερο τους φορείς και τον ΟΑΚ και την Περιφέρεια, την Περιφέρεια και τον ΟΑΚ. Δεν βάζω ποιος είναι ο πρώτος, ποιος είναι ο δεύτερος, βάζω την εμπιστοσύνη απέναντι στους φορείς της Κρήτης. Και θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αρναουτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Θα μπορούσαμε κάλλιστα εάν δίνονταν και κάποιοι πόροι (να χρηματοδοτηθεί το έργο), γιατί από τότε φώναζε ο προηγούμενος υπουργός… Είναι μία δέσμευση δική μας, να μπορέσουμε με την ολοκλήρωση των μελετών, το έργο θα ενταχθεί. Μπορεί να ενταχθεί στην οδική ασφάλεια, θα το βάλουμε εμείς και ας περιμένουμε το Υπουργείο να κάνει τα μεγάλα έργα ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την -τυπική – έκδοση της ΑΕΠΟ, οι μελέτες θα έρθουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εγκρίσεων και αποφάσεων που χρειάζεται να ληφθούν για να ωριμάσει το έργο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα