Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ελληνοποιηση ισπανικων ελαιολαδων

» Εχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι από Ηράκλειο, Πάτρα και Ηγουμενίτσα
Μεγάλη έκταση φαίνεται να έχουν πάρει οι εισαγωγές ισπανικών ελαιολάδων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και στην Κρήτη προκαλώντας όχι μόνο ανησυχία, αλλά και απογοήτευση στον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ (16-3-14) διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την «τρύπα» που έχει προκαλέσει στην αγορά η καταστροφή περσινής ελαιοπαραγωγής λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, εισάγουν φθηνά λάδια, τα ελληνοποιούν και τα πωλούν ως έξτρα παρθένα. Το «διπλό έγκλημα», όπως το αποκαλεί το δημοσίευμα, έπεσε στα χεριά των «ράμπο» του Υπουργείου οι όποιοι από 17-1-14 έως 5-3-14 δέσμευσαν δεκάδες τόνους ελαιολάδου που προωθούνταν ως ελληνικό.
Βασικές πύλες εισόδου των ιταλικών και ισπανικών λαδιών ήταν κυρίως τα λιμάνια Ηρακλείου, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Μέχρι σήμερα, βάσει επίσημων στοιχείων, έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου από τους οποίους 648 τόνοι είναι εξαιρετικό παρθένο, 282,5 τόνοι λαμπάντε (πολύ κακής ποιότητας) και 324 τόνοι ραφινέ.
Αποδέκτες των εισαγωγών ήταν 14 επιχειρήσεις για 4 από τις οποίες έχουν στοιχειοθετηθεί παραβάσεις για παράνομες ελληνοποιήσεις. Από αυτές μια έχει διαπιστωθεί ότι ελληνοποίησε 55 τόνους εξαιρετικό παρθένο και παράλληλα βάφτισε λαδί «λαμπάντε» (χαμηλής ποιότητας) ως εξαιρετικό παρθένο. Το συγκεκριμένο φορτίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας και οδηγήθηκε σε περιοχή της Πελοποννήσου για τυποποίηση.
Μεγάλο όμως μέρος των ερευνών έχει εστιαστεί και στην Κρήτη καθώς επιχειρήσεις του νησιού έχουν απορροφήσει το 50% των ποσοτήτων που εισήχθησαν στη χώρα.

Στο απυρόβλητο τα ονόματα των επιτήδειων εισαγωγέων ελαιολάδου
Εντύπωση προκαλεί ότι τα ονόματα επιχειρήσεων που έκαναν τις εισαγωγές δεν αναφέρονται και έτσι οι επιτήδειοι που απεργάζονται τις μεθοδεύσεις αυτές μένουν ηθικά στο απυρόβλητο! Μόνο γνωστό όνομα εισαγωγέα είναι η ΕΑΣ Πεζών η οποία -προς τιμήν της- με ειλικρίνεια ανακοίνωσε την απόφασή της να προβεί σε εισαγωγή ισπανικών, την οποία και τελικά πραγματοποίησε. Κατά δηλώσεις αρμοδίων της εισήγαγε 70 τόνους από Ισπανία τους οποίους τυποποίησε με την ένδειξη «Ελαιόλαδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τους διέθεσε σε πελάτες της προκειμένου να τους κρατήσει!
Οπως δήλωσε παλαιότερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Φραγκιαδουλάκης, «αν κάνουμε εισαγωγή, θα είναι μια κίνηση προσωρινή, το πολύ μέχρι το καλοκαίρι και θα την κάνουμε με παρρησία. Καλούμε την υπεύθυνη πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων».
Είναι πράγματι ειλικρινείς οι δηλώσεις της ΕΑΣ Πεζών και αξίζει συγχαρητήρια γι’ αυτή της την ειλικρίνεια. Ωστόσο, για το σκεπτικό της απόφασής της υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των. Και μεταξύ αυτών κυρίαρχες είναι οι εξης:
Η εισαγωγή ισπανικών μπορεί να δικαιολογείται από τη θεωρητική άποψη της φετινής έλλειψης προϊόντος και της διατήρησης των πελατών οδηγεί όμως μακροπρόθεσμα σε πολλές αρνητικές συνέπειες.
Βασική αρνητική συνέπεια είναι ο κλονισμός της πίστης στην ταυτότητα και ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου και η δημιουργία γενικής αμφιβολίας στους Ελληνες και ξένους πελάτες ότι το λάδι που αγοράζουν, αντί για κρητικό μπορεί να είναι ισπανικό! Και αυτό θα έχει σαφώς αρνητικές συνέπειες στη διάθεση και τις τιμές του κρητικού ελαιολάδου όχι μόνο για φέτος, αλλά για πολλά χρόνια!
Δεύτερη αρνητική συνέπεια θα είναι η παρακίνηση και άλλων ιδιωτικών και συνεταιρικών επιχειρήσεων να πράξουν το ίδιο όποτε η φήμη της ποιότητας που χρόνια τώρα με θυσίες έχει οικοδομηθεί, θα υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά.
Τέλος μια τρίτη αρνητική συνέπεια είναι ότι οι πελάτες που πρόκειται να ικανοποιηθούν εν γνώσει τους με το ισπανικό ελαιόλαδο, είναι βέβαιο ότι θα το ανεχθούν και θα συνεχίσουν να είναι πελάτες ή θα απευθυνθούν κατευθείαν στην Ισπανία…

Συνάντηση Συλλόγου Ελαιοτριβέων Χανίων και Σ.Ε.ΔΗ.Κ.
» Στόχος η ανάπτυξη συνεργασιών σε θέματα ποιότητας ελαιολάδου, διαχείρισης ελαιοπυρήνας και αποβλήτων
Επίσκεψη στα Γραφεία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στα Χανιά πραγματοποίησαν χθες (20/3) μέλη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιοτριβέων Χανίων (ΣΙΕΧ) προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και τον τομέα του ελαιολάδου γενικότερα.
Στη συνάντηση μετείχαν τα μελή του Δ.Σ. κ. Φρατζεσκάκης Ιωαν. (πρόεδρος), Μπασάκης Χαρ. (αντιπρόεδρος), Λαγουδάκης Κων. (γεν. γραμματέας), Γαλανός Κων. (ταμίας) και Δημητριάδης Παναγ. (έφορος).
Κατά τη συνάντηση ο επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. κ. Νικ. Μιχελάκης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόθεσή τους να συναντήσουν τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη μιας παραπέρα συνεργασίας μεταξύ Συλλόγου και Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη και για τις δυο πλευρές, αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς.
Παράλληλα ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι ήδη στα πλαίσια προγράμματος ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. έχει εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Οδηγός Ορθής Λειτουργίας Ελαιοτριβείων», έναν αριθμό αντίτυπων του όποιου προσφέρει στον Σύλλογο για να τον διαθέσει δωρεάν στα μελή του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φρατζεσκάκης ανέφερε ότι το νεοσύστατο Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιήσει τον Φορέα και ότι έχει ήδη σχεδιάσει πρόγραμμα προσωπικών επαφών με όλα τα μελή του Συλλόγου, αλλά και τους Φορείς που εμπλέκονται με τα θέματα ελαιοτριβείων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν:
• Ρόλος και προβλήματα των ελαιουργείων σήμερα.
• Τρόποι και μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
• Προβλήματα διάθεσης της ελαιοπυρήνας ελαιοτριβείων 3 και 2 φάσεων στα πυρηνελαιουργεία ή άλλες χρήσεις.
• Προβλήματα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Σε επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να συζητηθούν θέματα σχετικά με τον ρολό των ελαιοτριβείων στην εμπορία του ελαιολάδου και την εμπλοκή τους σε διαδικασίες κρατικών δραστηριοτήτων όπως η είσπραξη δακοκτονίας, η έκδοση τιμολογίων για επιστροφή Φ.Π.Α. κ.λπ.

*Ο δρ Νίκος Μιχελάκης, που είναι επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα