Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Με όραμα για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο στα Χανιά

Με την κάθοδο του προπονητή των Ακαδημιών της Λίβερπουλ Γουίλιαμ Τζέραρντ (William Gerrard) στα Χανιά ολοκληρώθηκε το τριήμερο 25-27 Φεβρουαρίου, το 1ο Soccer School, αποτέλεσμα της συνεργασίας των υποδομών του Πανακρωτηριακού με μία από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.
Μία συνεργασία που έχει ως όραμα να δημιουργήσει μία βάση πρότυπο στο Ακρωτήρι που να αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο όχι μονάχα στα στενά όρια της περιοχής αλλά σε ολόκληρο τον Νομό Χανίων κάτι που τόνισε και με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Πανακρωτηριακού και διευθύνων σύμβουλος της ΜΟΒΙΑΚ ΑΕ Μανόλης Σβουράκης.
Γιατί με τη μεταλαμπάδευση της ποδοσφαιρικής κουλτούρας του τεράστιου αγγλικού συλλόγου μέσω αυτής της συνεργασίας μπορείς να ελπίζεις όχι απλά σε ποδοσφαιριστές σε σωστότερες βάσεις που να χαίρονται με τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι και καλύτερους προπονητές αλλά και σε αναβάθμιση όλων των εμπλεκομένων άμεσα ή έμμεσα με το άθλημα. Να δημιουργήσεις δηλαδή πραγματικούς φιλάθλους και όχι οπαδούς, γονείς που θα βλέπουν το ποδόσφαιρο με ένα άλλο μάτι χωρίς να επεμβαίνουν και να απαιτούν παράλογα πράγματα -με τη λογική ότι το παιδί τους είναι ο νέος “Μέσι”- και παράγοντες που θα μπορούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένα οργανωτικά βήματα για να λειτουργήσουν καλύτερα μία Ακαδημία. Ολα αυτά που χρειάζονται αρκετή υπομονή και επιμονή για να δώσουν αποτελέσματα γιατί κακά τα ψέμματα, όσες επιτυχίες και να έχουμε τόσο με την Εθνική Ελλάδας όσο και με μεμονωμένες περιπτώσεις συλλόγων στο εξωτερικό, στο ελληνικό ποδόσφαιρο βασιλεύει η καχυποψία που το βουλιάζει στην ανυποληψία και αυτό είναι κάτι που το ζούμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Οταν περισσότερο ασχολούμαστε με τις δηλώσεις των παραγόντων και τα σφυρίγματα των διαιτητών που επισκιάζουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές οι οποίοι ιδρώνουν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Μοναδική περιοχή στην περιφέρεια το Ακρωτήρι που συνεργάζεται η Λίβερπουλ
Αυτή τη στιγμή η Λίβερπουλ συνεργάζεται με 4 Ακαδημίες στην Ελλάδα: δύο στην Αθήνα (Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά, Διάνα Ηλιούπολης) μία στη Θεσσαλονίκη και βέβαια με τον Πανακρωτηριακό που είναι δηλαδή η μοναδική περιοχή της περιφέρειας
Οπως είπε ο δημοσιογράφος Νίκος Χαραλαμπόπουλος (φωτ.) εκπρόσωπος της Agenda Sport Action που έχει δικαιώματα της Liverpool στην Ελλάδα, στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες Ακαδημίες -όπως το Αθλόπολις στο Ηράκλειο πριν δύο χρόνια- οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα οικονομικά δεδομένα της συνεργασίας. «Γιατί για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους της αγγλικής ομάδας και γενικά η συνεργασία, έχει ένα κόστος. «Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι ομάδες στην Ελλάδα πρέπει να επενδύσουν σε αυτή τη συνεργασία και όχι η Λίβερπουλ να επενδύσει σε αυτές τις ομάδες. Εάν υπήρχε μία Ακαδημία στην Ελλάδα που να έδινε συνέχεια ποδοσφαιριστές σε κορυφαίο επίπεδο στον κόσμο ίσως να ενδιέφερε ένα μεγάλο κλαμπ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γουίλιαμ Τζέραρντ: «Αρκετά καλό το επίπεδο στις μικρές ηλικίες»
Ο Γουίλιαμ Τζέραρντ (φωτ. κατά τη στιγμή που παραδίδει μία φανέλα της Λίβερπουλ στον Εμ. Σβουράκη) κατά την παρουσία του στα Χανιά μίλησε για την προσπάθεια σημειώνοντας τα εξής:
• Το Soccer School παρουσιάζει τον τρόπο που λειτουργεί από τεχνικής άποψης η Λίβερπουλ στις Ακαδημίες της, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά 4-16 ετών, και έχουμε καταφέρει να λειτουργεί ως μία μικρογραφία της πρώτης ομάδας. Τα παιδιά μαθαίνουν να σουτάρουν, να ντριπλάρουν και κυρίως να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα.
• Πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι και η ψυχολογία των παιδιών και ειδικά στις πιο τρυφερές ηλικίες των 4-6 ετών καταφέρνουμε να μπούμε στη ψυχοσύνθεσή τους και να τους δείξουμε να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να το ζούνε και να το διασκεδάζουν.
• Είμαστε εδώ πέρα για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πιστά το πρόγραμμα της Λίβερπουλ και να μπορέσουμε να το φθάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Το επόμενο στάδιο που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να το προσδιορίσουμε.
Ανάλογα με το τι θα πετύχει αυτή την πρώτη χρονιά η συνεργασία της Ακαδημίας του Πανακρωτηριακού με τη Λίβερπουλ, θα οριστεί και την επόμενη σεζόν ένα αντίστοιχο σχολείο που θα οριοθετεί και το επόμενο επίπεδο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, χαρακτήρισε αρκετά καλό το επίπεδο των ποδοσφαιριστών του Πανακρωτηριακού σε μικρές ηλικίες ενώ τον εξέπληξε ευχάριστα το επίπεδο που βρίσκονται οι μεσαίες ηλικίες καθώς το βρήκε σε καλύτερη μοίρα από ό,τι περίμενε. Αντίθετα, στη μεγάλη ομάδα είπε ότι δεν ήταν τόσο καλό το επίπεδο.
«Βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής για να ενδιαφέρει τη Λίβερπουλ σε επίπεδο Ακαδημιών, πρέπει να είναι αφοσιωμένος στον στόχο του και εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να καταφέρει τα πάντα». είπε.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση γιατί το αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια στηρίζεται όλο και περισσότερο σε παίκτες εκτός του νησιού, απάντησε ότι είναι θέμα μάρκετινγκ. «Τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την κάλυψη του πρωταθλήματος της Πρέμιερ απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και το αγγλικό κοινό προτιμάει να βλέπει παίκτες από όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και έχουν μεγαλώσει και τα κασέ τους και γι’ αυτό έχουν πάει τόσο ψηλά τα μπάτζετ».
Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί και δεν μπορεί να πάει οποιοσδήποτε να αγωνισθεί στο αγγλικό πρωτάθλημα, πρέπει π.χ. να είναι διεθνής και ως εκ τούτου οι ξένοι πράγματι κάνουν τη διαφορά.
Ισως και για τον λόγο αυτό η Εθνική Αγγλίας δεν έχει να επιδείξει καμία διάκριση παγκοσμίως εκτός το Μουντιάλ που κατέκτησε σχεδόν 50 χρόνια πριν ως διοργανώτρια…

Δραστηριότητες Ακαδημίας
Να όμως και οι δραστηριότητες της Ακαδημίας του Πανακρωτηριακού/μέλος της Liverpool F.C. Foundation όπως τις παρουσιάζει ο τεχνικός διευθυντής της Βασίλης Παπαδάκης (φωτ. μαζί με τον Γουίλιαμ Τζέραρντ.
Επαινος Συμπεριφοράς και Προσπάθειας: Κάθε μήνα ένα παιδί από κάθε τμήμα βραβεύεται όχι για τις αγωνιστικές του ικανότητες και το ταλέντο του σε σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά για τη συμπεριφορά και την προσπάθειά του στις δραστηριότητες της Ακαδημίας. Αυτό βασίζεται στην πολύ σημαντική αρχή, πως τα παιδιά στο πλαίσιο της πολύπλευρης ανάπτυξης και εκπαίδευσής τους, πρέπει να μάθουν να αγωνίζονται, να βάζουν στόχους και να συνεργάζονται για να τους κατακτήσουν, σαν μάθημα ζωής . Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της ζωής και όχι όλη η ζωή μας!

Βραβείο Μαθητή – Αθλητή: Τα παιδιά που επιδεικνύουν αξιόλογες επιδόσεις στο σχολείο σε συνδυασμό με την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, θα λάβουν τιμητικούς επαίνους και συμβολικά δώρα. Απόδειξη πως μπορείς και πρέπει να είσαι καλός μαθητής και καλός αθλητής, παράδειγμα και κίνητρο για όλα τα παιδιά, με βάση το γνωστό ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Ημερίδες Γονέων και παιδιών με θέματα Συμπεριφοράς, Διατροφής, Ψυχολογίας αλλά και “ευ αγωνίζεσθαι’’, επαγγελματικού προσανατολισμού, Πρώτων Βοηθειών κ.ά. οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και τη σωστή συνεργασία και βοήθεια σε αυτό από τους γονείς.

Κοινωνικές Δράσεις: Αρχές όπως η κοινωνικότητα, η ανθρωπιά, η συνεργασία, η προσφορά στον συνάνθρωπο οριοθετούνται και με τη διοργάνωση επισκέψεων σε ιδρύματα, συγκέντρωση τροφίμων για ευπαθείς ομάδες, δράσεις για το περιβάλλον, βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν ευαισθησίες, αξίες και να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες.
Προπονητές: Κάτοχοι διπλωμάτων UEFA με συνεχή επιμόρφωση και απόκτηση επιπλέον γνώσεων και ικανοτήτων.
Ολοι είναι ήδη πιστοποιημένοι στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και τη χρήση Απινιδωτή. Σημειώνεται πως στο Ιατρείο του γηπέδου Καθιανών, υπάρχει προς άμεση χρήση Φορητός απινιδωτής.

Συμμετοχή σε Πανελλήνια ή Διεθνή Τουρνουά: Βοηθά τα παιδιά και τους γονείς να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές σχολές και νοοτροπίες, δίνοντάς τους σημαντικές εμπειρίες για την εξέλιξή τους. Ήδη η ακαδημία μας θα πάρει μέρος από 13-16 Απριλίου στο “Akropolis – Athens International football Academies tournament” με συμμετοχή ελληνικών και ξένων Ακαδημιών.

Διοργάνωση καμπ ή τουρνουά: Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή στα Χανιά ενός πενθήμερου προπονητικού καμπ, μέσα από το οποίο παιδιά όχι μόνο της Ακαδημίας αλλά και από όλη την Κρήτη, θα προπονηθούν και θα αξιολογηθούν από Άγγλους προπονητές και όσα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να δοκιμαστούν από αγγλικές ομάδες. Στα σχέδια της Ακαδημίας είναι η διοργάνωση στα Χανιά ενός πανελλήνιου τουρνουά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα