Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Ωρα για cine… μάθημα: Μία ξεχωριστή εμπειρία!

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, η ομάδα Δημιουργικής Γραφής της Α΄ τάξης του 4ου ΓΕΛ Χανίων, παρακολούθησε ένα δίωρο εργαστήριο με θέμα τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους σε σχολικό περιβάλλον, στα πλαίσια των cineμαθημάτων που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Στις 11:30 το πρωί, στον δεύτερο όροφο του Πνευματικού κέντρου, ο συνεργάτης του Chania Film Festival, κ. Κυριάκος Χαριτάκης υποδέχθηκε τους 15 μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Δημιουργικής Γραφής και τις 2 καθηγήτριες-συνοδούς τους. Αφού τα παιδιά κάθισαν αναπαυτικά και έγινε μια σύντομη γνωριμία, ο κ. Χαριτάκης χρησιμοποιώντας μια περιεκτική όσο και απλουστευμένη παρουσίαση, εξήγησε τη διαδικασία με την οποία μπορεί να γυριστεί μια ταινία μικρού μήκους σε σχολικό περιβάλλον.
«Δεν είχα ιδέα για το πόσα στάδια πρέπει να περάσει μια ιστορία μέχρι να γίνει ταινία», παραδέχτηκε η μαθήτρια Μ.Χ. μετά το τέλος του εργαστηρίου. Ο κ. Χαριτάκης εξήγησε καταρχήν στα παιδιά πώς μετατρέπουμε μια ιδέα σε σενάριο και ποια δομή πρέπει να έχει το σενάριο για να μπορέσει να γίνει ταινία. Στη συνέχεια, η παρουσίαση αφορούσε στην οργάνωση της κινηματογραφικής ομάδας, στο μοίρασμα των ρόλων και των ευθυνών στα μέλη της ομάδας αλλά ακόμα και για το πού τοποθετείται η κάμερα, τι είναι πλάνο και τι σκηνή μιας ταινίας. Στο τελευταίο μέρος, έγινε αναφορά στο μοντάζ και το editing μιας ταινίας, φάσεις που χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και που ο κ. Χαριτάκης προσφέρθηκε να βοηθήσει τους μαθητές όταν αποφασίσουν να φτιάξουν τη δική τους ταινία.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο εργαστήριο. Ανέλαβαν ρόλους με μεγάλη προθυμία και αυτοσχεδίασαν προσπαθώντας να εφαρμόσουν τις οδηγίες του κ. Χαριτάκη. Παράλληλα, προέκυψαν πολλές ερωτήσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα, όπως το μοντάζ και η ηχοληψία. «Ο ήχος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια ταινία καθώς προσδίδει ζωντάνια και ένταση στη σκηνή. Αν ο φυσικός ήχος δεν είναι καθαρός, μπορούμε να κατεβάσουμε ό,τι μας χρειάζεται από το διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Χαριτάκης.
Ολοκληρώνοντας το εργαστήριο, οι μαθητές παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους, η οποία είχε γυριστεί από μαθητές δημοτικού σχολείου σε συνεργασία με τον κ. Χαριτάκη και εντόπισαν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία και τους παρουσιάστηκαν στο cineμάθημα. «Είναι όντως κάτι πρωτόγνωρο για μας αλλά νομίζω πως στόχος μας πλέον είναι το γύρισμα της δικής μας ταινίας», είπε φανερά ενθουσιασμένος ο Α.Μ. αποχωρώντας από τη συνάντηση.
Φεύγοντας, οι μαθητές είδαν και σχολίασαν την έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό ζήτημα με τίτλο «Το Μετέωρο Βήμα» που λειτουργούσε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, από 25/10 ως 4/11/2017.

 

4ο ΓΕΛ Α’ Ομάδα
Η ομάδα Δημιουργικής Γραφής του 4ου ΓΕΛ Χανίων είναι οι:
Αρκουδέα Μαρκέλλα, Ζουμπάς Γιώργος, Ζυγούρη Καλλιόπη, Λάγιος Σπύρος, Μαρκάκη Κατερίνα, Μαυριδάκης Αντώνης, Μπασιαδάκης Γιώργος, Μπογδάνη Φωτεινή, Νικολαράκου Μιχαέλα, Περδικάκης Μιλτιάδης, Σαββάκης Γιάννης, Τσίνα Ερμής, Φραγκιαδάκη Αντωνία, Χαραλαμπάκη Μαρία, Ψωμαδάκη Νίκη.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια:
Ρούλα Κονσολάκη, ΠΕ-06 Αγγλικής Γλώσσας

 

Διαβάστε τις υπόλοιπες συμμετοχές στον μαθητικό διαγωνισμό

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες