Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Οπως το ψωμί”

Το πρόσωπο και ο λόγος του ποιητή, πρωταγωνιστούν στη νέα ποιητική δουλειά του Βαγγέλη Κακατσάκη που έχει τίτλο “Οπως το ψωμί” (εικονογράφηση: Αγγέλα Μάλμου) που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης” και παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Σε μια βραδιά με πολλές στιγμές συγκίνησης ο ποιητικός λόγος του Χανιώτη δάσκαλου και λογοτέχνη “άγγιξε” το κοινό και το ταξίδεψε στο ποιητικό σύμπαν της νέας συλλογής, που απαρτίζεται από 55 ποιήματα “νέας εσοδείας” καθώς γράφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Ποιήματα που ισορροπούν ανάμεσα στο προσωπικό βίωμα και την κοινωνική αγωνία και στα οποία δεσπόζει άλλοτε το πρόσωπο της μάνας, άλλοτε της συντρόφου κι άλλοτε το άγνωστο πρόσωπο ενός μετανάστη – πρόσφυγα με τα οποία ο ποιητής ανοίγει “κουβέντα”. Ποιήματα που χαρακτηρίζονται από εξομολογητική διάθεση και ψηλαφούν υπαρξιακά ερωτήματα και πανανθρώπινες έγνοιες. Ποιήματα που έχουν ως πυρήνα τους την ανάγκη όχι της έκφρασης ενός εσωτερικού μονολόγου αλλά της επικοινωνίας με τον “άλλο”.
«Αρτον που καρδίαν ανθρώπου στηρίζει/ θέλω το ποίημα που γράφω», όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής στο ποίημα “Όπως το ψωμί” που έδωσε και τον τίτλο στη συλλογή.
Σε βιογραφικά στοιχεία του Βαγγέλη Κακατσάκη αναφέρθηκε ο συντονιστής της εκδήλωσης – γενικός γραμματέας της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης ανοίγοντας τη βραδιά που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Χανίων και οι εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης”.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγία Σοφία π. Μιχ. Βλαβογιλάκης στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον Βαγγέλη Κακατσάκη «ανήσυχο, εργατικό, εύστοχο και ειλικρινή στοχαστή των νεοελληνικών γραμμάτων», η πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Ζαχ. Σημαντηράκη σημείωσε ότι και σε αυτό το βιβλίο του ποιητή προσφέρεται στον αναγνώστη «μια σωστή απεικόνιση πραγματικού βίου κι ένας βαθύς ανθρωπισμός», ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Γιάννης Λουπάκης εξήρε το εκπαιδευτικό έργο και τη συνδικαλιστική συμβολή και προσφορά του Βαγγέλη Κακατσάκη στη λαϊκή παιδεία και το δημόσιο σχολείο.

ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
H αντιδήμαρχος Χανίων, φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη μιλώντας για το βιβλίο τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το βιβλίο είναι φτιαγμένο από στάρι, πρωταρχική ύλη για να ζήσει ο άνθρωπος. Εχει όμως και μια ευωδιά, μυρίζει φρέσκο και καλοψημένο ψωμί κι έχει μια τρυφερότητα και μια θωπευτική διάθεση σαν το χάδι της μάνας του», ανέφερε η κα Περράκη και συμπλήρωσε ότι ποιητής μεταφράζει με τους στίχους του την ανθρώπινη ανάσα. «Οι μέρες του και οι νύχτες του φωτίζονται από την απεραντοσύνη της γλώσσας, σκάβει βαθιά μέσα της, ενθουσιάζεται, ξανασηκώνεται, δηλώνει τον σεβασμό του στους μεγάλους ποιητές που τον καθόρισαν σε μια αδιάκοπη συνομιλία μαζί τους, στον Σολωμό και τον Παλαμά, τον Καβάφη και τον Σεφέρη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη, τους μέγιστους της πεζογραφίας μας τον Καζαντζάκη και τον Παπαδιαμάντη, δηλώνοντας έτσι τους άγιους της λογοτεχνικής του παιδείας».
Η φιλόλογος Στέλλα Αλιγιζάκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη είναι μια ποίηση «γεμάτη από οικουμενικά και πανανθρώπινα μηνύματα γι’ αυτό και γεμάτη από επαναστατικές δυνάμεις διαποτισμένες από τον πόνο των βιοπαλαιστών και των αγωνιστών της ζωής». «Ο ποιητής ψυχή ραγισμένη εκ κατασκευής, συχνά θλιμμένος ποτέ θλιβερός, χαίρεται τη φύση παρατηρεί το τριαντάφυλλο να καλημερίζει τον ήλιο, διεγείρει τις αισθήσεις του τις έναστρες νύχτες των αστεριών, των λουλουδιών, των υψωμένων χεριών. Παρατηρεί τον καντηλανάφτη χρόνο, ανάβει κερί στο μανουάλι της θύμησης και τιμά τους μεγάλους ποιητές με τον δικό του τρόπο», σημείωσε η κα Αλιγιζάκη.
Ο Βαγγέλης Κακατσάκης, εμφανώς συγκινημένος, στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ ποιήματα απάγγειλε ο ηθοποιός – τ. καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.
Ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς η προβολή σε βίντεο της ερμηνείας από τον Σταμάτη Κραουνάκη του μελοποιημένου πρόσφατα ποιήματος της συλλογής “Ενθάδε κείται” καθώς και η ζωντανή απόδοση δύο ακόμα ποιημάτων που μελοποίησε και ερμήνευσε ο Χρήστος Κοτσαύτης. Να σημειώσουμε τέλος ότι την ευθύνη της οπτικοποίησης του λόγου και της τεχνικής υποστήριξης της εκδήλωσης είχαν οι Μιχάλης Μουντάκης, Αγγέλα Μάλμου και Χριστίνα Τζομπανάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα