Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ονειρο ήταν και πάει;

Ανεκπλήρωτο όνειρο για την τοπική κοινωνία φαίνεται πως θα μείνει η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αυτό διεφάνη από την απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το στρατόπεδο παραμένει ενεργό για το στράτευμα και αποσύρεται από τον Πίνακα Αποδεσμευομένων Στρατοπέδων. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Το στρατόπεδο “Μαρκοπούλου” εξακολουθεί να είναι ενεργό καθόσον εντός αυτού στρατωνίζονται Στρατιωτικές Μονάδες και ως εκ τούτου η λειτουργία του εξακολουθεί να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών αναγκών».

ίδιος επισημαίνει ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο στρατόπεδο εντάχθηκε στον Πίνακα Αποδεσμευομένων Στρατοπέδων, με σκοπό την αξιοποίησή του από την Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων, αλλά «στο πλαίσιο του υπόψη νόμου, κατά το παρελθόν, συνεννοήσεις με τοπικούς φορείς, για μετεγκατάσταση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” δεν ευοδώθηκαν, λόγω του υπερβολικού κόστους που απαιτείτο και το οποίο αδυνατούσε να καλύψει η Στρατιωτική Υπηρεσία (Σ.Υ). Για τον λόγο αυτόν αποφασίσθηκε η διατήρησή του για την κάλυψη των αναγκών της και ως εκ τούτου ανακλήθηκε από τον Πίνακα των Αποδεσμευομένων Στρατοπέδων της Υ.Α.Μ.Σ.». Ο κ. Λαμπρόπουλος καταλήγοντας αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, το ΥΠ.ΕΘ.Α. και τα Γενικά Επιτελεία αντιμετωπίζουν θετικά κατά περίπτωση, τα αιτήματα των τοπικών φορέων για παραχωρήσεις κατά τη χρήση ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον στο μέλλον αποφασισθεί ότι δεν είναι αναγκαίο επιχειρησιακά το προαναφερόμενο στρατόπεδο, θα εξεταστεί η αξιοποίησή του σε συνεργασία με τους λοιπούς Φορείς του Δημοσίου – Ο.Τ.Α. – Ν.Π.Δ.Δ., προς αμοιβαίο όφελος της Σ.Υ, των υπόψη Φορέων και των πολιτών του Δήμου γενικότερα». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βιρβιδάκης ερωτούσε τους αρμόδιους υπουργούς:

«1. Σκοπεύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει στον Δήμο Χανίων το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και αν ναι, με βάση ποια νομοθεσία και σε τι ποσοστό; 2. Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε διάλογο με τον δήμαρχο Χανίων και τους βουλευτές του Νομού Χανίων; 3. Πώς θα λυθεί το θέμα της έλλειψης χώρων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας όπου συστεγάζονται τα Δικαστήρια, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Αντιπεριφέρεια;». ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Στο μεταξύ, τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει εφεξής να λαμβάνει το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που είτε είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ είτε ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για κάλυψη αναγκών της Εθνικής Άμυνας. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση στρατοπέδων στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα