Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Ομιλία Βολουδάκη στη Βουλή για την ενέργεια (vid.)

Τοποθέτηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας, έκανε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Μανούσος Βολουδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δυο ρυθμίσεις που ψηφίζουμε σήμερα θα διευκολύνουν δραστικά τον καταναλωτή:
Πρώτον η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής (ως τον Ιούλιο του 2023, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν την τιμή στην οποία θα πουλάνε δυο μήνες μετά, και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν ελεύθερα προμηθευτή χωρίς κανένα κόστος και δέσμευση).
Δεύτερον, η επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δε θα εισπράττουν τελικά την υψηλή τιμή που εισπράττουν σήμερα, αλλά μια τιμή – πλαφόν που θα υπολογίζεται στη βάση του πραγματικού τους κόστους. Η διαφορά του πλαφόν με την τιμή του Χρηματιστηρίου θα κατατίθεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
▪️ Οι ρυθμίσεις αυτές βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση για το επόμενο 12μηνο στο οποίο θα ισχύουν. Πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια γιατί είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως λειτουργεί σήμερα έχει αποτύχει.
▪️ Η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού, επιβεβαιώνει κάτι που έχω επισημάνει από μήνες: το Χρηματιστήριο της Ενέργειας δεν τα κατάφερε να επιτελέσει το σκοπό του, της άριστης κατανομής των πόρων με ανταγωνιστικό τρόπο. Έρχεται η κυβέρνηση να κάνει εκ των υστέρων ρυθμίσεις για να επιβιώσει η κοινωνία.
▪️ Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να υποκρίνεται: το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν και δική του επιλογή. Μάλιστα ο Κώδικας Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, αυτός που επιτρέπει τα φοβερά και τρομερά πράγματα που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνταχθεί επί των ημερών του! Ομοίως υπήρχε επί των ημερών του η ρήτρα αναπροσαρμογής, απλώς δεν υπήρχε η διεθνής κρίση του φυσικού αερίου!
▪️ Για τις ΑΠΕ: σημαντικές νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων μονάδων, όσο και των απαραίτητων μονάδων αποθήκευσης.
▪️ Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι οικιακές και λοιπές μικρές μονάδες για ιδιοκατανάλωση καθώς υποχρεώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει 2 ΜW σε κάθε υποσταθμό (για τέτοιες μικρές μονάδες).
Ζήτησα να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά των ΑΠΕ σε μικρές και μικρομεσαίες μονάδες. Αυτό όχι μόνο είναι επιθυμητό για κοινωνικούς λόγους, αλλά παράλληλα μειώνει τις ανάγκες αναβάθμισης των δικτύων, καθώς μειώνει τις ανάγκες μεταφοράς και διανομής (πιο κοντά η παραγωγή στην κατανάλωση).
Ζήτησα ακόμη στο εξής να περιορισθούν τα αιολικά πάρκα, προς όφελος φωτοβολταϊκών και λοιπών τεχνολογιών, για δυο λόγους: πρώτον γιατί είναι λιγότερο αποδοτικά για την οικονομία συνολικά καθώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες εφεδρείας ή/και αποθήκευσης. Δεύτερον, γιατί τα αιολικά έχουν και τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το βίντεο της ομιλίας εδώ:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Mια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική…

Μια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική θα δουν από την ερχόμενη εβδομάδα γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Η ανακαίνιση της κλινικής ολοκληρώνεται, τα δάπεδα είναι καινούργια, νέες...

Προσωρινά κρατούμενος ο 27χρονος που κατηγορείται για το βιασμό της 19χρονης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 27χρονος - που κατηγορείται για το βιασμό 19χρονης στα Φαλάσαρνα - με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα και του ανακριτή. Σύμφωνα...

Φωτιά στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Παράλληλο της Εθνικής Οδού, στα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε πλησίον μεγάλου σούπερ μάρκετ. Η πυροσβεστική...

Οδηγοί σε… απόγνωση λόγω i-Park

Αγανακτισμένος οδηγός που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το νέο ψηφιακό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου Χανίων i-Park Chania, έφτασε προχθές στα γραφεία της εφημερίδας. Οπως μας...

Αντζούρια γίγαντες!

Αντζούρια γίγαντες έβγαλε ο κήπος δύο φίλων Χανιωτών, του Κώστα Κουντουράκη και του Αχιλλέα Μαλανδράκη. Με οικολογική φροντίδα μας είπαν ότι “τα φετινά αντζούρια είναι...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα