Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έκθεσης για τους πρόσφυγες στην Κρήτη

Με την ξενάγηση ομάδας από το Εναλλακτικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η παρουσίαση της περιοδικής Έκθεσης «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», που συνδιοργάνωσαν η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στον ένα μήνα της παρουσίας της στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Έκθεση επισκέφθηκαν σχεδόν 11.000 συμπολίτες μας και επισκέπτες της πόλης. Βασικό στόχο των διοργανωτών της αποτέλεσε εξαρχής ο σχεδιασμός και η δωρεάν προσφορά οργανωμένων ξεναγήσεων σε ομάδες επισκεπτών με έμφαση στις σχολικές ομάδες. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας υπήρξε εξαιρετική, καθώς 63 σχολικές ομάδες από 35 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός Ηρακλείου, με 1.500 περίπου μαθητές, ξεναγήθηκαν στην Έκθεση από τη νεανική επιστημονική ομάδα της Ε.Κ.Ι.Μ.
Η Έκθεση συνδύασε το κείμενο και την εικόνα στον φυσικό χώρο με την πληροφορία σε ψηφιακή μορφή που αντλείται σε φορητές συσκευές μέσω QR Codes, ενσωμάτωσε πλήθος υλικών και αρχειακών τεκμηρίων (ψηφιακά και σε φυσική μορφή), αξιοποίησε προφορικές μαρτυρίες σε ειδικές ηχητικές εφαρμογές, και υποστηρίχθηκε από προβολές οπτικού υλικού. Το περιεχόμενο της είχε ως κεντρικό άξονα το υλικό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα» που πραγματοποίησε η Ε.Κ.Ι.Μ. μέσω του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νησί. Για τη δημιουργία της εργάστηκε η δεκαμελής επιστημονική ομάδα των νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ. μαζί με τους ερευνητές και το προσωπικό της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως η Έκθεση θα έχει ως επόμενο σταθμό το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, από τις 21 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου 2023.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα