Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Όλαφ Σολτς νέος Καγκελάριος

Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη ανακάμπτει. Τούτο φαίνεται απ’ τον σοσιαλδημοκρατικό Όλαφ Σολτς, που ως αρχηγός του πρώτου κόμματος στις γερμανικές εκλογές σηματοδότησε τη λήξη της Μέρκελ επί 16 χρόνια στην Καγκελαρία, τα χειρότερα όχι μόνο για την Ε.Ε. αλλά και για όλο τον κόσμο. Ο Σολτς παρουσίασε την κυβέρνηση, που θα απαρτίζεται από πρόσωπα σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων. Πρόκειται για ετερόκλητη κυβέρνηση, που ξένοι πολιτικοί παρατηρητές δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς θα λειτουργήσει στην πράξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η απεξάρτηση της Γερμανίας απ’ τον άνθρακα, που είναι ο πρωταρχικός φιλόδοξος στόχος των Πρασίνων.

Ακολουθήθηκαν οι απόψεις του πρώτου μεταπολεμικού Καγκελάριου Βίλι Μπράντ το 1969, που είχε ζητήσει «τόλμη για περισσότερη δημοκρατία». Την ιδέα αυτή ασπάσθηκαν τα στελέχη των τριών κομμάτων και ομού την επεξεργάστηκαν, για να φτάσουν σε συμφωνία σύνθεσης μιας κοινής φόρμουλας διοίκησης για το μέλλον της Γερμανίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες εκτός απ’ την Καγκελαρία στην οποία θα εγκατασταθεί ο Σολτς, παίρνουν τα Υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Οι Πράσινοι θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης, Προστασίας του κλίματος, Εξωτερικών, Γεωργίας και Οικογένειας. Στους Ελεύθερους Δημοκράτες θα ανατεθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Παιδείας. Η Αναλένα Μπέρμποκ θα είναι υπουργός Εξωτερικών και ο Λίντερ θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει δηλαδή ένας «δεύτερος Σόιμπλε».

Εάν οι εξελίξεις για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Σολτς ακολουθήσουν ομαλή πορεία και αναληφθούν καθήκοντα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. η υπουργός Εξωτερικών πλέον των Πρασίνων Μπέρμποκ. Προβλέπεται να παρουσιαστεί από τον Ζοζέ Μπορέλ ο νέος κατάλογος διεύρυνσης των μέτρων κατά της Τουρκίας θα δούμε τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Όταν η Μπέρμποκ ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί υπέρ ανάγκης τηρήσεως από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου. Μένει να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η σημερινή τοποθέτησή της υπό την ιδιότητα της ως υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας.

Οι τρεις δεσμεύθηκαν ότι θα υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου, όχι μόνο στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και στο Εξωτερικό, θα ενισχύσουν τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωζώνης, όπως και του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι Πράσινοι και ελάχιστοι από τους σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν να αυξηθούν οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα και να μειωθούν στα μικρά, αλλά η πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, που διατηρούν βέτο, απέρριψαν την πρόταση των Πρασίνων.

Το ομοσπονδιακό κράτος της κεντρικής Ευρώπης, τέταρτο από απόψεως οικονομίας παγκοσμίως, με τον Σολτς Καγκελάριο δεν πρόκειται, κατά δήλωση του ίδιου, να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Γαλλία και την πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Τούτων δοθέντων, η υπό συγκρότηση γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τους στόχους της, χωρίς να έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Προέχει η προστασία των πολιτών από τον ιό που μεταλλάσσεται, και η εξασφάλιση των επιχειρήσεων που έχουν βυθιστεί σε τέλμα και κρέμονται από τις κρατικές επιδοτήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα