Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Όλα για τις τράπεζες…

Διαμαρτυρόμαστε, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δημόσια, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εκπροσωπώντας χιλιάδες μέλη, τόσο Παγκρήτια, αλλά και Πανελλαδικά γιατί, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τα πάντα είναι κατασκευασμένα, για το συμφέρον των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και όχι των πολιτών.
Οι λόγοι μας, είναι οι εξής:
1) Αποστροφή καταθέσεων:
Μηδενικά έως 2%, είναι τα επιτόκια των καταθέσεων, αλλά ο επιβαλλόμενος τόκος, των πιστωτικών καρτών και οι χρεώσεις των ηλεκτρονικών πληρωμών στα ύψη!! Θέλουμε τα χρήματα των πολιτών να βρίσκονται στις τράπεζες; αλλά πώς; υπάρχει κίνητρο;
2) Το πλαστικό χρήμα, είναι και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ο βασικός τρόπος συναλλαγών καθώς και η ηλεκτρονική τραπεζική, η οποία έχει αντικαταστήσει τα μετρητά και χρησιμοποιείται από τον ενεργό πληθυσμό και τις νεότερες γενιές κυρίως.
3) Οι χρεώσεις των πιστωτικών καρτών, ξεπερνούν το 17% και η προμήθεια των τραπεζών σε κάθε ηλεκτρονική πληρωμή ξεκινά με χρέωση από 0,60 λεπτά.
4) Τα POS, επίσης, εισπράττουν ποσοστό από κάθε συναλλαγή, στις λιανικές πωλήσεις. Στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, η ηλεκτρονική πληρωμή για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν όλες τις διαδικασίες, μπορεί να κοστίζει ως και 60 ευρώ έκαστη!
5) Οι τράπεζες, εφαρμόζουν εισπρακτική πολιτική, στη χορήγηση αντιγράφου δανειακής σύμβασης, χρεώνοντας μέχρι και 200 ευρώ, ένα αντίγραφο, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί με μία προώθηση στο email
6) Οι τράπεζες, πρέπει να ανακτήσουν τον ρόλο τους, στην οικονομία της Χώρας. στην πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής και όχι να στήνουν τροχοπέδη στη στασιμότητα και οπισθοδρόμηση.
7) Οι τράπεζες, είναι εμπορικές επιχειρήσεις, στηρίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση και από τους πολίτες, το έχουμε δει στις συνεχόμενες κρίσεις (τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, όλες οι κινήσεις των πολιτών μέσω τραπεζών γίνονται); όμως οι τράπεζες έχουν συναισθανθεί το ρόλο τους; Αντίθετα τιτλοποίησαν τα χρέη των πολιτών, πουλήθηκαν σε ντόπια και ξένα funs με οικονομική έδρα εκτός Χώρας, σε τιμές “κοψοχρονιάς” πράγμα που εμείς ως ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,είχαμε αντιταχθεί.
8) Καμία εκπροσώπηση των Εθνικών Ενώσεων Καταναλωτών, σε διαβουλεύσεις, τροποποιήσεις νόμων -αποφάσεις, μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπεζών.
Τέλος, καλούμε κάθε αρμόδιο επί του θέματος, να προβληματιστεί και να πράξει τα δέοντα, καθώς η εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς, απαιτεί ισορροπία… και όχι ανισομερή κατανομή των υποχρεώσεων -βαρών
Η πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες