Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Όλα από την αρχή για το φράγμα Βαλσαμιώτη

» Νέος διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του φράγματος που αποδείχθηκε… σουρωτήρι

Νέες καθυστερήσεις στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διαρροών στο φράγμα του Βαλσαμιώτη! Η εταιρεία που είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, τελικά δεν υπέγραψε τη σύμβαση με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να γίνει νέος, ανοικτός διαγωνισμός.

Η μελέτη -χρηματοδοτείται με το ποσό των 70.000 ευρώ – θα προτείνει συγκεκριμένες εργασίες προκειμένου να σταματήσει η διαρροή, να εξασφαλιστεί η στεγανότητα και να μπορεί έτσι το φράγμα να αξιοποιηθεί αποθηκεύοντας περίπου 6.000.000 κυβ. μέτρα νερού.

Η εταιρεία που πήρε το έργο τον περασμένο Απρίλιο έστειλε μηχανικούς προκειμένου να ξεκινήσουν κάποιες πρώτες εργασίες. Ωστόσο όπως δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης «η εταιρεία αδυναμία και δεν ήλθε να υπογράψει τη σύμβαση παρά του ότι έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις. Οι λόγοι ήταν κυρίως φορολογικοί καθώς η σύμβαση ήταν με την μορφή παροχής υπηρεσιών που απαιτεί να προκαταβάλλει η εταιρεία το 20% του φόρου κατά την είσπραξη του τιμολογίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη της που ήταν της τάξης του 10% θα μπορούσε να τα εισπράξει την επόμενη χρονιά και ο επιχειρηματίας δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει δικά του χρήματα για να υλοποιήσει τη μελέτη μέχρι να πληρωθεί. »

Σύμφωνα με τον κ. Πατρελάκη η πρόθεση του ΟΑΚ είναι να προχωρήσει η μελέτη. Για το λόγο αυτό «απευθυνθήκαμε σε εργολάβους κατασκευαστές και χωρίσαμε το έργο σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνει η έρευνα η κατασκευαστική από ανάδοχο υδραυλικών έργων και σε δεύτερη φάση ένας σύμβουλος μελετητής με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και του έχουμε εμπιστοσύνη θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα αυτά.

Ουσιαστικά σπάει η μελέτη σε κατασκευαστικό και μελετητικό τμήμα. Στο Δ.Σ. της Πέμπτης θα γίνει η τροποποίηση και θα βγει στον “αέρα” ο διαγωνισμός που θα είναι ανοικτός και όχι συνοπτικός».

Αναφορικά με τη διαδικασία ο κ. Πατρελάκης τόνισε πως θα υπάρξει μια καθυστέρηση ωστόσο η εκτίμηση είναι πως το έργο θα προχωρήσει.

«Είναι κοινή διαπίστωση της κοινωνίας και της διοίκηση του ΟΑΚ πως δεν μπορεί ένα έργο που κόστισε 42 εκ. ευρώ να μην λειτουργεί. Από τη διοίκηση του Οργανισμού έχουν γίνει ενέργειες προς το Υπουργείο και υπάρχουν δεσμεύσεις για χρηματοδοτόση των αναγκαίων εργασιών που θα προτείνει η μελέτη ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το φράγμα.

Μπορεί τα τελευταία δύο -τρία χρόνια να μην είχαμε πρόβλημα με το νερό καθώς είχαμε υγρές χρονιές, ωστόσο το νερό του φράγματος σίγουρα θα είναι χρήσιμο στο μέλλον» κατέληξε ο κ. Πατρελάκης.

1 Comment

  1. Το γκράφιτι που φαίνεται στο φράγμα Βαλσαμιώτη είναι η κωδική ονομασία της ομάδας γκράφιτι SNR από το Γαλατά Χανίων. Ο αρχηγός της SNR δίνει δημόσια εξηγήσεις για τη δράση του το Μάη 2022.

    Στην έκδοση της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» της Δευτέρας 15-6-2020 όπου και δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ: «Έγινε και αυτό: Γκράφιτι στο φράγμα Βαλσαμιώτη!», παρουσιάζονται και τα γκράφιτι του επίσης Χανιώτη γκραφιτά WAZ που σχεδιάστηκαν στο φράγμα Βαλσαμιώτη την ίδια ημέρα με αυτά της SNR.

    Είναι πολύ πιθανό και ο WAZ να δώσει δημόσια εξηγήσεις για τη δράση του και αυτός το Μάη 2022 όπως και ο φίλος του, αναμένουμε τυπικά την ημερομηνία από τον Προσδιορισμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες