Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι υπάνθρωποι βιαστές και ο ευτελισμός του ανθρώπου

Τον ωραίο πλανήτη μας, κατακλύζει ήδη το νέο είδος ανθρώπου: ο βιαστής νεοβάρβαρος· ο ανθρωποειδής μετάνθρωπος. Κυοφορείται νέο ανθρώπινο είδος· ο μαζάνθρωπος. Έκπτωση και απόγνωση συνθλίβουν το παρόν του συνετού ανθρώπου. Όπου Ύβρις, παρούσα η Δίκη. Όπου παράβαση του κοσμικού νόμου, σπεύδουν άτεγκτες οι φοβερές Ερινύες.
Ο βιασμός ανθρώπου αναιρεί πρόρριζα το ανθρώπινο. Είναι η έσχατη ακύρωση του. Δεν είναι απλώς θηριωδία. Περισσότερο βάρβαρος (από τον πρωτόγονο), ο άνθρωπος του αιώνα μας. Ναυαγός της αβύσσου είναι ο βιαστής. Υπηρετεί την Ύβρη. Όμως εκδικείται η ύβρις, “ανθίζει και μεστώνει τον στάχυ της συμφοράς”. Η ζωή επιδίδεται σε άγριο μαστίγωμα του βιαστή που υπηρετεί το χαμερπές.
Ο βιαστής διαταράσσει την κοσμική τάξη και αυτό αποτελεί Ύβρη. Προσβάλλει το θείο. Επισύρει την παρέμβαση της Άτης, που προσωποποιεί τη συμφορά. Ύβρις και Άτη. Σύγχρονο, παράλληλο το έγκλημα και η τιμωρία. Χαλύβδινος κλοιός ο έμβιος νόμος.
Δέσμη απειλών και κινδύνων είναι ο ανθρώπινος βίος. Σαρωτικό το αίτημα του δικαίου. Ακόρεστη η βουλιμία της δύναμης, της εξουσίας. Διεστραμμένη εκδοχή της δύναμης. Εκφράζει το απάνθρωπο, το βάρβαρο. Ο κατέχων την εξουσία: σκληρός, βίαιος, ωμός, άτεγκτος. Εκπέμπει μίσος και θηρεύει μίσος. Ο παράφορος βιαστής εκχέει οργή, μίσος, πάθος.
Ο μαινόμενος βιαστής είναι τρικυμισμένο Είναι. Αποτρόπαια εγκλήματα ο απολογισμός. Στυγνή η Άτη, ολέθρια η συμφορά. Εγκαταβύθιση του ανθρώπου στο απάνθρωπο. Ψεύδος, θράσος, έπαρση και διαστροφή. Πιεστικό αίτημα του θύματος η δικαίωση. Έγκλημα ισοβίων δεσμών ο βιασμός. Όμως, ακάθεκτος ο βιαστής. Λαίλαπα που δολοφονεί και δολοφονείται. Κοχλάζει το διεστραμμένο εγώ. Φορέας του αποτρόπαιου ο βιαστής. Ισόβια η πληγή, διαιώνιος ο πόνος. Ο βιασμός αιχμή της εγκόσμιας φρίκης. Σκοτεινά έγκατα του ανθρώπου. Τι άβυσσος! Τι σκοτεινοί δαίμονες οικούν εντός του! Ανάξιος της ζωής ο βιαστής.

*Ο Γιώργος Τρανταλίδης είναι δικηγόρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα