Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

‘‘Οι ρίζες της ελιάς’’

Στην Ιστορία, τον Πολιτισµό, τη Θρησκεία τον Αθλητισµό την Υγεία και Οικονοµία

Πολλοί άνθρωποι και λαοί σπεύδουν σήµερα να επωφεληθούν από τα ποικίλα πολιτιστικά αγαθά του δέντρου της ελιάς και την υψηλή υγιεινή αξία του ελαιολάδου, αποδίδοντας αβασάνιστα µε γενικά και αόριστα στοιχεία και επιχειρήµατα την πατρότητα της πρώτης εµφάνισης και πρώτης καλλιέργειας και αξιοποίησης του δέντρου σε διάφορες χώρες και περιοχές του κόσµου.

Ωστόσο, στην χώρα µας υπάρχει ένας πλούτος ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών µνηµείων που σχετίζονται µε τα πρώτα βήµατα της Ελιάς και τις πρώτες χρήσεις του ελαιολάδου στον πλανήτη, τέτοιος που σίγουρα δεν υπάρχει σε καµιά άλλη χώρα του σηµερινού κόσµου.

Και αυτό µπορεί να επιβεβαιωθεί από τα άφθονα αρχαιολογικά ευρήµατα και γραπτά στοιχειά της προϊστορικής και ιστορικής περιόδου που υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας.

Όµως, λίγες είναι οι σωστές προσπάθειες που έχουν γίνει µέχρι σήµερα για την ανάδειξη των στοιχείων αυτών κατά τρόπο τεκµηριωµένο που να µην επιτρέπει αµφισβητήσεις, η να αφήνει περιθώρια για αλλότριες προσωπικές η εθνικές ιδιοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, η προσπάθεια του ∆ρ. Νίκου Μιχελάκη, κύριου ιδρυτή και επί χρόνια επιστηµονικού συνεργάτη του ΣΕ∆ΗΚ, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει στην έκδοση αυτή µια σειρά από σηµαντικά δεδοµένα που βασίζονται σε στοιχεία διαφόρων κλάδων της επιστήµης, σίγουρα αποτελεί µια διαφορετική, πρωτότυπη και πολύ σηµαντική εργασία, η οποία ασφαλώς θα βρει απήχηση στους ευαισθητοποιηµένους άλλα και απλούς αναγνώστες, ενώ παράλληλα θα συµβάλλει σηµαντικά και στην επιβαλλόµενη παραπέρα ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτισµού της ελιάς στην χώρα µας.

Το περιεχόµενο της έκδοσης παρουσιάζει και τεκµηριώνει επιστηµονικά, υπό το φως διαφόρων επιστηµών, όπως της βοτανικής, της γεωλογίας, της µυθολογίας, της αρχαιολογίας και φυσικά της ιστορίας, το που και πότε υπήρξε η πρώτη παρουσία του δέντρου της ελιάς άλλα και το που και πότε άρχισαν για πρώτη φορά οι διαφορές φάσεις της καλλιέργειας και ανάπτυξης του από τον άνθρωπο.

Παράλληλα η έκδοση παρουσιάζει τα πρώτα βήµατα της διάδοσης της ελιάς στις διαφορές περιοχές και χώρες της Μεσογείου, άλλα και την έξοδο της από αυτές και την εγκατάσταση της και στις πέντε Ηπείρους του πλανήτη.

Παρουσιάζει επίσης η έκδοση, µε αρκετά τεκµηριωµένα στοιχειά και το πότε και πως έλαβαν χώρα οι πρώτες φάσεις της εισαγωγής και σύνδεσης του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων του, µε τις διαφορές βιολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πλευρές της ζωής του ανθρώπου όπως της διατροφής, της υγείας, του φωτισµού, τον αθλητισµό, τον καλλωπισµό, την θρησκεία, την οικονοµία κ.α.

Ωστόσο, η γνώση των προηγούµενων στοιχείων, ασφαλώς δεν είναι απαραίτητη µόνο για τον εγκυκλοπαιδικό εµπλουτισµό των γνώσεων των ενδιαφερόµενων για την ιστορική εξέλιξη των δεσµών του δέντρου µε την ιστορία, τον πολιτισµό, τις παραδόσεις και την επιβίωση του άνθρωπου. Είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα κάτω από τις σηµερινές κρίσιµες περιστάσεις και για την ανάδειξη της αξίας των πραγµατικών συµβολισµών της ελιάς στην διευθέτηση των ποικίλων πολιτικών και οικονοµικών ανταγωνισµών και διενέξεων µε µέσα ειρηνικά, άλλα και στην επιβαλλόµενη συνεχή και τεκµηριωµένων προβολή της ιδιαίτερης υγιεινής και πολιτιστικής αξίας των προϊόντων της.

Οπωσδήποτε, η τεκµηριωµένη µε πλήθος διεθνών επιστηµονικών µελετών υγιεινή και πολιτιστική αξία του Ελληνικού ελαιολάδου, την όποια εκµεταλλεύονται µε γενικά και αόριστα επιχειρήµατα πλήθος διεθνείς φορείς και επιχειρήσεις, µπορεί και πρέπει µε συνεχή και επίµονη επιδίωξη όλων των αρχών και φορέων της χώρας να αποκτήσει τεκµηρίωση.
Και αυτό βέβαια και για την καλύτερη τοποθέτηση του ελληνικού ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά, άλλα και για την αναγκαιότητα της ανάδειξης και προβολής της µοναδικής και πολύπλευρης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που απέκτησε η ελιά στην χώρα µας κατά τα πρώτα βήµατα της καλλιέργειας και αξιοποίησης της στον πλανήτη.

Συµπερασµατικά η έκδοση αυτή, όπως οι αναγνώστες της θα διαπιστώσουν, αποτελεί, πράγµατι µια πρωτότυπη και πολύ αξιόλογη εργασία η οποία µπορεί να συµβάλει σηµαντικά στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής ελαιοκοµικής κληρονοµίας µας και ασφαλώς µπορεί να συντελέσει στην προστασία και ανάδειξη της όχι µόνο για τους Έλληνες αλλά και τους πολίτες όλων των λαών της γης.

∆ΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

To βιβλίο «ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ» του Νικ. Μιχελάκη που εκδόθηκε πρόσφατα από τον ΣΕ∆ΗΚ διατέθηκε ήδη στη Περιφέρεια και στους ∆ήµους της Κρήτης για αξιοποίηση του στην ανάδειξη της πολιτιστικής σηµασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας του ελαιολάδου.
Στο ευρύ κοινό διατίθεται από τα εξής βιβλιοπωλεία:
Χανιά: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ» τηλ. 28210 28507, Ρέθυµνο: ΚΛΑΨΙΝΑΚΗ ΑΦΟΙ τηλ 28310 50200, Ηράκλειο: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ∆ΑΚΗΣ» τηλ. 2820 227500, Αγ. Νικολαος: «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» : τηλ 28410 89121, Σητεία «ΤΟ ΘΡΑΝΙΟ»28435 00962

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα